Bezbednosne službe pokrenule krivičnu istragu za međunarodno usvajanje dece

Bezbednosne službe pokrenule su krivičnu istragu povodom izveštaja za ilegalno međunarodno usvajanje dece za period od 2016. do 2018. godine.

Bezbednosne službe pokrenule krivičnu istragu povodom izveštaja za ilegalno međunarodno usvajanje dece koja su se dogodila između 2016. i 2018. godine

Bezbednosne službe istražuju ilegalne radnje za međunarodno usvajanje dece

Nacionalna bezbednosna služba Jermenije istražuje ilegalne radnje za međunarodno usvajanja dece

JEREVAN – Glavna obaveštajna agencija Jermenije – Nacionalna bezbednosna služba (NSS) – pokrenula je krivičnu istragu povodom izveštaja za ilegalno međunarodno usvajanje dece koja su se dogodila između 2016. i 2018. godine.

Saopštenje za štampu NSS od 14. novembra 2019. godine otkriva da su “dvojica jermenskih državljana iskoristili svoje veze u nekoliko vladinih porodilišta i sirotišta, kako bi organizovali usvajanje najmanje 30 novorođenčadi” od strane porodica u Italiji, kao i Sjedinjenim Državama, što predstavlja “grubo kršenje jermenskog zakona“.

Ovo otkriće, iako šokantno, nema više detalja, što je dovelo do širenja groznih glasina vezanih za korišćenje organa dece. Odgovarajući na pitanja novinara, sekretar Saveta bezbednosti Armen Grigorijan komentarisao je te glasine. “Trenutno nema reči o bilo kakvom krijumčarenju organa, ali ćemo vas redovno obaveštavati”, odgovorio je on.

Prema navodima NSS, između 2016. i 2018. godine, medicinsko osoblje je ubedilo “najmanje desetak žena” koje su želele da prekinu trudnoću “iz socijalnih ili zdravstvenih razloga” da trudnoće iznesu do kraja, u zamenu za novac. Tim ženama je tada navodno naloženo da preuveličaju intelektualne ili fizičke smetnje svoje novorođene dece i da pruže pismeni pristanak da ih prebace u sirotište uz odgovarajuću dokumentaciju.

Finansijska korist za međunarodno usvajanje dece

Navodni organizatori bi onda imali finansijsku korist od ponude takve dece za međunarodno usvajanje. NSS nije obezbedio bilo kakve detalje o porodicama koje su kasnije usvojile tu decu, niti status dece.

Ostaje nejasno da li su i podnosioci zahteva za usvajanje bili svesni, ili su dobrovoljno učestvovali u navodnoj šemi. Radio Slobodna Evropa izveštava da su u tom vremenskom periodu strane hraniteljske porodice usvojile 54 dece.

Jermenija, zajedno sa drugim bivšim sovjetskim državama, doživela je povećanje međunarodnih usvajanja dece posle raspada Sovjetskog Saveza.

Rusija je nekada bila drugi najveći izvor međunarodnih usvajanja dece, dok ta praksa nije zabranjena 2012. godine. Ukrajina je, međutim, i dalje rangirana u prvih pet.

Većinu dece usvojile su porodice sa zapada

Većinu dece usvojile su porodice sa zapada, iz Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Francuske, Italije, Kanade, Holandije, Švedske, Norveške, Danske i Australije kao najuobičajenijim destinacijama.

Jevanđelisti su naročito poznati po tome što usvajaju decu sa invaliditetom ili devojčice iz zemalja u kojima bi te osobine inače uzrokovale socijalnu isključenost. Ne iznenađujuće da je takva praksa neizbežno pokrenula neku vrstu crnog tržišta za siročiće iz njihovim domicilnih zemalja, iz zemalja porekla te dece.

Jermenska sirotišta, i državna i privatna, bila su okružena kontroverzama već decenijama.

Sovjetsko nasleđe, ovih često nedovoljno finansiranih ustanova, ustanova sa manjkom osoblja i nedovoljno regulisanim zakonskim okvirima i odsustvo bilo kakve kontrole, kritikovane su zbog pružanja neadekvatnog odgoja i nege a koje su potrebne za dečji intelektualni, emotivni i fizički razvoj.

Donatori i donacije …

Mnoge takve institucije bile su primaoci velikih i velikodušnih donacija od dobrodušnih donatora iz dijaspore, koji su se nadali da će olakšati uslove za njihovu negu.

Međutim, prema otrežnjujućem izveštaju „Human Rights Watch“, ta finansijska pomoć imala je suprotan efekat.

Praksa vezivanja stepena državnog finansiranja u odnosu na broj dece u ovim institucijama, a u kombinaciji pomoći iz dijaspore. stvorilo je finansijski podsticaj da se prima više dece nego što ove ustanove realno to mogu da podnesu.

Sredstva koja bi se inače daleko bolje iskoristila kada bi se obezbedila nega ugroženoj deci kod kuće, zapravo su ohrabrila porodice da ih institucionalizuju.

UNICEF procenjuje da 90 odsto od 3.500 dece koja su registrovana u raznim ustanovama za brigu u Jermeniji ima najmanje jednog živog roditelja, dok 670 njih živi sa nekim oblikom invaliditeta. Dvadeset škola širom zemlje pruža obrazovanje deci sa posebnim potrebama, mada samo 18 procenata upisanih u stvari živi sa posebnim potrebama.

Nekoliko takvih ustanova takođe je bilo u središtu teških zloupotreba i korupcionaških skandala poslednjih godina, od kojih je najmanje jedan uključivao bivšeg zamenika ministra za rad i socijalna pitanja.

Reagujući na to, prethodne vlade su obećale da će reformisati diskriminatorne obrazovne i zdravstvene prakse u zemlji, u korist ugrožene dece sa ili bez invaliditeta. Uprkos nekim stvarnim naporima, ključni zakoni, uključujući prekopotrebne amandmane na dečiji zakon, ostaju i dalje u birokratskoj neizvesnosti.

Vlada da pomogne porodicama da brinu o svojoj deci

„Human Rights Watch“ više puta je pozvao na zatvaranje ovih objekata za brigu o deci. “Vlada i donatori umesto toga treba da pomognu porodicama da brinu o svojoj deci tako što će premestiti usluge iz institucija u zajednice u kojima porodice mogu da im pristupe”, kaže Džejn Bjukenan, zamenica direktora „Human Rights Watch“ za prava osoba sa invaliditetom. “Ekonomski je efikasnije ali što je još važnije štiti decu od štetnosti institucionalizacije. “

Nedavni događaji doveli su do velike debate među dobrotvornim organizacijama kako iz dijaspore tako i iz same Jermenije, o zaslugama sirotišta kao efikasnom načinu za brigu o osetljivom detetu. Predložene su druge alternative, kao što su hraniteljska nega, međunarodna usvajanja i finansijska pomoć porodicama. Međutim, ove opcije su kritikovane zato što imaju svoje mane.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja: Da se zaustavi međunarodno usvajanje dece!

Ova poslednja istraga navodnog međunarodnog usvajanja usledila je usled direktive Ministarstva za rad i socijalna pitanja da se privremeno zaustave sva međunarodna usvajanja još u septembru. Ministar rada Zaruhi Batojan, sama dugogodišnja osoba sa invaliditetom i aktivistkinja za ljudska prava (i prvi jermenski ministar sa invaliditetom), podigla je uzbunu nakon što je otkrila odstupanja u zvaničnim podacima koje su prijavile agencije za usvajanje.

Ministar zdravstva Arsen Torosian takođe je izneo svoje mišljenje o tom skandalu. “Svaka medicinska ustanova ili pružalac zdravstvene nege koji je bio, ili je i dalje uključen u ovu prevaru, biće krivično gonjen sa punom snagom zakona“, napisao je on na svom društvenom profilu.

Ranije ovog meseca, jermenska vlada, na insistiranje ministarke Batojan, preduzela je korake za zatvaranje četiri internata i jednog sirotišta u mestima Gjumri, Bjuregavan, Vanadzor i Dilidžan (internat Bjuregavan postao je ozloglašen 2015. kada je direktor optužen za malverzacije, kao i za zloupotrebu dece).

Batojan je racionalizovala odluku kao neophodnu kako bi se “osigurala prava dece na porodični život”, ali je istakla da taj potez neće razrešiti vladu od odgovornosti da pruža finansijsku i institucionalnu podršku ugroženoj deci. “Svesni smo da je ovo komplikovan proces, ali ostaje činjenica da nema alternative”, dodala je ona.

Ovog meseca vlada takođe razmatra nacrt zakona u vrednosti od 1,9 milijardi AMD (4 miliona USD) koji bi pružio pomoć u smeštaju, stručnom osposobljavanju kao i pristupu kontinuiranoj psihološkoj podršci, kako bi se onima koji odlaze iz sirotišta pomoglo da se integrišu u društvo, što je zadatak koji je do sad padao na teret “neprofitnih” grupa.

Izvor: The Armenian Weekly 

Prevod: Milan Starčević 

Krađa beba: “SRAM DA VAS BUDE!” – Vladimir Čičarević u Skupštini Srbije

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=M1ZSeor6K5g[/embedyt]

INTERVJU: Duško Velkovski – Širom sveta otimaju decu i tako zarađuju ogroman novac!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Z8BHA0r_OIg[/embedyt]

Preporučeno: 

 

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko nas

Imamo malu molbu za vas

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko nas

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*