Nemačka legalizovala istopolne brakove i dozvolila im usvajanje dece. Sada su na potezu vlade zemalja Balkana


Nemačka legalizovala istopolne brakove i dozvolila im usvajanje dece

Nemački Bundestag usvojio je zakon kojim se priznaju istopolni brakovi, ali i kojim se gej parovima odobrava usvajanje dece.

Za zakon je glasalo 393 poslanika, dok je protiv bilo 226. Sva tri potencijalna koaliciona partnera za vladu sa Hrišćanskom demokratskom unijom, Socijal demokrate (SPD), Zeleni i Proposlovne slobodne demokrate, rekli su da su istopolni brakovi uslov koji mora da se ispuni da bi ušli u potencijalne buduće koalicije, prenosi Dojče vele.

Angela Merkel glasala je protiv ovog zakona, iako je prethodnih dana dala izjavu koje se tumačila kao promena stava po ovom pitanju uoči izbora zakazanih za septembar.

– Glasala sam protiv jer je prema Ustavu brak zajednica muškarca i žene – rekla je Merkel u posebnoj izjavi novinarima nakon glasanja.

Merkel je u opširnom intervjuu za nemački magazin za žene “Brigite”, koji je emitovan uživo iz Berlina na društvenim mrežama, rekla da bi poslanici o tom pitanju mogli da glasaju prema svojoj savestu, a ne prema partijskoj liniji.

– Želela bih da usmerim diskusiju u pravcu koji postavlja pitanje odlučivanja prema savesti, a ne da se nešto nameće – rekla je Merkel koja je 2013. godine izjavila da se protivi istopolnim brakovima zbog dobrobiti dece.

Nemačka se usvajanjem ovog zakona pridružila rastućem broj evropskih zemalja koje su priznale istopolne brakove. Trenutno ih je 14.

Evo kakva je situacija u regionu

Slovenija

Mogući brakovi između osoba istog pola. Najliberalnija zemlja u okruženju po pitanju prava LGBT osoba. Još uvek nema usvajanja dece od osoba istog pola.

Hrvatska

Dozvoljene istopolne zajednice i sve što proizilazi iz njih (zajednička imovina, nasleđivanje, pravo na penziju…). Osim što državljani mogu da se registuju tu mogućnost sada imaju i oni koji nisu državljani Hrvatske.

Prajdove je nekada posećivalo 500 do 600 ljudi, a danas ih posećuje i do 5.000.

Prajd u Zagrebu Foto: Tviter / Twitter
Prajd u Zagrebu Foto: Tviter / Twitter

Kardinal Josip Bozanić je Homoseksualac! Da li je Homoseksualnost Bolest?

Crna Gora

LGBT zajednica je mala i još u razvoju. Nema mogućnosti registracije, a država se deklerativno zalaže za ljudska i manjinska prava.

Bosna i Hercegovina

Postoje zakoni koji štite, između ostalog, i LGBT osobe od diskriminacije, kao i nekoliko organizacija koje se bore za njihova prava. Nema mogućnosti registracije istopolne zajednice.

Makedonija

Zakon ne priznaje istopolne zajednice, a u zemlji postoji tek po koja organizacija koja se zalažu za LGBT prava.

Postoji i nekoliko “gej frendli” klubova. Bilo je pokušaja održavanja parade ponosa, ali su se završili uz nasilje.

Kosovo

Prvi put je prošle godine organizovana parada ponosa, a na čelu kolone bio je predsednik Hašim Tači.

Učestvovalo je nekoliko stotina ljudi, osiguravalo je više stotina policajaca, i završena je bez incidenata.

Hašim Tači na Prajdu Foto: Hašim Tači / Twitter
Hašim Tači na Prajdu Foto: Hašim Tači / Twitter

Albanija

Istopolni brakovi i registrovana istopolna partnerstva nisu priznata, mada u Tirani postoji nekoliko barova koja su poznati kao mesta okupljanja LGBT populacije.

Do sada je nekoliko puta organizovan “bajk rajd” kroz grad, kada su učesnici nosili zastave duginih boja.

Grčka

Iako zvanično ne postoji mogućnost sklapanja istopolnih partnerstava, bilo je slučajeva da su ona ipak sklapana.

U Atini se godinama održava parada ponosa LGBT osoba, postoji i gej kvart, kao i međunarodni festival gej i lezbejskog filma. Solun takođe ima svoj prajd, a ostvra Mikonos i Lezbos svetski su poznate gej turističke destinacije.

Mađarska

Položaj LGBT osoba je povoljniji nego u državama na Balkanu.

Mađarska zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i priznaje registrovana partnerstva.

Rumunija

I dalje konzervativna po pitanju LGBT osoba, ali je kada su u pitanju zakoni napravljen je značajan pomak dotle da je pre nekoliko godina Rumunija bila jedna od pet zemalja u svetu sa najvećim napretkom “u borbi protiv kršenja prava na osnovu seksualne orijentacije” – kako je navedeno.

Rumunija ne priznaje nijedan oblik istopolnih zajednica. Međutim, zanimljivo je da žene, uključujući i lezbijke, mogu veštački da se oplode jer je rumunski Ustavni sud zauzeo stav da je uskraćivanje prava na veštačku oplodnju nevenčanim ženama je neustavno.

Bugarska

Bugarska ne priznaje istopolne zajednice, ali ima antidiskriminacione zakone.

Postoji nekoliko gej klubova u Sofiji, Plovdivu i Varni. Prva parada ponosa organizovana je 2008. godine i završena je uz brojne napade. Od tada do danas se organizuje svake godine, bez većih problema, uz podršku inostranih ambasada pre svega ambasade Sjedinjenih Američkih Država koje i insistiraju na ovom pravu kao primarnom pravu ljudi.

Korišćeni izvori: BLIC

Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Srbija – Srbija će dolaskom novog Premijera verovatno otići najdalje i možda čak i zabraniti sklapanje brakova između različitih polova jer dva je mnogo – dovoljan je samo jedan

Srbija će upravo zaslugama novoizabranog premijera vlade Ane Brnabić najviše odmaći od svih zemalja regiona jer su odavno spremljeni brojni nacrti zakona kako se navodi u LGBT zajednicama. Goran Miletić iz organizacije “Civil rajts difenders” rekao je da je poodavno pripremljen Prednacrt građanskog zakonika koji će regulisati ovu oblast.

Tako da vrlo brzo može da se očekuje da se ova pitanja regulišu po ugledu na Nemačku ili možda još liberalnije po ugledu na Skandinavske zemlje. Ujedno to će i biti prioritet ove vlade i njen glavni zadatak. To potvrđuju i sami događaji prilikom dodeljivanja prve nagrade Ani Brnabić od strane Gej Strejt Alijanse dok je druga nagrada pripala MUP-u Srbije i njenim pripadnicima. Svečanost je uveličao svojim prisustvom i američki ambasador u Beogradu Skot ali i brojne druge zvanice srpskog establišmenta što možete ispratiti na priloženim fotografijama i video zapisima OVDE.

Sve to uoči predloga za novog mandatara nove vlade od strane Aleksandra Vučića a koju je u stvari po svemu sudeći već odredio sam Skot s obzirom na njene nebrojene zasluge za SAD kako u USAID i drugim američkim državnim organima i organizacijama.

Ne manje važno i njenom britkom rešavanju sukoba iz oktobra 2015. godine kada je objavljen telefonski transkript Lidije Udovički i Bojana Pajtića u kome se optužuje kum premijera Srbije i direktor EMS-a Srbije Nikola Petrović, da je pokušao da naplati reket od 2.000.000 evra od firme “Continental Wind Partners” da bi zauzvrat priključio njihove vetroelektrane na elektromrežu Srbije.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Foto: O. Bunić / RAS Srbija

I DALJE MISLITE DA JE HOMOSEKSUALNOST “PRIRODNA”? OVI PODACI ĆE VAS ŠOKIRATI!

Svi vuci siti a ovaca kolko hoćeš

Tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić je zauzvrat optužio “Continental Wind Partners” i njihovu podružnicu u Srbiji da su lobirali američke kongresmene da u njihovom pismu Džozefu Bajdenu navedu premijerovog brata Andreja i njegovog kuma Nikolu kao glavno izvorište korupcije u Srbiji. Zahvaljujući Ani Brnabić ovaj sukob je rešen na obostrano zadovoljstvo. Naime tada Ana Brnabić kao predstavnik CWP-a i direktor EMS-a, te tadašnji ministar energetike Aleksandar Antić izlaze na konferenciju za medije gde opovrgavaju navode o bilo kakvom mitu i korupciji. Ubrzo nakon toga ona postaje i novi Ministar u vladi Srbije Aleksandra Vučića a optužbe naprasno zamenjuju pohvale i međusobno razumevanje. Pored Zakona o Rodnoj ravnopravnosti Ana će uvesti i u obrazovni sistem po ugledu na Hrvatsku dakle u predškolske i školske ustanove gradivo za decu a deo iz tog gradiva možete pogledati u videu koji sledi. Gledate na sopstvenu odgovornost: 

Bez Teksta! Reforma Obrazovanja – VIDEO – Gledate na sopstvenu odgovornost!

 

Preporučeno: 

 

Da li je Homoseksualnost Mentalni Poremećaj? Rodni Identitet i Psihijatrija | Prava Istina – VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=VGNeuH5slx4

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

(već od 1 €, bilo koja valuta, automatska konverzija, dinari, kune, KM, sve moguće svetske valute, samo jedan klik, sami upišite iznos – bilo kojim iznosom pomažete rad portala koji je namenjen vama, sve uplate biće javno prikazane osim ako Vi to ne želite, zbirno će biti prikazane svakako za svaki mesec kao i pregled troškova rada portala)

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima!


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*