Geopolitika: “Strani državljani u Beogradu prate urednika Geopolitike”

Slobodan Erić - Geopolitika

Geopolitika: “Strani državljani u Beogradu prate urednika Geopolitike”

Geopolitika: Saopštenje

“Redakcija magazina Geopolitika želi da obavesti javnost da u poslednje vreme a posebno ovih dana, jedna grupa ljudi, za koje osnovano sumnjamo da su strani državljani, u blizini redakcije Geopolitika i u reonu centra Beograda, intenzivno fizički prati urednika magazina Geopolitika Slobodana Erića.

Sumnjamo da je cilj tih praćenja fizička likvidacija Slobodana Erića vatrenim oružjem ili kidnapovanjem s namerom da se izvrši nasilna smrt koja bi posle bila predstavljena kao prirodna.

Redakcija podseća da su povodom fizičkog praćenja Slobodana Erića, upućeni dopisi nadležnim institucijama Republike Srbije, kao i pismo Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

Istovremeno pitamo kako je moguće da strani državljani na teritoriji Srbije ovako slobodno i neometano prate državljane Republike Srbije.

Takođe sumnjamo da ova grupa stranih državljana raspolaže velikim novčanim budžetom i da su za novac angažovali i neke građane naše zemlje, koji im pomažu u ovim nezakonitim aktivnostima. Naravno dozvoljavamo i malu mogućnost da smo u prezentovanju ovog materijala i fotografija pogrešili, zbog čega se unapred izvinjavamo dotičnim licima.

Kao prilog dostavljamo fotografije osoba za koje sa skoro apsolutnom sigurnošću sumnjamo da su učestvovali u praćanju Slobodana Erića. Od svih nadležnih organa bezbednosti Republike Srbije očekujemo da poštujući Ustav i zakone, kao i javno opredeljenje o posebnoj zaštiti novinara, zaštite sve građane Republike Srbije, uključujući i urednika lista Geopolitika Slobodana Erića.” – navodi se u najnovijem saopštenju lista za politička i društvena pitanja, geopolitička i strateška istraživanja Geopolitika.

Slobodan Erić: Prate me zbog uređivačke politike magazina „Geopolitika“

Osnivač i glavni i odgovorni urednik magazina „Geopolitika“ Slobodan Erić obratio se i Udruženju novinara Srbije (UNS). Kako navodi, primetio je da su ga nepoznate osobe poslednjih dana intenzivno fizički pratile. Oseća da mu je bezbednost ugrožena. Smatra da je sve to posledica uređivačke politike lista.

Slobodan Erić, koji je pre dve decenije pokrenuo list „Geopolitika“, za UNS objašnjava da posebno u večernjim satima zapaža da ga nepoznate osobe nadgledaju posle poslovnih sastanaka ili na uobičajenim mestima gde se svakodnevno kreće. Dodaje da je ovo situacija kada ne može da ima „opipljivi dokaz“ da ga fizički prate, ali da je „uveren“, uz sve okolnosti, „da opasnost za njegovu bezbednost postoji“.

U magazinu „Geopolitika“, navodi Erić za UNS, osim dnevnih političkih i društvenih pitanja kojima se bave i geopolitičkim i strateškim istraživanjima koja objavljuju, poseban naglasak je na intervjuima sa najuglednijim svetskim intelektualcima, najčešće naklonjenim Srbiji. U magazinu je, kaže, primat na temama koje kroz javne debate traže odgovore šta su to državni i nacionalni interesi našeg društva.

Erić: Uređivačka politika lista Geopolitika izvor problema

„Moji saradnici i ja smatramo da je upravo ovakva uređivačka politika lista izvor problema, uključujući i bezbedonosne. Prihvatamo da veliki broj naših građana ne deli naša uverenje ali ističemo da nikada nismo tuženi. Za razliku od mnogih današnjih medija u Srbiji nismo se ogrešili o osnovna pravila profesije“, kaže Erić.

Ističe da je jedan od intervjua za koji je mu je rečeno da je „opasan i delikatan“ jer je objavljen u „Geopolitici“ bio sa dr Danijelom Ganserom, švajcarskim istoričarem. Reč je o knjizi „Tajne armije NATO“, ali i o temama o „žutoj kući“. Navodi da on nije mogao ni da pretpostavi da će time moći u Srbiji ikome da se zameri.

Podseća i da je automehaničar još 2008. godine godine primetio da je na njegovom automobilu prednja osovina na točkovima odvrnuta, te da je video i tragove odvrtanja šrafom. „Ni tada, ni danas ne smatram da je nalogodavac vlast u Srbiji, nego isključivo strani faktor, kome smeta ovakav list i koji smatraju da će fizičkom eliminacijom njenog osnivača, ugasiti jedan nezavisan informativno-analitički projekat kao što je ‘Geopolitika’“, kaže za UNS Erić.

Ističe i da ovaj magazin, čija je uređivačka politika patriotska, nije mogao da prihoduje od reklama i oglasa ni od državnih, niti od stranih kompanija, a da nisu ni poslednju deceniju projektno sufinansirani na konkursima Ministarstva kulture i informisanja.

„Da li pravo na zaštitu kao građani i novinari ove zemlje imamo i mi koji ne pripadamo, uz sve ograde od ovakvih kvalifikacija, najvećem broju medija koji se trude da rade profesionalno svoj posao a koje mnogi dele na državne i prozapadne opozicione. Ili smo u svakom smislu diskriminisani i kao novinari i kao građani drugog reda“, pita Erić.

Slučaj praćenja, navodi, prijavio je policiji i tužilaštvu.

Izvor: Geopolitika, KoreniUNS

Vezano: 

Preporučeno:

Imamo malu molbu za vas

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena, održavanje, kao i ostali troškovi zahtevaju mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa i pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Vreme je da povratimo kontrolu od YouTube-a, Facebook-a, Twitter-a i korporativnih medija

LBRY & Odysee – BEZ CENZURE

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko vas

Podelite ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*