Trezor sudnjeg dana


Trezor sudnjeg dana

Na pola puta između Norveške i Severnog Pola (tačnije 1.300 km od Severnog Pola), na najsevernijem mestu zemaljske kugle do kojeg postoje redovne avionske linije, nalazi se arhipelag Svarbald sa svojim mnogobrojnim ostrvima. Jedno od tih ostrva jeste i Spitsbergen, ostrvo na kome se nalazi trezor, kako mnogi veruju, zlata vredan za čovečanstvo, u kome je skladišteno preko 800.000 semenki različitih biljaka!

Projekat Global Crop Diversity Trust iliti Svetske fondacije za raznolikost useva

Namenjen da zaštiti budućnost, takozvani trezor sudnjeg dana, je projekat Global Crop Diversity Trust-a iliti Svetske fondacije za raznolikost useva, koji je zvanično ustanovljen još februara 2008-e godine. Projekat je koštao 5 miliona funti i bilo je potrebno godinu dana da se ovaj 125 metara dugi trezor izgradi u samoj planini. Trezor je okružen i izolovan permafrostom (zemljište koje se duže od dve godine nalazi pod temperaturom od 0 ili manje stepeni Celzijusa) kao i tvrdim kamenim formacijama.

seme-sudnjeg-dana-banka-semena-i-genetskog-materijala-biljaka-ulaz-u-trezor
Seme sudnjeg dana | Banka semena i genetskog materijala biljaka | Ulaz u Trezor

Specijalan tim istraživača širom sveta je prikupljao semenke, svih postojećih biljaka. Time bi se, prema njihovim rečima zaštitila bioraznolikost Zemlje, u slučaju da nas pogodi kataklizma globalnih razmera, kao npr. nuklearni rat, udar asteroida ili neka ekstremna vremenska neprilika.

Prvobitno su u trezoru čuvana semena useva, ali je ubrzo počela praksa skladištenja i zaštite semena svih biljaka.

Uprkos tome što je razlog postojanja ovog trezora, neka velika katastrofa, naučnici navode takođe, da će još jedna od njegovih uloga biti i da se koristi u budućnosti za upoređivanje kako i u kolikoj meri se vremenom menja genetska građa biljaka.

Klimatske promene ili nešto drugo?

Osim toga, iz trezora navode i da semena čuvaju kako bi mogli da pomognu zemljama koje će u budućnosti biti prve na udaru zbog klimatskih promena.

Oko 860.000 semenki različitih biljaka, sakupljenih iz više od 100 država, čuva se na temperaturi od -18 stepeni Celzijusa (u specijalnim crnim kutijama), a dodatna zaštita dolazi i od samog mesta gde se nalazi trezor, jer je tlo uvek zamrznuto i suvo. Na ovoj temperaturi semenje sačuvanih biljaka može opstati i do 10 000 godina.

banka-semena-biljaka-i-dnk-postojecih-vrsta-u-norveskoj
Banka semena biljaka i DNK postojecih vrsta u Norveskoj

Ono što je zanimljivo, jeste, da je trezor izgrađen tako da može preživeti čak i nuklearni rat, udar asteroida i ekstremne vremenske neprilike a samo postrojenje ima kapacitet za čuvanje od oko dve milijardi semenki! Naučnici kažu i da ukoliko bi trezor ostao bez struje i rada pogonskih agregata, mogao bi bez problema dve godine da održi temperaturu koja mu je potrebna da funkcioniše.

 VIDEO – Trezor je zaključan veći deo godine i samo nekoliko osoba na svetu imaju mu pristup

“Mislim da je ovo najspecijalnije mesto na Zemlji”, ocenio je jedan od naučnika koji se brine za semenje. Pogledajte, zaista impozantno:

Druga strana medalje

Ipak ima i jako puno stručnjaka koji veruju da ideja o trezoru semenja u Svalbardu nema smisla. Oni koji rade s poljoprivrednicima, posebno u zemljama u razvoju u kojima je daleko veća biljna raznolikost, smatraju da se ona ne može samo ’’upakovati’’ i ’’ubaciti’’ u trezor, bez obzira na njegovu sigurnost. Usevi se stalno menjaju, a globalno zagrevanje doneće nove izazove koje trenutno ne možemo ni predvideti. Spremanje semenja nije garancija očuvanja raznolikosti, jer se one moraju održavati u životu i istraživati.

“Oni ne rade nikakva ispitivanja. Sve što rade jeste skladištenje tog semenja. Na kraju dana to je samo jedno spremište”, rekao je Phil Pardey, poljoprivredni ekonomista sa Univerziteta u Minesoti.

On je uveren da se na održavanje trezora nepotrebno troši novac.

I među građanima su podeljena mišljenja oko ovog projekta. Dok jedni veruju da je ovaj trezor Nojeva barka 21. veka i da je sjajno što ovako nešto postoji, drugi misle da je u pitanju samo još jedan smišljeni potez svetskih moćnika da nakon višedecenijskog uništavanja prirode i privrede velikog broja zemalja, zarade još koji milion nudeći semenje baš iz ovog trezora kao ruku spasa.

Pitanje kojim ćemo završiti ovaj tekst jeste, šta vi mislite o ovome?

Trezor sudnjeg dana – VIDEO

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima!


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*