Kompjuterski guru koji je pomogao Wikileaksu da dođe do e-mailova Hillary Clinton – pronađen mrtav

James Dolan
WikiLeaks collaborator, James Dolan, who co-created the technology that allowed WikiLeaks to obtain and publish the leaked DNC and Podesta emails, has been found dead. He was 36.

Kompjuterski guru koji je pomogao Wikileaksu da dođe do e-mailova Hillary Clinton – pronađen mrtav

Wikileaksov saradnik James Dolan, koji je pomogao da se stvori bezbednosna tehnologija koja je omogućila Wikileaksu da dobija i objavljuje dokumenta i e-mailove Demokratske stranke SAD-a kao i Podesta mailove – pronađen mrtav!

James Dolan proglašen je mrtvim od strane “Freedom of the Press Association” (freedom.press), međutim, takođe se u medijima tvrdi da je „oduzeo sebi život preko praznika” uz nekoliko detalja o vrlo čudnoj smrti koji su naknadno javno objavljeni.

#Wikileaks je objavio na Twitter-u da je James Dolan, koji je bio drugi sukreator sigurne zviždačke platforme, pronađen mrtav pod sumnjivim okolnostima.

U 2012. godini, James Dolan, „miran, skroman i marljiv čovek” prema onima koji su ga poznavali, radio je sa Aaron Swartzom, partnerom sa Reddita i novinarom Kevin Poulsenom da bi izgradio prototip SecureDrop, open source zviždačkog sistema kojeg koristi WikiLeaks.

Poulsen je opisao ključnu ulogu Jamesa u stvaranju projekta u “New Yorker” u 2013. godini:

“U New Yorku, stručnjak za informacione tehnologije i kriptozaštitu pod imenom James Dolan ubedio je trojicu svojih kolega na sastanak sa Aronom da bi ocenili strukturu platforme, a kasnije i kôd. Želeli smo biti uvereni da sistem neće biti ugrožen, te da će izvori biti u mogućnosti dostavljati dokumente anonimno – tako da čak i mediji koji će primati materijale neće biti u mogućnosti reći vladi odakle su došli. James je napisao opsesivno detaljno korak-po-korak bezbednosni vodič za organizaciju i implementaciju koda. „On je malo preterao u tome”, rekao je Aaron u e-mailu „ali možda to i nije tako loša stvar.””

Dolanov kolega Aaron Swartz je umro 2013. godine, navodno u samoubistvu, dok je u isto vreme bio proganjan od strane američke vlade tokom mandata državnog sekretara Hillary Clinton.

Zagovornici slobode govora tvrde da se Reddit promenio nakon Swartzove smrti. Dok je on bio živ ovaj sajt je bio “svetionik slobode govora”, ali nakon njegovog navodnog samoubistva četvrta najpopularnija web stranica u SAD-u je postala liberalni stranački medij koji banuje korisnike koji se usude narušiti Status Quo, ili kritikovati Demokratsku stranku ili njihove političke kandidate.

Memorijalna ceremonija za Jamesa Dolana još nije održana, ali njegov uticaj za borbu na slobodu govora i slobodu štampe, a da ne spominjemo poraz Hillary Clinton, neće biti zaboravljen. (Baxter Dmitry,YNW)
 

Baxter Dmitry | YourNewsWire.com – News – Truth – Unfiltered | The People's Voice

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite nas! Naš rad više neće biti moguć bez vaše podrške… PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com ili https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

If you’re able, and if you like our content and approach, please support the project. Our work wouldn’t be possible without your help… PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com or via: https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

 

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*