Nesanica – kako je pobediti. Sledite ovih 5 koraka i spavajte kao beba!

Nesanica - praktični saveti kako je pobediti. Svi znamo koliko je san važan i nezamenljiv. Sledite ovih 5 koraka i nesanica će ostati iza vas.

Svima je jasno koliko je san važan i nezamenljiv. Nesanica, to jest insomnija može se vrlo lako pobediti ako upražnjavate ovih pet stvari koji će vam pomoći da spavate kao beba. Zaboravite više šta je to nesanica:

Ostavite kuću urednom

Operite sudove i rasklonite sve stvari na svoje mesto pre odlaska na spavanje. Ovo će za 60% olakšati da utonete u san i da nesanica nestane. Ostavljanje kuće u neredu, povisiće nivo hormona stresa u krvi – kortizola.

Takođe, izbegavajte da jedete, učite ili čitate u krevetu u kom spavate – ovo mesto rezervišite samo za spavanje, u mraku.

Ohladite se

Da biste zaspali, temperatura u abdominalnom delu tela mora da spadne za 2ºC.  Topao tuš pred spavanje ubrzava ovaj proces, jer se telo naglo hladi nakon ovoga. Povedite računa i o temperaturi sobe u kojoj spavate. Osim što bi trebalo da je mrak i tišina u vašoj okolini, takođe, bolje se spava ako je soba hladnija. Optimalno 18-22ºC.

San je vrlo važan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma
San je vrlo važan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma

Opustite se

Oko 23.00 h nivo kortizola u krvi naglo opada i telo počinje da otpušta melatonin.

Naučnici sa Oksforda, takođe, savetuju da pre nego što zaspite zamislite planinu, opuštajuću i mirnu – jer će takva slika oterati insomniju – nesanica će nestati kao rukom odnešena.

*Pažljivo sa maštom – ako ste gledali film Everest.

Istrčite trku do kraja

Često se dešava da ste posle druge faze sna spremni za buđenje. Da vam se to ne bi desilo, trčite poslepodne.

Vežbe za kardiovaskularni sistem stabilizovaće koncentraciju kortizola u krvi u narednih 10 h najmanje, što će značajno umanjiti šanse da se budite u sred noći.

Žitarice za bolji san

Dva sata pred odlaska u krevet pojedite nešto. Hrana bogata ugljenim hidratima ubrzaće protok amino-kiseline koja vas uvodi u san, triptofana, do mozga. Jedite žitarice i neka nesanica nestane.

Normalan, neprekinut san u svim svojim fazama je najvažnija stavka za dobro zdravlje.
Normalan, neprekinut san u svim svojim fazama važan je za dobro zdravlje.

Samo pažjivo

Ako jedete neposredno pred odlazak u krevet, to će vam otežati spavanje.

Ako još na to i gledate televiziju – situacija je daleko gora.

Nesanica - praktični saveti kako je pobediti. Svi znamo koliko je san važan i nezamenljiv. Sledite ovih 5 koraka i nesanica će ostati iza vas.
Nesanica – praktični saveti kako je pobediti. Svi znamo koliko je san važan i nezamenljiv. Sledite ovih 5 koraka i nesanica će ostati iza vas!

Global Media Planet INFO

Korišćeni materijali: Men's Health 

ONO ŠTO ĆETE TEŠKO NAĆI U DRUGIM MEDIJIMA – Preporučeno: 

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko vas

Imamo malu molbu za vas

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko nas

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*