Opšta hajka na nevakcinisanu decu u Hrvatskim vrtićima!


Vest pre vesti? Opšta hajka na nevakcinisanu decu u Hrvatskim vrtićima! Sledi li isto u Srbiji?

Prema redosledu događaja gde je prvo zakon u vezi vakcinisanja tajno izmenjen u RH a potom je identična stvar urađena u RS, možemo li očekivati ovo uskoro i kod nas? Istina je da nismo u rodu sa Vidovitim Milanom ali… ako nas pitate, kladimo se da će se upravo to desiti. Sve kuvaju isti kuvari iz iste kuhinje…

Nemojte se čuditi ukoliko u narednim danima proglase famoznu “epidemiju ospica” u Srbiji.

U toku je prava hajka po zagrebačkim vrtićima (čak i po privatnim) koja je počela, ili tačnije rečeno nastavljena u daleko većem obimu, 3. aprila slanjem dopisa od strane jedne doktorke iz Nastavnog zavoda za javno zdravlje “Andrija Štampar” iz Zagreba naslovljenog “procijepljenost dece u vrtiću protiv ospica”. Tim dopisom, tvrde roditelji, želi se na neosnovan, ali i nezakoniti način prikupiti podaci o deci koja nisu vakcinisana protiv ospica, a posredno i izvršiti pritisak da se vakcinišu – sve to pod izgovorom navodne epidemije ove dečje zarazne bolesti koja se zadnjih meseci širi u Hrvatskoj zbog isto tako navodnog velikog broja nevakcinisane dece. Na dopis iz Zavoda “Andrija Štampar” stigli su i odgovori nekih roditelja, koji ujedno mogu poslužiti ostalim roditeljima kao smernica u postupanju na navedeni poziv Zavoda.

Naime, od strane lekara Vesne Šoić iz Nastavnog zavoda “Andrija Štampar” poslan je e-mail svim direktorima zagrebačkih dečjih vrtića da hitno revidiraju „cjepni status“ (MRP) i pozovu roditelje nevakcinisane dece da donesu na uvid knjižicu vakcinisanja te obrazloženje lekara ukoliko deca i dalje nisu vakcinisana. E-mail je poslat 3. aprila, a rok za dostavu podataka bio je 8. april.

Posledica ovog dopisa je i širenje straha među roditeljima predškolske dece koja nisu vakcinisana protiv ospica (pomenutom MRP vakcinom) da će im uprave vrtića ispisati decu jer su neke od njih već uslovile dalje prisustvo deteta u vrtiću njegovim vakcinisanjem.

Saznajemo da je, između ostalog, među tim roditeljima i samohrana zaposlena majka dvoje dece koja je ujedno osoba s invaliditetom koja ne čuje (gluva) i koja, u slučaju da joj vrtić odluči uskratiti pravo na boravak njene dece, dolazi u izuzetno težak položaj jer nema kome ostaviti decu na čuvanje, a kao osoba u radnom odnosu na osnovu kojeg prehranjuje sebe i svoju decu dužna je tokom obavljanja posla biti na svom radnom mestu.

Reč je o još jednom drastičnom primeru kršenja osnovnih ljudskih prava i prava dece koja su direktna posledica sramne zakonske obaveze (u praksi često ravne prisili) vakcinacije propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Takođe se dopisi slični navedenom koji je upućen iz Nastavnog zavoda “Andrija Štampar” vrtićima u Zagrebu, upućuju i u drugim delovima Hrvatske, i to ne samo vrtićima, već i svim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama i ordinacijama s pedijatrima i ostalim medicinskim radnicima koji imaju veze sa vakcinisanjem (u prilogu je kopija jednog takvog dopisa).

U nastavku donosimo celoviti prepis izvorne e-mail poruke Vesne Šoić od 3. aprila kao i današnji odgovor na taj mail od strane jednog upućenog oca.


Poruka iz Nastavnog zavoda “Andrija Štampar”

Predmet: predmet – procijepljenost djece u vrtiću protiv ospica

Prima: e-mail adrese ravnatelja zagrebačkih vrtića

Poštovani,

S obzirom na epidemiju ospica u Hrvatskoj, molim Vas da hitno provjerite cjepni status (MRP) djece koje borave u Vašem vrtiću i o tome nas izvijestite u tablici koja je u privitku do 8.4.2015.

Potrebno je kontaktirati roditelje necijepljene djece kako bi doznali zbog čega to nisu do sada učinili i hitno ih uputiti njihovim pedijatrima da ih cijepe ili im izdaju potvrdu zbog čega cijepljenje nije provedeno.

Molim da posebno navedete ime, prezime, te pedijatra djeteta koje nije cijepljeno i zbog čega nije cijepljeno.

Srdačan pozdrav,

Dr. V. Šoić

Odgovor oca: 

Predmet: INFORMACIJE O PROCIJEPLJENOSTI našeg djeteta u vrtiću (dozvola, zahtjev i naputak za ubuduće)

Prima: e-mail Vesne Šoić

Kopija: e-mail vrtića

Poštovana Vesna Šoić,

temeljem vašeg upita djelatnicima vrtića, a vezanog za molbu da se dostave podaci o cjepnom statusu našeg djeteta Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (u daljnjem tekstu: Nastavni zavod), obavještavam vas sljedeće:

1) Informacija o cjepnom statusu mojeg djeteta nalazi u dokumentima tajništva vrtića “X Y” u vidu potvrde o urednom cijepljenju našeg djeteta (ime i prezime) izdanog od pedijatra kod upisa u vrtić, te DAJEM DOZVOLU da se informacije iz navedene potvrde koriste od strane tajništva vrtića i škole u svrhu vašeg potraživanja informacija, isključivo iz razloga kako bih tajništvu škole i vrtića olakšao situaciju u kojoj su se našli, a za koju smatramo da je neosnovana i nezakonita (objašnjeno u točki 3).

Međutim, prethodno vas molimo za sljedeće:

2) Simpozij pedijatara na temu cijepljenja koji se održao prije nekoliko tjedana u Zagrebu na kojemu je bilo 300 liječnika, iznio je informaciju o 78 oboljelih od ospica uglavnom romske nacionalne manjine.

Molio bih vas da mi dostavite informaciju ili dokument posebne odluke kojom je proglašena epidemija zarazne bolesti ospica u RH (prema članku 3, ZAKONA O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTI, NN 79/07, 113/08, 43/09 i 22/14 – RUSRH). U protivnom vaš službeni navod “epidemija ospica u Hrvatskoj” smatramo lažnim navođenjem.

3) Također za ubuduće, a temeljem pravnih konzultacija, bilo kakav drugi pokušaj uvida u medicinsku dokumentaciju našeg malodobnog djeteta (osim dozvoljenog u Točki 1), bilo direktnom manipulacijom ili indirektnim vršenjem pritiska na djelatnike ustanove vrtića, smatramo neosnovanim i nezakonitim. S obzirom na to da traženi podaci koji se tiču našeg malodobnog djeteta povjerljivi te kao takvi zakonom zaštićena kategorija, nismo ih obavezni dostaviti Nastavnom zavodu.

Također, nismo ih niti voljni dostaviti, jer osnovano sumnjamo da bi ih institucija (u konkretnom slučaju Nastavni zavod), koja ih neosnovano i nezakonito traži mogla upotrijebiti u nedozvoljene i nezakonite svrhe. Samo napominjemo da je navedeno postupanje Nastavnog zavoda protivno brojnim propisima između kojih su odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12) te kao takvo podložno kaznenom i drugom gonjenju. Spomenuto se tim više odnosi na eventualno traženje uvida u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju djeteta. Navedeno činimo isključivo sa svrhom zaštite interesa svoga malodobnog djeteta, a što nam je i moralna i zakonska dužnost. Budući ovakvo nezakonito traženje Nastavnog zavoda doživljavamo i kao uznemiravanje u vršenju naših roditeljskih dužnosti, ukoliko isto bude ponovljeno, poduzeti ćemo zakonske mjere radi kažnjavanja odgovornih osoba koje protivno ovlastima iz važećih propisa žele pristup povjerljivim podacima.

S poštovanjem,

otac djeteta


Napominjemo, epidemiju bilo koje vrste proglašava prema zakonu ministar zdravlja. U RH on to NIJE uradio što znači da nikakva epidemija ne postoji. Pitamo se ko je ovlastio gore spomenutu Vesnu Š. da šalje ovakve dopise, širi paniku i na podmukao način pokušava izvući informacije od roditelja o vakcinisanosti njihove dece? Uopšte se ne bismo čudili da sličnu taktiku sprovedu u Srbiji. Budite spremni! Znanje je moć!

Izvor: udruga-kameleon.hr

Uredio: Global Media


Facebook Comments

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*