Usvojen novi zakon: Svi građani su donori osim ako ne potpišu suprotno

Ilustracija FOTO: SHUTTERSTOCK

Usvojen novi zakon: Svi građani su donori osim ako ne potpišu suprotno

Nakon usvajanja Zakona u Hrvatskoj, Predloga izmene Zakona koji će nesumnjivo biti uskoro usvojen i u Srbiji, gotovo istovetan tekst Zakona upravo usvojen u Crnoj Gori! Svi građani su donori.

Toliko o suverenosti država i da su skupštine, sabori, parlametni, jednom rečju zakonodavna vlast nezavisni. Možda jesu nezavisni ali od mozga. Skupština, Sabor, Parlament – kako to bedno i prodano zvuči. 

Jedan od nebrojenih komentara građana povodom usvajanja ovog Zakona glasi:
“Nema potrebe za brigom. Vadjenje organa nadgledace experti sa Kosova.” – bilo bi zaista smešno da nema toliko toga što navodi na ozbiljno razmišljanje. 

doniranje organa

Autori-Ana-Komatina-i-Duško-Velkovski

Svi građani Crne Gore zakonom će biti u obavezi da doniraju organe nakon smrti, osim ako tokom života potpišu izjavu da se protive tom postupku. 

Poslanici su danas većinom glasova usvojili Zakon o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, čiji je sastavni dio i takozvana pretpostavljena saglasnost o doniranju.

Niko nema ništa protiv – ni pozicija ni opozicija

Poslanik SNP Aleksandar Damjanović izjavio je nakon glasanja u Skupštini da u toj partiji nemaju ništa protiv humanosti, već samo protiv norme. 

“Nemamo mi u SNP-u problem sa davanjem organa, ali donijeti odredbu da su svi građani donori, a ako neće da moraju da idu negdje tamo da pišu izjavu da neće, je potpuno suprotno od onoga da nismo donori dok ne potpišemo da hoćemo. Otišli smo korak dalje i neka nam je Bog u pomoć”, kazao je. 

Pomaže li se ljudima ili fondaciji Eurotransplant?

Poslanica Jelisava Kalezić kazala je da nema ništa protiv da se na svaki mogući etički i medicinski utemeljen način pomaže ljudima, ali da ovakvom formulacijom nijesu obuhvaćeni brojni slučajevi zbog kojih može dolaziti do dugih, bolnih i neprijatnih sudskih procesa. 

Poslanik DPS-a Halil Duković, koji je sa partijskom koleginicom Martom Šćepanović prošle sedmice podnio amandman o pretpostavljenoj saglasnosti, kazao je da je to princip svuda u svijetu, ali i  uslov da  Crna Gora bude član Eurotransplanta.

ŠTA JE ZAPRAVO EUROTRANSPLANT?

Eurotransplant je organizacija tj fondacija za podsticanje i koordinaciju transplantacije organa u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Holandiji i Sloveniji. Osnovao ju je Jon J. van ROOD 1967. godine. Intenzivno počinje sa radom 12. maja 1969. godine. Sedište: Leiden, Holandija.

Sve klinike za transplantaciju, laboratorije za tkiva, i bolnice u zemljama članicama uključene su u ovoj razmeni organa.

Eurotransplant koordinira rad u svim ovim institucijama sa ciljem “efikasne alokaciju i dalje distribucije doniranih organa”.

PROMOCIJA NA NAJVIŠEM NIVOU

Ova grupa takođe promoviše istraživanja u oblasti transplantacije organa. Navode da je cilj “da se podigne svest javnosti o prednostima donacije”.

Kako bi se “podigla svest građana” izdvajaju se značajna sredstva ne za edukaciju tih nesvesnih građana već za promocije doniranja organa.

Sredstva se izdvajaju za lobiranje naročito, posebno i vrlo velikodušno, kako u zemljama članicama tako i onima koje će to tek postati (Srbija, Bosna, Makedonija, Bugarska).

Namera je da se rad ove fondacije proširi na što više zemalja sa glavnim fokusom na nerazvijene zemlje i područja naročito jugoistočne Evrope gde je obrazovanje slabo ili nikakvo kao i svest građana o doniranju organa a korupcija izrazito ili vrlo visoka.

Ova organizacija se ni po čime ne može uporediti ni sa jednom organizacijom u svetu.

POSEBAN FOKUS NA ZEMLJE BIVŠE JUGOSLAVIJE – MLADI, LEPI I ZDRAVI! Ali i vrlo funkcionalni. 

Njeno delovanje (Eurotransplanta u daljem tekstu ET – prim.aut.) je intenzivirano na prostorima Balkana za vreme ali i nakon okončanja ratova na prostorima bivše Jugoslavije. 

Izuzetna aktivnost je prisutna zadnjih godina uplivom u sam zdravstveni sistem zemalja jugoistočne evrope, sam vrh medicinskog establišmenta kao i zakonodavnu i izvršnu vlast.

Takođe vrlo dobro pokrivaju masmedije i gotovo sve relevantne političke strukture kako “političke” stranke tj partije tako i brojne “nevladine” organizacije. Ono što je interesantno sve crkve i religije su dale odobrenje, preko noći promenivši svoja vekovna verovanja i stanovišta.

Vrlo su zapaženi i prisutni u medijima kroz preskupe medijske promocije, naročito kroz sredstva informisanja sa nacionalnom frekvencijom i pokrivenošću i medijima bliskim vlasti. 

Gotovo svaka stranka lobira za njih bilo da je na vlasti ili u opoziciji.

MALA ZANIMLJIVOST 

Nijedan ankentni odbor Skupštine, Sabora ili Parlamenta nije se bavio radom i delovanjem Eurotransplant ogranizacije iako je za to bilo puno razloga iz ne tako davne prošlosti.

Nijedan poslanik, izabrani predstavnik Sabora, Skupštine, Parlamenta nikada nije uputio nijedno poslaničko pitanje niti imao uvid u rad, poslovanje i finansijsku dobit Eurotransplant fondacije. 

VELIKA ZANIMLJIVOST

Nikada se nigde nije vodila javna ili stručna rasprava. 

Mora se priznati vrlo ohrabrujuće – zar ne? 

Ako znamo stepen obrazovanja predstavnika naroda tj građana kao i stepen korupcije onda im se svakako može verovati.

Naročito odborima za zdravlje i porodicu gde su mnogi u direktnom sukobu interesa kada donose predloge Zakona koji se, gle čuda, jednoglasno usvajaju.

Po mnogo manje važnim pitanjima ne postoji takva simbioza čini se.

Koji je to zajednički imenitelj koji ih tako čvrsto vezuje sa blaženim osmehom na licu?

Da li je to briga za ljude ili im tako došlo? Prosudite sami.

ČISTA MATEMATIKA AKO NIJE I DUBLJE

Organi koji se dobijaju iz matičnih zemalja potpuno besplatno (ne samo sa Kosova već i iz Hrvatske; hrvatski Premijer Milanović se javno hvalio kako je Hrvatska sada prva u Evropi po doniranju jetre ali i u samom vrhu Evrope po doniranju organa uopšte) dostižu astronomske cifre.

Građani Hrvatske mahom u Italijanskim klinikama presađuju svoje organe dok građani tj deca Srbije mahom u Austriji.

To naravno pokriva socijalno tj zdravstveno osiguranje (u Srbiji nije pokrivalo pa su se vodile brojne akcije za decu) ali budžet tj proračun za to i takvo “socijalno” odnosno “zdravstveno” osiguranje pune ti isti građani (čitaj robovi).

Dolazimo do logičnog zaključka da recimo daš jedan bubreg besplatno (for free) a onda ga platiš papreno. Izgubio si i bubreg i dodao recimo 100.000 €.

Mozga, naravno, nikada nisi ni imao. A i šta će ti kada ima ko da misli umesto tebe, odlučuje umesto tebe i u tvoje ime, proglasi te živim ili mrtvim i povadi sve što treba. Od dokumentacije pa nadalje.

I plus brine o tvojim bližnjima vrlo i veoma (kao i do sada što smo se mogli dati uveriti) tako da više ne moraš ništa da brineš.

Pa zato si ih i birao i daješ im faraonske privilegije. Vrlo mudro i vrlo pametno.

Niko ne voli da ima probleme sa organima pa što bi i ti. Što manje to bolje, reći će neki. Što manje organa to manje zdravstvenih problema i obrnuto. Ali ti si potreban još uvek živ jer kako će da se vuku novci iz fondova. Moraš biti živ makar i sa 10% funkcionalnosti.

Kako medicina napreduje zadnjih 100 godina tako bolesni postaju sve bolesniji a zdravi su teret društva tj ministarstva zdravlja. Kako bi postojalo ako bi svi bili zdravi? To je nemoguće i nedopustivo.

Rešenje ove (ne) jednačine je prosto. Dao si 100.000 evra da ti izvade bubreg. Sa aspekta svakog maloumnika sasvim logično – zar ne?

UMESTO ZAKLJUČKA

Može se zaključiti da Fondacija Eurotransplant ostvaruje vrlo veliku i vrlo visoku dobit jer se organi uglavnom dobijaju besplatno ili po vrlo niskoj ceni preko posrednika a njihova cena dostiže astronomske cifre u bolnicama u Austriji, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

ISKAZ IZ PRVE RUKE – SKUPŠTINA SRBIJE

Naš novinar je stupio u kontakt sa ljudima koji su dugo godina u toku i bave se ovim poslom (vrlo isplativ) a bliski su pojedinim narodnim poslanicima Skupštine Srbije kao i članovima Odbora za zdravstvo i porodicu tako da je došao do vrlo zanimljivh saznanja a prenećemo samo jedan manji deo za sada. 

Naime jedno dečje srce sa Kosova, u Nemačkoj od početne cene od 10.000 € dostiže cenu u dečjoj klinici u Beču (Austrija) i preko 100.000 € dok u dečjoj klinici u Hjustonu (USA) čak i preko 1 milion američkih dolara. 

Direktor dečje klinike u Beču je u direktnom razgovoru izrazio spremnost da pokloni jedan helikopter kako bi se ubrzala isporuka organa jer Srbija još uvek nije u ET to jest Eurotransplantu mada je verovatno dostigla sam svetski vrh po broju “doniranja” o čemu svedoče brojni izveštaji čak i Evropskog Parlamenta (EP).

   

Može li mrtva osoba da da izjavu?

Prema Zakonu, uzimanje organa umrlog davaoca neće biti dozvoljeno samo ako je to lice dok je bilo živo kao punoljetno i sposobno za rasuđivanje dalo pisanu izjavu kod izabranog ljekara da se protivi tom postupku.

Zavještanje organa u Crnoj Gori započeto je krajem 2012. godine, a donorsku karticu je do sada potpisalo 314 građana. 

Ministar zdravlja Budimir Šegrt nedavno je izjavio da na transplataciju organa čeka 55 pacijenata. 

Na listi čekanja za transplataciju bubrega je 36, pankreasa šest, pluća tri, jetre šest i srca četiri pacijenata.

 

ZA GRAĐANE HRVATSKE:

IZJAVU O NEDARIVANJU ORGANA ZA VRIJEME ŽIVOTA, NAKON MOŽDANE, KLINIČKE I OSTALIH OBLIKA SMRTI MOŽETE PREUZETI OVDJE

[download id=”4737”]

*Uputstvo

– skinuti (download)

– isprintati – odštampati i popuniti ili popuniti pa isprintati – odštampati

– predati nadležnoj instituciji i obavezno overiti

– nositi stalno sa sobom jer ako nemate kod sebe to je kao da niste ni dali izjavu

– dobro bi bilo da Izjavu imate u više primeraka i čuvate kod više osoba

 

*Za građane Crne Gore još nema jer je Zakon tek usvojen
*Za građane Srbije biće čim se pojavi Obrazac Izjave
*Za građane BiH nije regulisano
*Za građane Makedonije nepoznato

 

Povezani članci koje ne smete propustiti:

darivanje-organa

Istina o doniranju organa koju vam niko neće reći

Istina o doniranju organa – 1. deo

Istina o doniranju organa – 2. deo

Istina o doniranju organa – 3. deo

doniranje-organa

 

RAZOTKRIVANJE

 

Advanced Powerful SEO – New Unique Worldwide Development Project of developers from Serbia and Croatia 

3. mesto od 66.000 rezultata po predefinisinaoj ključnoj reči za manje od 12 sati

Advanced-SEO
3. mesto od 66.000 rezultata po predefenisinaoj ključnoj reči za manje od 12 sati

 

 

Global Media

Uslovi korišćenja

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status

 

 


Facebook Comments

1 Comment

  1. pa ovo je sjajno-otvaraju novo trziste… cini mi se da ce naglo porasti broj neocekivano i neobjasnjivo umrlih,plus ovo daje odresene ruke doktorima koji su naveliko korumpirani….
    sta reci osim bezmo odavde dok smo jos u jednom komadu….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*