NEČUVENO! Životno ugrožen novinar Milan Malenović danas ponovo protivpravno lišen slobode!

NEČUVENO! Životno ugrožen novinar Milan Malenović danas ponovo protivpravno lišen slobode!

NEČUVENO! Životno ugrožen novinar Milan Malenović danas ponovo protivpravno lišen slobode!

Beograd |25.04.2018. |18:52 

 

Priredio: Duško Velkovski – IFJ, EFJ Journalist

 

NOVINAR MILAN MALENOVIĆ OSUĐEN NA STRAVIČNU SMRT!?

Milan Malenović, novinar, publicista, zamenik glavnog i odgovornog urednika lista protiv mafije Tabloid, na nišanu vlasti u Srbiji zbog svojih oštrih tekstova kojima je “ušao u crveno” razotkrivajući u detalje i sa neoborivim dokazima sve ono što se skriva daleko od očiju najšire javnosti. Slobode medija znamo da nema ali postoji li PRAVO NA ŽIVOT!? Ili je i ono ukinuto još jednom PRESUDOM Zlatibora Lončara!?

Iako je sada i životno ugrožen Milana izbacuju SRAMNO iz bolnica kao da je potpuno zdrav!
Kao da nije životno ugrožen! Kao da nema teška srčana oboljenja opasna po život koja zahtevaju HITAN i NEODLOŽAN medicinski tretman!

Neophodna operacija srca nakon i drugog infarkta se odlaže nebrojeno puta, sada za neverovatni 31. avgust! Pitanje je samo koje godine i pitanje je da li Zlatibor Lončar uopšte MOŽE da se odvikne od svojih poriva i navika zbog kojih je i sasvim zasluženo dobio u narodu čuveni nadimak “Dr Smrt”. Znaju ga mnogi po infuzijama iz Urgentnog centra Srbije koje se daju samo jednom. I nikada više… oni koji su ih primili na žalost odavno ne znaju. Ta priča nikada nije otvorena do kraja ali nesumnjivo zaslužuje da bude i biće. Hoće li Zlatibor Lončar prestići dr Mengelea po kapacitetima koje poseduje i da li je i zaista ubeđenja da je izuzet od odgovornosti zato što misli da će ga večito štititi neki kišobran? Zlatibor nesumnjivo zaslužuje robiju ali Milan više nego iko zaslužuje život. Ako ga on ne bude imao, mnogi će ga takođe izgubiti… no doubt. Medicinska zaštita i briga pripada svima a robija samo odabranima. Postoje priče koje nisu ispričane ali i granice koje se ne prelaze. Ovo je jedna od tih granica.

DOPIS UNS-u – Udruženju Novinara Srbije, Krivična Prijava, Saopštenje za javnost:

Čuveni novinar, sada već ne samo teško bolestan već i ozbiljno životno ugrožen (nakon ustanovljenih brojnih oštećenja i oboljenja srca kao i drugog infarkta), kultni novinar koji se bori za svoj život u gotovo neverovatnim okolnostima, danas je ponovo protivpravno lišen slobode.

Vrlo hrabro i beskompromisno nam otkrivajući sav onaj svet organizovanog sistemskog kriminala i sveopšte korupcije od strane pojedinaca i organa najviše vlasti postaje žrtva zastrašujućeg terora koji se nad njim pred našim očima sve više odvija i sve jače sprovodi.

Svojim ličnim primerom, nemerljivim doprinosom najširoj javnosti, serijom članaka u kojima možete nači sve ono što je tako daleko skrivano od očiju najšire javnosti a što je i najsvetije u novinarskoj profesiji, za šta novinarstvo zaista i postoji a to je da bude korektor vlasti, i bukvalno je stavio svoju glavu i svoj život na milost i nemilost najdekadentijeg opresivnog režima u istoriji čovečanstva.

Džordž Orvel je rekao: “Novinarstvo je objavljivanje svega onoga što neko drugi ne bi voleo da bude objavljeno. Sve ostalo su odnosi sa javnošću.”.

Milan je danas ponovo protivpravno lišen slobode… A razlog? Zar razlog treba da postoji u zemlji gde institucije odavno ne postoje? Čiji brojni izveštaji pa i sam najnoviji izveštaj EK o stanju novinara i medijskih sloboda govori sve? Sve je kristalno jasno svakom onom čak i onda kada 18 puta zaveže oči da ne bi video / videla očiglednu torturu i zlostavljanje nad nemoćnim licima jer to naravno “nije njegov / njen problem”, sve do trenutka dok baš taj i takav problem to i ne postane upravo svačiji. Šta je (pre)ostalo? Odavno novinare tretiraju kao glinene golubove ali šta ćemo MI uraditi da sprečimo očito zlo koje nam se dešava? Ubijanje novinara i novinarstva, kao što smo toliko puta videli, nije im strano ali to jednom i zauvek mora da prestane.

Milan je odmah nakon ovog gnusnog čina, koji se ničim opravdati ne može, i ne sme, i ne može zaboraviti, i u tako kritičnom zdravstvenom stanju momentalno napisao krivičnu prijavu.

Krivičnu prijavu zbog krivičnog dela protivpravnog lišavanja slobode sa krivičnim delom kršenja zakona od strane sudije, a koju u kompletu prenosimo najširem javnom mnjenu na uvid. Kao što prenosimo i strukovnom udruženju novinara da se oglasi i konačno ga uzme u zaštitu jer to nije pravo već OBAVEZA ne samo Udruženja novinara u zemlji i inostranstvu već i CELOKUPNE javnosti i onoga što je ostalo od ljudi u šumi ljudi.

Imamo li PRAVO na sve ovo ćutati? Kako i ZAŠTO ćutati?

Ćutanje je NEMORALNO I OPASNO NEPRODUKTIVNO! Ćutanje je ono kada se svesno odlučujemo da ne budemo više ljudi…

 

Dopis UNS-u – Udruženju Novinara Srbije

“Poštovani,

obraćam Vam se jer iskreno verujem da se trudite da zaštite svakog novinara od represalija koje doživljava samo zbog svog rada.

Protiv mene se u Privrednom sudu u Beogradu vodi prekršajni postupak 7 PK br 6306/2017 u kome je postupajući sudija Vjera Đurišić. Poslednjem zakazanom ročištu nisam mogao da pristupim, jer sam bio na bolovanju kao teški srčani bolesnik. O tome sam na vreme obavestio sud i priložio kako lekarsko opravdanje za taj dan, tako isto i otpusnu listu iz KCS iz koje se vidi da me očekuje operacija srca i da sam trenutno na pripremama za istu. Sve ovo se nalazi u spisima predmeta, što mi je i sudija potvrdila.

Danas je policija došla po mene po nalogu istog sudije koji je LAŽNO obavestio policiju kako ja neopravdano izostajem sa suđenja. Policajcu sam pokazao otpusnu listu KCS od 24. aprila iz koje se vidi kako sam tog dana, znači juče, otpušten iz KCS i da mi je zakazana operacija srrca. Policajac je o tome obavestio sudiju i rekao kako ne moćže da preuzme odgovornost za moje privođenje s obzirom na moje teško zdravstveno stanje. To je bilo danas između 10 i 11 časova.

Sudija je insistirala da ipak budem priveden i dalje lažno tvrdeći kako ja neopravdano izbegavam ročišta.

Na raspravi, iako sam odbio da dajem odgovore na bilo koje pitanje, sudija je rekla kako zna da radim u Magazinu Tabloid.

Posle izlaska iz sudnice (po vrućini koja je za mene mogla da bude kobna) i dolaska kući pregledao sam svoju arhivu i utvrdio kako sam u broju 360 dotičnu sudiju Vjeru Đurišić pomenuo u sklopu teksta o pljački IKL-a. Kriminalni klan gradonačelnika Beograda i predsednika Vlade, gradi “poslovne objekte” na otetoj imovini „Industrije kugličnih ležajeva” (IKL) Beograd na otimačini

Link: http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=360&cl=14

Ona je sve ove godine čekala priliku da mi se za to osveti, iako svojevremeno niti je tražila da se objavi demanti, niti je pokrenula sudski postupak na koji bi imala pravo ako smatra da sam izneo neistine.

Očigledno ju je povredilo to što sam pisao istinu i sada zloupotrebom sudske funkcije koju obavlja želi da mi se osveti tako što mi ugrožava život i zdravlje,

O svemu posedujem odgovarajuću dokumentaciju koju mogu po potrebi da Vam dostavim na uvid.

Molim Vas kao strukovno udruženje da me uzmete u zaštitu, jer se ovde očigledno radi o napadu na mene zbog članka koji sam objavio.

Kolegijalni pozdrav

Milan Malenović”

 

Krivična prijava novinara Milana Malenoviča – u celosti:

“Milan Malenović, (adresa poznata redakciji), 11000 Beograd
Prvo Osnovno tužilaštvo u Beogradu
Bulevar Zorana Đinđića 104
11070 Novi Beograd
25. april 2018.

Krivična prijava

Protiv: sudije Privrednog suda u Beogradu Vjere Đurišić, poznata adresa Privredni sud u Beogradu, Masarikova 2, sudnica broj 326.

zbog krivičnog dela protivpravnog lišenje slobode iz člana 132 stav 2 KZ u sticaju sa krivičnim delom Kršenje zakona od strane sudije iz člana 243 KZ.

OBRAZLOŽENJE

Sudija Privrednog suda u Beogradu Vjera Đurišić je postupajući sudija u prekršajnom predmetu 7 PK br 6306/2017 koji se protiv mene vodi pred tim sudom. Poslednje i po mom sećanju jedino ročište pre ovoga bilo je zakazano za 26. mart 2018. Ja sam teški srčani bolesnik, o čemu sam pomenutog dana preko mog zastupnika obavestio sudiju i objasnio kako mi je pozlilo i da ne mogu da pristupim ročištu, jer moram hitno kod lekara.

DOKAZ: U slučaju osporavanja saslušanja podnosioca prijave i okrivljene, kao i svedoka (ime poznato redakciji) iz Beograda (pozvati ga preko ove adrese).

Istog dana sam otišao kod lekara koji mi je otvorio bolovanje u trajanju od mesec dana i naložio striktno ležanje.

DOKAZ: Lekarsko opravdanje od 26. marta

Pošto ni to nije pomoglo, kolima Hitne pomoći sam 14. aprila prebačen u Urgentni centar iz koga sam otpušten 24. aprila uz obavezu da se određenog datuma javim na operaciju srca.

DOKAZ: Otpusna lista od 24. aprila

U prepodnevnim satima 25. aprila u moj stan je došla patrola policijske stanice Vračar koja mi je pokazala pismeni nalog sudije Vjere Đurišić da budem priveden u Sud iz razloga što se NEOPRAVDANO ne odazivam sudskim pozivima.

DOKAZ: Zatražiti po službenoj dužnosti kopiju naloga za privođenje.

Ponovo napominjem da sam svoj nedolazak na suđenje 26. marta opravdao lekarskom potvrdom, što je i sama sudija potvrdila na raspravi koju je pokušala da održi 25. aprila.

Policajac PS Vračar, koji je 25. aprila došao da me privede, telefonom je kontaktirao sudiju Vjeru Đurišić i rekao da ne može da preuzme odgovornost za moje zdravstveno stanje, pošto je izvršio uvid u otpusnu listu KCS. Uprkos tome, sudija je insistirala da budem PRIVEDEN.

Inače, za današnje ročište prethodno nisam primio nikakav poziv.

DOKAZ: Pribavljanje spisa predmeta Privrednog suda 7 PK br 6306/2017

U sudu, tokom pretresa koji nije po zakonu ni otvoren, sama sudija Đuriševa je posredno otkrila zbog čega je insistirala na mom protivpravnom privođenju. Pre dve godine ja sam, kao novinar Magazina Tabloid u broju 360 objavio članak „Beograd na otimačini o stečajnoj mafiji u slučaju IKL-a, u kome sam pri samom kraju u dve rečenice pomenuo sudiju Đurišićevu.

DOKAZ; Priložen prepis, original se nalazi još jedino na elektronskom izdanju Magazina Tabloid http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=360&cl=14

Očigledno je da je okrivljena Vjera Đurišić zloupotrebom sudijske funcije i to tako što je policiji poslala lažnu informaciju kako ja bez opravdanja izbegavam da dođem na suđenja na koja sam uredno pozvan, želela da se osveti za članak koji nije demantovala i to tako što me je uprkos saznanju da sam teško bolestan protivpravno lišila slobode.

U sudskoj praksi je nedvosmisleno utvrđeno kako lice koje svesno krši zakon ne može da se pozove na imunitet koji inače uživaju službena lica pri vršenju službene dužnosti i u slučajevima kada bez umišljaja (iz nehata) povrede zakon ili prekorače ovlašćenja.

Kako je okrivljena Vjera Đurišić više puta pomenutog dana bila upozorena i upoznata sa činjenicom da se oštećeni nalazi na bolovanju i da je krhkog zdravstvenog stanja i, uprkos tome, insistirala na njegovom privođenju istrajavajući u laži kako se oštećeni ne odaziva uredno primljenim sudskim pozivima, to je jasno da je ona postupala sa direktnim umišljajem iz bezobzirne osvete, kao i da je želela da izvrši krivična dela za koja je optužena. Kao otežavajuća okolnost mora da se uzme u obzir kako je Vjera Đurišić sudija sa višegodišnjim iskustvom, tako da je morala da bude svesna protivzakonitosti radnji koja je preduzimala.

Ovakva krivična dela moraju da budu sankcionisana iz razloga ne samo pojedinačne prevencije, već prvenstveno zbog opšte prevencije, jer je ovakvo postupanje sudija sramota je za profesiju.

U potpisu: Milan Malenović”

ČEKAJUĆI SMRT

U najnovijem štampanom izdanju Magazina TABLOID – Lista Protiv Mafije broj 107 od 19 aprila 2018. godine na strani 5 u rubrici “Na Nišanu” objavljeno je i Saopštenje pod nazivom ČEKAJUĆI SMRT. Prenosimo Saopštenje u celini:

“Zamenik glavnog urednika Magazina Tablod teško se razboleo. Podsetimo, njega je Vučićeva mafija 18. aprila 2016. godine uhapsila zbog “osnovane sumnje da je ugrozio sigurnost predsednika vlade Aleksandra Vučića”. Prebačen je u zatvorsku bolnicu, a potom zbog životne ugroženosti određen mu je kućni pritvor u kojem je proveo još 5 meseci. Pravnosnažno je oslobođen

Dana 12. aprila Malenović se javio u Urgentni centar, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, ali ga je lekar primarijus Mr sci. dr Gordana Draganić, specijalista interne medicine, vratila kući. zakazavši mu operaciju srca za 31. avgust ove godine! Dakle teško bolestan mora da čeka još četiri meseca i 19 dana! Sutradan je Malenoviću ponovo pozlilo i lekari Hitne pomoći su ga odveli u Urgentni centar, a u uputu su napisali da je životno ugrožen i da je prijem u bolnicu obavezan. Zamenik glavnog urednika je primljen u stacionarno odeljenje, ali je kroz dva dana pušten, da čeka zakazanu operaciju za 31. avgust. 

Sa bandom ministra zdravlja Zlatibora Lončara može se obračunati jedino na način na koji oni nas šalju u smrt, da umiremo u teškim mukama, kao životinje.” – navodi se u Saopštenju uz priloge medicinske dokumentacije koja potkrepljuje gore navedene navode.

 

Izvestio – Duško Velkovski, istraživački novinar i član Međunarodne i Evropske Federacije Novinara (IFJ; EFJ) – Investigative Journalist – member of IFJ, International Federation of Journalists & EFJ, European Federation of Journalists

 

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Magazina Tabloid osuđen na smrt od strane ministra zdravlja Zlatibora Lončara?
Zamenik glavnog i odgovornog urednika Magazina Tabloid osuđen na smrt od strane ministra zdravlja Zlatibora Lončara?

 

Dana 12. aprila Malenović se javio u Urgentni centar, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, ali ga je lekar primarijus Mr sci. dr Gordana Draganić, specijalista interne medicine, vratila kući. zakazavši mu operaciju srca za 31. avgust ove godine!
Dana 12. aprila Malenović se javio u Urgentni centar, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, ali ga je lekar primarijus Mr sci. dr Gordana Draganić, specijalista interne medicine, vratila kući. zakazavši mu operaciju srca za 31. avgust ove godine!

 

Stanje medija i pravo na slobodno izražavanje zabrinjavajući - Izveštaj EK Fizički i verbalni napadi na novinare, članove njihovih porodica, zastrašivanje, pozivanje u policiju bez validnog osnova, kažnjavanje kao i napadi na imovinu novinara samo su neki od brutalnih postupaka vlasti.
Stanje medija i pravo na slobodno izražavanje zabrinjavajući – Izveštaj EK Fizički i verbalni napadi na novinare, članove njihovih porodica, zastrašivanje, pozivanje u policiju bez validnog osnova, kažnjavanje kao i napadi na imovinu novinara samo su neki od brutalnih postupaka vlasti u Srbiji.

 

PRESS Freedom
Ustani za SLOBODU MEDIJA! PROBUDI SE! Novinari biju vaše bitke! | STAND UP for PRESS Freedom !!

 

Global Media Planet INFO

Preporučeno:

 

Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite nas! PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com ili https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

If you’re able, and if you like our content and approach, please support the project! PayPal: GlobalMediaPlanet@gmail.com or via: https://www.paypal.me/GlobalMediaPlanet

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podelite ovaj članak sa drugima …

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*