Marko Vidojković i Eva Ras – 390 stepeni – VIDEO

Marko Vidojković 390 stepeni

Marko Vidojković i Eva Ras – 390 stepeni

U najnovijoj epizodi emisije “390 stepeni Marka Vidojkovića”, poznati srpski pisac prelistavao je prošlonedeljnu štampu sa jednom od najzapaženijih srpskih umetnica, Evom Ras.

Zašto Vučić nije Evin premijer, niti Nikolić Evin predsednik, šta se krije u šleperima na srpskohrvatskoj granici, kao i to u kom pravcu ide Republika Srpska, samo su neka od pitanja na koja je gospodja Ras odgovorila.

Kuriozitet je da je emisija snimana u klubu Dvorištance na dan njegovog rušenja, zbog postavljanja kamena temeljca za Beograd na vodi. Uživajte na Vidojkovićevih 390 stepeni!

Eva Ras (pravo ime Eva Marija Balaš-Stević) je srpska glumica, slikarka i književnica, po nacionalnosti mađarska Jevrejka. Rođena je u Subotici 1. januara1941. Diplomirala je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Sa mužem Radomirom Stevićem Rasom,slikarom i grafičarem, 1964. je osnovala Teatar nacionalne drame, gde su se izvodila dela isključivo domaćih pisaca.

Između ostalih, igrala je i u filmovima Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, Živka Nikolića, Đorđa Kadijevića.

Sa filmom Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967) postigla je svetsku slavu. Po mnogim filmskim kritičarima i teoretičarima, najbolju ulogu je ostvarila igrajući Gocu u filmu Aleksandra Saše Petrovića „Biće skoro propast sveta“ (1968). Igrala je u velikom broju mađarskih filmova, koje su režirali: Livija Đarmati, Janoš Roza i Ferenc Kardoš.

Dobitnica je mnogih filmskih nagrada u zemlji i inostranstvu: “Zlatni leptir” (1996) u Mađarskoj povodom proslave stogodišnjice filmske umetnosti; “Veliki pečat” Jugoslovenske kinoteke za životno delo (2001). 

 

Marko Vidojković (rođen 1. oktobra 1975. u Beogradu) je srpski pisac.
Svoju prvu priču je objavio 2000. godine u časopisu Zbilja. U maju 2000, objavio je priču u časopisu Duga, u ediciji „BG bluz“, i do juna 2001. u toj ediciji objavljeno je još 20 njegovih priča. Pisao kolumne za časopise „Duga“, „Praktika“, „Balkan“, „Marka“, „Belgrade Life“ i „Plejboj“. Bio je izvršni urednik srpskog izdanja „Plejboja“, potom glavni i odgovorni urednik časopisa „Maksim“, a trenutno ponovo radi kao zamenik urednika „Plejboja“.

Njegov roman „Kandže“ je od oktobra 2004. do maja 2005. doživeo pet izdanja, i dobitnik je nagrade „Zlatni bestseler“ kao jedna od najtraženijih knjiga u srpskim knjižarama i najprodavanija je knjiga domaćeg autora. Za isti roman je u martu 2006. dobio nagradu „Kočićevo pero“.
Ostale knjige: “Ples sitnih demona” , “Djavo je moj drug”, “Pikavci na plaži”, “Sve crvenkape su iste”, “Hocu da mi se nesto lepo desi odmah”.

Pevač je pank sastava „On the Run“.

 

Došao je tiho i ušao u legendu … 

Marko Vidojković – Facebook Page

Marko Vidojković – Facebook Group

 

Global Media


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*