Republički geodetski zavod – Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji

Republički geodetski zavod - Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji

Republički geodetski zavod – Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji – Stala žila kucavica Srbije!

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu stupili su danas 27.02.2019 godine u generalni štrajk i to u svim organizacionim jedinicama u Srbiji. Štrajk zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) podržali su i svi sindikati: UGS Nezavisnost (Ujedinjeni Granski Sindikati “Nezavisnost”), ASNS (Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata) i Jedinstvena organizacija sindikata.

Na sastanku Štrajkačkog odbora u utorak, 26. februara, konstatovano je da Vlada Srbije nije ispunila obaveze koje je preuzela Sporazumom RGZ i Vlade Srbije. Tada potpisani Sporazum doveo je i do okončanja prethodnog štrajka zaposlenih u RGZ, 21. januara. Potpisnik tog sporazuma bio je ministar Zoran Đorđević.

Kupovanje vremena

Dijana Konstantinović, Predsednik Jedinstvene organizacije sindikata, ispred zaposlenih u RGZ, izjavila je da je tadašnjim Sporazumom bilo predviđeno da se formira grupa za praćenje Sporazuma. Ta grupa nikada nije formirana – izjavila je ona. U međuvremenu je došlo do kršenja delova Sporazuma a tri tačke iz tog Sporazuma nisu ispoštovane, među kojima su najvažnije plate i primanja zaposlenih. Pojedinim službama su čak i uskraćena stečena primanja. Ona je dodala da je nakon sklopljenog Sporazuma (kada je i prekinut tadašnji štrajk), dat rok Vladi da će se u slučaju neispunjenja istog, a rok je bio 25.02.2019 u 12.00 časova, stupiti u novi štrajk zaposlenih i to u svim organizacionim jedinicama u Srbiji. Praktično je data mogućnost vladi da do navedenog roka ispuni svoje obaveze iz potpisanog Sporazuma što na žalost nije urađeno. Zaposleni su prinuđeni, kako je navela, da pribegnu nepopularnoj metodi kao što je štrajk jer ih jedino tada Vlada shvata ozbiljno.

Pritisci na zaposlene u štrajku

Ona je dodala da kako je započeo štrajk, istovremeno su započeli i neviđeni pritisci od strane rukovodstva, naročito na zaposlene po Ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova koji i nisu pristupili štrajku, ali i da sindikat nema mogućnost da te ljude zaštiti.

Ona se izvinila svim građanima Srbije i dodala da je ovo zaista jedini način da zaposleni ostvare svoja osnovna prava i jedini način da ih neko iz Vlade ozbiljno shvati.

Šalteri neće raditi, stranke se neće primati a zaostali predmeti koji su primljeni pre početka štrajka biće rađeni.

U vreme trajanja štrajka neće biti moguće predavati nove zahteve i biće obustavljeno izdavanje dokumenata od strane RGZ, osim za potrebe zdravstvene i socijalne zaštite građana.

Podsetimo, prethodni štrajk je započet 6. decembara 2018. godine, a okončan 21. januara kada je sa Ministarstvom za rad dogovoreno da se u narednih godinu dana isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika zbog čega su plate u 2018. godini smanjene 35 odsto.

Nada Večanski, sekretar Jedinstvene organizacije sindikata Republičkog geodetskog zavoda ponovila je da su radnici Republičkog geodetskog zavoda u svim filijalama u celoj Srbiji stupili u generalni štrajk zato što se ne poštuje Sporazum potpisan 21. januara. “Nijedan od uslova iz prethodnog Sporazuma se ne sprovodi adekvatno, onako kako je potpisano i onako kako je trebao da se sprovede. Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu nisu dobili obećano povećanje zarada od 7 posto koje je najavljeno i dogovoreno sa Vladom Republike Srbije a koje je u ime Vlade Republike Srbije potpisao gospodin ministar Zoran Đorđević. Štrajk će trajati do ispunjenja svih zahteva.” – izjavila je ona.

Odgovor rukovodstva RGZ na opravdane zahteve zaposlenih

Odgovor rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda usledio je odmah po otpočinjanju štrajka zaposlenih.

Direktor RGZ Borko Drašković poslao je brojno obezbeđenje kako bi se uklonili natpisi “ŠTRAJK” kao i Odluke o stupanju u štrajk sa zahtevima.

Štrajkači su odmah pozvali policiju zbog ugrožavanja osnovnog prava na potpuno osnovan i legitimni štrajk zaposlenih.

Takođe, Pomoćnik direktora Sektora za katastar nepokretnosti Sonja Rakić, zahtevala je od načelnika službi i šefova odseka da dostave spisak svih zaposlenih po Ugovoru i na određeno vreme kako bi se raskinuo Ugovor sa istima ukoliko se ne obezbedi i organizuje “normalan proces rada”.

A šta je sa E Upravom?

Iako se na sva zvona zvoni o tzv E Upravi gde možete “lako” doći do potrebnih dokumenata u praksi to izgleda ovako. Pogledajte priloženu sliku:

E Uprava - Pomoć - ne postoji
E Uprava – Pomoć – ne postoji ni u tragovima | screenshot napravljen 25.02.2019. godine

Toliko o tome koliko rukovodstvo Republičkog geodetskog zavoda, nadležni ministar i nadležna ministarstva, Vlada Srbije sa sve preplaćenim agencijama za sve i svašta “brinu” o građanima i rasterećuju posao zaposlenima. Zasigurno da gužvi ne bi ni bilo u Republičkom geodetskom zavodu da funkcioniše E Uprava. Mi smo probali i zaplakali kada smo videli da je tzv E Uprava potpuno nefunkcionalna, da pola sajta fali, da video prilozi za “pomoć” građanima ne postoje, da se sajt ne održava, u čemu je rađen. Ono što nismo saznali koliko je ovaj, još jedan od bezbroj, bušni projekat plaćen od para građana, poreskih obveznika i samih zaposlenih u državnoj upravi. 

Kako izgleda raspad sistema – Titanik

Razgovarajući sa zaposlenima došli smo do frapantnih saznanja. Naime, rečeno nam je da zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu rade za plate nešto malo veće od 27.000 dinara (nešto više od 220 €). Takođe smo saznali da kako koja vlast “dođe na vlast” po organizacionim jedinicama prima nove najčešće i nedovoljno stručne kadrove. Tako se “rešava” problem nezaposlenih, na način da se onim “starijima” i stručnijima natovari još više posla ali za nominalno manju platu. U takvoj situaciji zasigurno ne mogu biti zadovoljni ni zaposleni a ni stranke. Valjda, baš zbog toga, svesni realnosti građani koji su dolazili i nisu burno reagovali što eto nisu završili posao. Čini se da u Srbiji samo retki završavaju “posao” ali svakako ne na šalterima gde se više i ne zna sa čije strane šaltera je veći jad i muka.

Pripremio: Duško Velkovski

Još slika sa lica mesta:

Republički geodetski zavod - Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji
Republički geodetski zavod – Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji
Republički geodetski zavod - Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji
Republički geodetski zavod – Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji
Republički geodetski zavod - Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji
Republički geodetski zavod – Štrajk zaposlenih u katastru u celoj Srbiji

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite naš rad. To možete učiniti OVDE – PayPal

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala! 

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*