Butan jedina zemlja na svetu u kojoj je najvažniji standard: SREĆA


Butan jedina zemlja na svetu u kojoj je najvažniji standard: SREĆA

Da li ste se ikada zapitali da li postoji zemlja u kojoj je u samom Ustavu upisan član koji nosi naziv pravo na sreću? Da li postoji zemlja u kojoj je zabranjeno krčenje šuma, lov na životinje, upotreba hemijskog đubriva, zemlja koja je 100% ekološka i koja nije opsednuta tehnologijom i preteranom industrijalizacijom već očuvanjem prirode i kulturne baštine?

Zvuči neverovatno ali odgovor je – Da, postoji! Ušuškana u planinskom vencu Himalaja, između dve najmnogoljudnije zemlje na svetu, Kine na severu i Indije na jugu, Kraljevina Butan je jedina država koja ima Ministarstvo za sreću i koja umesto koncepta bruto domaćeg proizvoda kao glavni indikator stanja u zemlji koristi bruto nacionalne sreće.

 

Umesto BDP-a (bruto domaći proizvod), BDS (bruto domaća sreća)

Svakoj osobi u zemlji u sklopu popisa stanovništva, između ostalog, postavlja se i pitanje “Jeste li srećni?” U poslednjem popisu sprovedenom 2015. godine, 35 posto stanovništva je izjavilo da su “veoma srećni”, 47,9 posto se oseća “umereno srećnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesrećni”.

Butan, koji je prema svim pokazateljima uistinu jedinstveno mesto na ovoj planeti, puno je manje pogođen globalnim problemima kao što su glad i kriminal. Ljudi tamo žive zadovoljnim životom, nisu opsednuti modernom tehnologijom i uspešno su sačuvali svoju jedinstvenu kulturnu baštinu. Za ovo je zaslužna činjenica da do sada nisu iskusili ratna razaranja ili ekstremno siromaštvo.

Njihov zakon brani ubijanje životinja tako da su većina stanovnika vegetarijanci. Takođe je zabranjen uvoz pesticida što znači da poljoprivredni proizvodi uopšte ne sadrže štetne sastojke.

Još jedan zanimljiv aspekt života u Butanu je da se šume ne seku – stanovništvo se uvek trudi da posadi što više stabala. Središnji i južni delovi zemlje uopšte nisu razvijeni – ta područja su u principu veliki prirodni rezervati sa bogatom florom i faunom. Najmanje 60% površine Kraljevstva zauvek će ostati prekriveno šumama (takođe zagarantovano Ustavom), a čak je zabranjen i izvoz drva iz ove zemlje.

 

Udvostručen životni vek

U poslednjih 20 godina životni vek u Butanu je udvostručen a skoro sva deca u ovoj ne tako bogatoj zemlji idu u školu. Takođe ono što je zanimljivo je da deca u školi ne rade na tome da samo dobijaju dobre ocene, već i uče kako da budu bolji ljudi, uče osnovne poljoprivredne tehnike, uče kako čuvati okolinu. A novi nacionalni program upravljanja otpadom osigurava da će se svaki materijal koji se koristi u školi i reciklirati.

Takođe u skladu sa očuvanjem životne sredine, Butan je uveo ’’Pešački dan’’, jednom mesečno. Na taj dan svi zaposleni idu pešice na posao i niko ne ide automobilima, kako ne bi dodatno zagađivali okolinu.

Butan je uspeo da zadrži većinu svog prirodnog bogatstva iz vrlo jednostavnih razloga: lov je zabranjen, a krčenja šuma gotovo i nema.

“Lako je iskorišćavati zemlju, loviti ribu i postati bogati!” – rekao je butanski ministar obrazovanja Thakur Singh Powdyel. “Mi ipak verujemo da nije moguće stvoriti zemlju blagostanja na duže vremensko razdoblje, a koja ne čuva svoju prirodnu okolinu ili ne brine o dobrobiti svojih stanovnika, a što se trenutno potvrđuje u vanjskom svetu.”

butan-2017

 

10 najinteresantnijih činjenica

Za kraj, izdvojili smo za Vas još 10 veoma interesantnih činjenica o ovoj zemlji.

  1. Ovo je jedina država na svetu u kojoj je zabranjena prodaja i konzumacija duvana.
  2. Prestonica Timbu je jedan od dva glavna grada u Aziji u kojoj ne postoji semafor. Kada su vlasti postavile jedan, čitav narod je ustao na noge pa su ga uklonili.
  3. Butan je poslednja zemlja na svetu koja je uvela televiziju i internet i to 1999. godine.
  4. Prvi turisti su došli u Butan tek 1974. godine. Takođe broj turista je ograničen na godišnjem nivou.
  5. U Butanu se nalazi najviši neosvojeni planinski vrh na svetu, Gangkhar Puensuma, koji je visok 7.570 metara.
  6. Plastične kese su zabranjene od 1999. godine. Umesto njih koriste se pamučne, u potpunosti biorazgradive.
  7. U Butanu je zakonom dozvoljena ne samo poligamija (kada jedan muškarac ima više žena) već i poliandrija (kada jedna žena ima više muškaraca).
  8. Mobilna telefonija je stigla u ovo himalajsko kraljevstvo tek 2003. godine.
  9. Zabranjena je gradnja zgrada viših od pet spratova.
  10. Svako ko ubije crnovratog ždrala, koji je ugrožen i za Butance sveta ptica, suočen je sa doživotnom robijom. Zapravo, ovo će se desiti svakome ko ubije bilo koju zaštićenu životinju.
paroairport
Paro Airport (IATA: PBH, ICAO: VQPR) is the sole international airport of the four airports in the Kingdom of Bhutan

 

Preporučeno:

U Srbiji nije mogao da se zaposli … Sada je direktor Google-a!

 

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala! 

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima:


Facebook Comments

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*