PUTINOVA ŠALA ZALEDILA KOLINDU: Škrtico iz Sberbanke, odmah Zagrebu naplati dug od 1,1 milijardu evra!

PUTINOVA ŠALA ZALEDILA KOLINDU

PUTINOVA ŠALA ZALEDILA KOLINDU: Škrtico iz Sberbanke, odmah Zagrebu naplati dug od 1,1 milijardu evra!

Ruski predsednik Vladimir Putin se na ručku s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, na kom je bio i glavni direktor Sberbanke Herman Gref, interesovao za 1,1 milijardu evra koliko “Agrokor” duguje ruskim bankama. Štaviše, poručio je Grefu da ne škrtari i da reši problem. Putinova šala, međutim, zaledila je zvanični Zagreb
 
Putin je u jednom trenutku, tokom radnog ručka, upitao Grefa koliko iznosi dug” Agrokora” prema ruskim bankama i dobio odgovor da je reč o 1,1 milijardi evra.

 – A koliko godišnje zarađuje Sberbanka – interesovao se Putin, na šta mu je Gref odgovorio: “12 do 13 milijardi evra”. 

Putin se na to nasmejao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom ambasadoru rečima: “Pa u čemu je problem, rešite to odmah“.

Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je pokušala da se izvuče iz neprijatne situacije ponudivši pomoć u rešavanju tog problema. Pojasnila je i stavove hrvatske vlade.

– Naravno, lično ne učestvujem u rešavanju tog pitanja i ne mogu da pregovaram u procesima kako će se to rešiti, ali spremna sam da posredujem kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rešavaju – navela je hrvatska predsednica.

Za razliku od pomirljive izjave hrvatske predsednice u Moskvi, iz Brisela, gde se trenutno nalazi, stigao je ne baš diplomatski komentar hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je na pitanje novinara rekao da nije stigao da se bavi Sberbankom. 

Ne mareći što je hrvatski koncern onoliko dužan ruskoj banci, stigao je da upravo Sberbanku prozove za nekonstruktivnost. Valjda po sistemu da je napad najbolja odbrana, Plenković kaže da bi bilo dobro da Sberbanka bude jednako konstruktivna kao i druge banke koje su ranije davale kredite Agrokoru.

Po sistemu napad je najbolja odbrana, za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sberbanka, koja kao najveći kreditor Agrokora potražuje 1,1 milijardu dolara, krivac je što nije konstruktivna u pokušaju spasavanja propalog koncerna.

Nekadašnji ambasador Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević iznenađen je izjavom Kitarovićeve, koja je pred ruskim zvaničnicima obelodanila da je spremna da posreduje između hrvatskih institucija koje rešavaju pitanje tog koncerna i Sberbanke.

– Gde bi ona to posredovala, ako Sberbanka tuži Hrvatsku, a ona predstavlja državu? Rusija će taj problem koristiti i za ispunjavanje nekih svojih interesa i mogla bi na nekom drugom području da traži ustupke – mišljenja je Kovačević.

Pomirljiv ton hrvatske predsednice nije smekšao predsednika Sberbanke Germana Grefa, koji je učestvovao u razgovorima.

Poslednjih meseci u izjavama nimalo nije štedeo hrvatsku stranu, a i sada je poručio da se neće zadovoljiti ‘mrvicama’.

Gref poručuje da se u njihovoj pravnoj strategiji ništa ne menja, da ona nije na kratke staze, da su rezervacije za Agrokorov dug stopostotne i da će pred lice pravde dovesti sve koje su počinili očiglednu prevaru, pa i revizorsku kuću koja je potpisivala lažne finansijske izveštaje o snazi Agrokora, na osnovu kojih mu je potom Sberbanka odobravala kredite.

SLUČAJ AGROKOR: I kompanije u Srbiji će morati da PLATE POTRAŽIVANJA POVERIOCIMA?!

Dug Agrokora, kao što je već poznato, procenjen je na oko šest milijardi evra i šest puta je veći od vrednosti njegove imovine. Upravo toliko, 1,1 milijardu evra iznose i ukupna potraživanja Sberbanke od Agrokora. 

Ledo je u Srbiji pokrenuo led još 7. juna, kada je Trgovački sud u Beogradu doneo privremenu meru zabrane raspolaganja imovinom Leda u Frikomu, kako bi Sberbanka osigurala svoja potraživanja od 100 miliona evra zbog nevraćenog kredita kome je garant bio Ledo. 

Gref kaže da ima velika potraživanja i u odnosu na koncept koji sprovodi Vlada Hrvatske, odnosno vanredna uprava ustanovljena posle donošenja “leks Agrokora”.

ŠOK! TODORIĆ RUSIMA OTEO VIŠE OD MILIJARDU EVRA: Hrvatski “Agrokor” potpuno bezvredan, moskovske banke prevarene! Čeka se odgovor Rusije

Dug “Agrokora” veći je najmanje milijardu evra od prikazanog, procenjeno je iz ruske VTB banke za tamošnji ugledni poslovni dnevnik “Vedomosti”. Taj list u seriji članaka analizira VTB-ove i kredite Sberbanke nekadašnjem Todorićevom koncernu.

Na osnovu te procene o dugu “Agrokora”, a zvanični podatak vanredne uprave “Agrokora” da kompanija duguje 40 milijardi kuna, “Vedomosti” prognoziraju da će milijardu i 400 miliona evra koje su VTB i Sberbank pozajmili “Agrokoru” biti “najveći fijasko ruskih državnih banaka u inostranstvu”.

Pozivajući se na izvore u Sberbanci i VTB banci, ruski poslovni list navodi da je Sberbank u svojim bankama već “rezervisao” milijardu evra za slučaj da ostane bez ičega u raspletu poslovne krize “Agrokora”. Isto tako, “Vedomosti” raspolažu podatkom da VTB nije, poput Sberbanke, rezervisao 300 miliona evra pozajmljenih Todoriću.

Razlika između dve ruske državne banke jeste i ta da se VTB odlučio za novo kreditiranje “Agrokora”, a Sberbanka je to odbila i pokrenula sudske tužbe, o čemu je vanredni poverenik “Agrokora” Ante Ramljak izvestio u svom ovonedeljnom izveštaju.

LONDONSKI EKONOMIST UPOZORAVA: Mračni olujni oblak hrvatskog Agrokora preti i Srbiji!

Izvori iz Sberbanke za moskovski poslovni dnevnik uopšte ne spominju tužbe, nego se žale da banka u kontaktima s hrvatskim vlastima nailazi samo na obećanja i zaklinjanje u zajednički interes da se posrnuli koncern spasi, umesto, ističu, da se daju jemstva za povrat dugova.

I ovde su prisutne optužbe na račun Ivice Todorića i nekadašnjeg menadžmenta “Agrokora” da su prikrivali stvarno stanje u koncernu. Pa se tako govori i o tome da se “Agrokor” nakon 2014. zaduživao na unutrašnjem tržištu Hrvatske, mimo banaka, o čemu, kažu izvori “Vedomosti”, kreditori nisu imali pojma.

“Kompanija “Adris” izdala je “Agrokoru” kredit uz osiguranje za povrat na dionicama “Konzuma” i “Jamnice”, o čemu vjerovnici “Agrokora” nisu ništa znali”, žali se izvor Sberbanke “Vedomostima”, koje je ipak najviše zanimalo zašto se Sberbanka upustila 2014. u kreditiranje Todorića iako se znalo da je prezadužen.

List je dobio odgovore svojih neimenovanih sagovornika da su bankari polazili od toga da je reč o najvećem preduzetniku na Balkanu koji je pod zaštitom vlade matične države Hrvatske a sve u kriminalnoj sprezi sa vladama Srbije, Federacije BiH i Slovenije. Podsećaju i na to da je krajem 2014. Todorić s grupacijom “Rothschild” dogovarao izlazak na berzu, odnosno javnu ponudu deonica “Agrokora”.

ČAK 11.000 RADNIKA U SRBIJI TAOCI IVICE TODORIĆA, 60.000 U REGIONU: U decembru odluka šta će biti sa Agrokorovim firmama na prostorima bivših Jugoslovenskih Republika!

– Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta rekli Vladi Hrvatske. Čudno je što Vlada Hrvatske podržava odsustvo transparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za koncern i kakvog je kvaliteta upravljački kadar, kada ne razumemo koliko se efikasno troši novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima – objasnio je šef Sberbanke.

Sputnjik, Vedomosti, drugi izvori / Photo: Sputnjik (Photoshopped by Global Media)

 

DA POGLEDAMO KAKO PUTIN REŠAVA PITANJA DUGOVANJA – BRZO, KRATKO I EFIKASNO: POGLEDAJTE OVDE


Dobro jutro i doviđenja – AGROKOR projekat – projekat isisavanja novca iz celog Balkana – dugove će vraćati građani dakle oni koji ih nisu ni napravili, sve za račun bahatih političara i tajkuna Balkanske pljačkaške vlastele. Zaduživanje u ime ojađenih građana Balkanski sport broj jedan.

VEZANO 31/03/2017: 

POTVRĐENO! BLOKIRAN AGROKOR – u Srbiji 10.000 ljudi ostaje bez posla u Hrvatskoj više od 60.000!

AGONIJA! Gradski centar za socijalni rad ODUZEO DETE OD OBA RODITELJA! Roditelji sumnjaju na moguću prodaju!

 

Kosovka devojka Jorgovanka Tabaković Guverner Narodne (čitaj Rothschildove) Banke Srbije PLAGIRALA svoj doktorat! – POGLEDAJTE DOKAZE!

Preporučeno:

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=JfsF6KiYdBI[/embedyt]

 

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*