HAOS U MAKEDONIJI – Do juče terorista, danas predsednik Sobranja: Ko je Talat Džaferi?


HAOS U MAKEDONIJI – Do juče terorista, danas predsednik Sobranja: Ko je Talat Džaferi?

Izbor Talata Džaferija, poslanika albanske Demokratske unije za predsednika Sobranja, bio je neposredni povod za noćašnje nemire u makedonskom parlamentu, iako on nije nepoznat ovdašnjoj javnosti.

Džaferi je bivši komandant albanskih pobunjenika, koji je 2012. imenovan za ministra odbrane Makedonije. I tada je njegov izbor izazvao veliku kontroverzu u toj zemlji.

“ONA (Oslobodilačka nacionalna armija) je sada na čelu vojske”, napisala je na svojoj Fejsbuk stranici Džaferijeva stranka, (DUI), inače, višegodišnji manjinski partner u vladi Nikole Gruevskog. 

 

 

Njegovo imenovanje izazvalo je tada oštru reakciju makedonskih veterana iz sukoba 2001. godine vođenog između albanskih pobunjenika i državnih snaga bezbednosti, koji su zapretili protestima zbog novog ministra koji se nekada borio protiv njih kao komandant 116. brigade ONA-e.

“Zbog jedinica na čelu sa Džaferijem i njenih metaka, nemam pola svojih unutrašnjih organa”, rekao je tada za BIRN penzionisani general Stojanče Angelov, pokazujući svoje ožiljke koji ga još podsećaju na brojne operacije kojima je podvrgnut 2001. godine.

Džaferi je tada izjavio da je njegov cilj da oružane snage pretvori u “simbol suživota, tolerancije i poštovanja različitosti”.

Rođen je 1962. godine kod Gostivara.

Makedoniju je napustio kao tinejdžer i upisao se u vojnu školu u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, gde je kasnije pristupio Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) i napredovao sve dok se ranih devedesetih nije raspala zajednička država.

Nakon što je 1991. godine Skoplje proglasilo nezavisnost, on je postao visoki oficir novoosnovane makedonske vojske.

Bio je raspoređen u Tetovo, grad u kojem su se 2001. godine vodile brojne bitke tokom kratkog ali nasilnog oružanog sukoba.

Kada je 2001. izbio sukob, Džaferi je dezertirao iz vojske i pridružio se albanskim pobunjenicima koji su se borili protiv makedonskih snaga bezbednosti.

Njegova 116. brigada ONA-e vršila je vojne operacije u Gostivaru, ali se malo šta drugo zna o njegovim aktivnostima u tom periodu.

U Džaferijevoj zvaničnoj biografiji na internet stranici Ministarstva odbrane ne pominje se šta je radio tokom 2001. godine.

Sukob je okončan iste godine potpisivanjem Ohridskog mirovnog sporazuma, koji garantuje veća prava Albancima.

Kao rezultat toga, država je amnestirala Džaferija i njegove saborce.

Za građane albanske nacionalnosti, imenovanje bivšeg komandanta predstavlja veliku pobedu vojnog krila bivše ONA-e, koja je sada deo DUI.

Veterani ONA-e do sada su se u stranci nalazili u zapećku i retko su imenovani na više funkcije.

Ubrzo nakon završetka sukoba, Džaferi je pristupio DUI, koja je postala najpopularnija politička stranka među Albancima u Makedoniji i redovno se nalazila u svim sastavima vlade.

Od 2004. do 2006. godine, Džaferi je bio zamenik ministra odbrane.

Neke njegove bivše kolege izjavile su da je on pravičan čovek koji ne deli ljude po nacionalnosti.

“Radila sam u kabinetu tadašnjeg zamenika ministra. Kada je Džaferi došao, doveo je sa sobom svoju albansku pomoćnicu… Međutim, nije bio zadovoljan njenim radom i odlučio je da me zadrži kao svoju saradnicu. Rekao mi je da mu je potreban neko ko poznaje posao, a da nacionalnost nije važna”, kazala je svojevremeno jedna Makedonka koja je tražila da ostane anonimna.

Džaferi je 2008. godine postao poslanik u Sobranju, što je pozicija koju je zadržao sve do danas.

U svojoj biografiji na internet stranici Ministarstva odbrane, Džaferi je naveo da govori albanski, makedonski, srpski i engleski.

Sve o situaciji u Makedoniji možete da pročitate OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

 

Talat Xhaferi – Faqja Zyrtare

Preporučeno:

BREAKING: Kolinda poslala vojsku i helihoptere na Makedonce, a njena pudlica Vučić oslobodio koridor za transport velikog konvoja NATO snaga koji je krenuo na goloruki makedonski narod!

Radikalizacija Protesta protiv Diktature

STUDENTI IZ CELE SRBIJE SE UJEDINILI! OVO JE POČETNIH 9 ZAHTEVA

REKE LJUDI U GRADOVIMA SRBIJE Protesti protiv diktature sve masovniji! Detaljan izveštaj sa zajedničkog protesta građana, vojske i policije (FOTO, VIDEO)

JELENA GUSKOVA: Putin ne podržava Vučića, samo mu je poželeo sreću, demonstracije su za poštovanje!

VUČIĆ PRIPREMA BEKSTVO IZ ZEMLJE?!

PRVI PUT U ISTORIJI SVI KAO JEDAN! Građanima se priključuje vojska i policija Srbije! Protesti se šire i van granica Srbije!

MISTERIOZNO ŠTAMPANJE U “SLUŽBENOM GLASNIKU” USRED NOĆI POD OKRILJEM JAKIH SNAGA POLICIJE – VIDEO

Arapska kompanija Al Dahra kupuje 20.000 hektara zemlje u Srbiji i stiče vlasništvo nad njom

Nastavlja se suludi i sumanuti trend narkomanskog zaduživanja države

INDEKS BEDE ZA 2017. GODINU: Srbija u katastrofalnoj poziciji, najgora u regionu! Sledi je Hrvatska!

MUK ZBOG TRAGEDIJE U FABRICI Izbacili ga iz autobusa jer nije imao novca za kartu, došao na posao i OBESIO SE ZBOG BEDE!!!

CNN televizija greškom autobuse sa SNS pristalicama proglasila za migrante! – VIDEO

VUČIĆ U PANICI! GAME OVER!

Pomozimo ovoj majci da se probudi iz kome! Njena agonija traje već 7 godina!

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

https://www.youtube.com/watch?v=-WfPz6nzOw4

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/videos/481040738724793/

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala! 

Uslovi korišćenja

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima


Facebook Comments

1 Comment

  1. DOK JE TAJ ISTI GRUEV PRIZNAO KOSMET TERAO SRBE SAD DA MU SE KLANJAMO I TREBA IM TAKO A VI GLUP NAROD KPO I SRBI ISTI STE TJ SMO ALI AJDE NEŽIVIM U SRBIJI PA SEBE NEVIDIM DOSTA MI JE TIH SERONJA ZA KOGA SAM IZGUBIO ZDRAVLJE ZA LOPINE KOJE NAROD PODRŽAVA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*