Reuters: Vakcine možda neće moći da zaustave širenje Delta soja. Očekuje se veći broj vakcinisanih u bolnicama. Kolumbijski pod istragom

Vakcine
Vakcine

Reuters: Vakcine možda neće moći da zaustave širenje Delta soja. Očekuje se veći broj vakcinisanih u bolnicama. Kolumbijski pod istragom

Prisutni su rani znakovi koji ukazuju na to da bi vakcinisane osobe mogle jednako lako da prenose delta soj koronavirusa kao i nevakcinisane, objavila je Državna agencija za javno zdravlje Engleske (PHE). 

Nalazi se podudaraju s onim što su rekli iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prošle nedelje, gde su upozorili na to da bi vakcinisane osobe zaražene delta sojem, za razliku od drugih sojeva, mogle da šire zarazu.

„Neki početni nalazi ukazuju na to da nivo virusa kod onih koji su se zarazili delta sojem, a vakcinisani su, mogu da budu slični nivoima koji su pronađeni kod nevakcinisanih osoba“, saopštio je PHE i dodao:

„To može da ima posledice na zaraznost ljudi, bili oni vakcinisani ili ne. Ali, ovo je rana istraživačka analiza i potrebne su dalje ciljane studije kako bi se potvrdilo da li je to slučaj“.

PHE je objavio da je od 19. juna među hospitalizovanim osobama zaraženih delta sojem, njih 55,1 odsto bilo nevakcinisano, a 34,9 odsto ih je primilo obe doze vakcine protiv COVID-19 virusa.

Skoro 75 odsto britanskog stanovništva primilo je obe doze, a PHE navodi da će se „kako se što više stanovništva vakciniše, videti veći relativni postotak vakcinisanih u bolnici“.

Kolumbijski soj

PHE takođe navodi da drugi soj, poznat kao B.1.621, koji je otkriven u Kolumbiji, pokazuje znakove izbegavanja imunološkog odgovora od vakcina ili ranije zaraze.

PHE je naveo da je taj soj „pod istragom“, ali nije je proglasio „zabrinjavajućim sojem“ – oznakom koja bi mogla da podstakne snažnu političku reakciju.

„Postoje preliminarni laboratorijski dokazi koji ukazuju na to da vakcinacija i ranija zaraza mogu da budu manje efikasni u sprečavanju zaraze  B.1.621“, naveo je PHE i dodao da je potvrđeno 37 slučajeva tog soja u Engleskoj.

„Međutim, ti podaci su vrlo ograničeni i potrebna su dodatna istraživanja. Nema dokaza koji ukazuju na to da se više prenosi od dominantnog delta soja“, objavila je engleska agencija.

06.08 2021

 

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko vas

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima

Preporučeno: 

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*