AMERIKA JE HTELA DA UNIŠTI TURSKU I PREUZME CEO BLISKI ISTOK!


AMERIKA JE HTELA DA UNIŠTI TURSKU I PREUZME CEO BLISKI ISTOK!

Građani Indžirlika: Živimo od baze, ali Amerika hoće da uništi Tursku!

Posle neuspelog pokušaja državnog prevrata tokom noći 16. jula, u turskom gradu Indžirliku, koji inače vrvi od života, danas malo ko izlazi napolje. Prisustvo pojačanih vojnih i policijskih snaga unosi strah među stanovništvo.

Indžirlik, NATO baza u Turskoj © AP PHOTO/ Zašto je Erdogan blokirao Indžirlik

Meštani koji su najvećim delom trgovci, a čiju robu najpre kupuju vojnici zaposleni u okviru avio-baze (a to su najvećim delom Amerikanci) žale se da gube mnogo novca jer nema prometa. Američki vojnici iz straha bazu ne napuštaju.

Posle pokušaja puča, policija sprovodi pojačane mere bezbednosti i dodatno kontroliše sve ulaze i izlaze baze. Policijske snage takođe imaju zadatak da onemoguće bilo kakve antiameričke mitinge.

Indžirlik komandni centar puča

Nakon što su se mogle čuti tvrdnje da je zapravo glavni „komandni centar“ upravljanja akcijama tokom neuspelog puča bila baš avio-baza Indžirlik, mnoge društvene organizacije, a posebno Savez omladine Anadolije počele su da organizuju demonstracije protiv SAD.

Novinar Sputnjika obreo se u gradovima Adani i Indžirliku u pokušaju da od meštana i predstavnika društvenih organizacija i političkih partija sazna šta se dešava iz prve ruke.

Selver Kaplan predsednica regionalnog odeljenja partije „Domovina“ (Vatan) © SPUTNIK/ HIKMET DURGUN

Predsednica regionalnog odeljenja partije Domovina, Selver Kaplan, govorila je o zahtevima da se baza Indžirlik konfiskuje.

Arapsko proleće u Turskoj

„Mi stalno govorimo i ukazujemo da su planovi SAD u vezi sa Turskom i Bliskim istokom takvi da Amerika zapravo hoće da uništi našu državu koristeći metode ’Arapskog proleća‘. Planovi za prevrat su se kovali baš ovde, u bazi Indžirlik, a mi smo to saznali iz prve ruke od ljudi koji su zaposleni u bazi. Iako je glavni ’gazda‘ Amerika, bazu koriste i nemačke trupe. Mi tražimo da se poništi ugovor o izdavanju baze Americi. Indžirlik bi trebalo da koristi samo turska vojska“, smatra ona.

Hajri Akgjun- predsednik regionalnog odeljenja Partije slobode i solidarnosti (ÖDP) © SPUTNIK/ HIKMET DURGUN

Predsednik regionalnog odeljenja Partije slobode i solidarnosti Hajri Akgjun kaže da bi bazu trebalo zatvoriti.

Cilj Amerike je da preuzme čitavi bliski istok

„Naša partija je do sad već mnogo puta to tražila i čak smo organizovali proteste tim povodom. Indžirlik je velika prepreka našoj nezavisnosti jer je to mesto gde se planira i odakle počinje sprovođenje planova SAD. Cilj im je da preuzmu čitav Bliski istok. Priča se da je Amerika bila umešana u pokušaj prevrata. Mislim da je zatvaranje baze nemoguće jer je Turska zemlja koja zavisi od SAD“, smatra Akgjun.

Predsednica regionalnog odeljenja Radničke partije Sevilj Aradži je za Sputnjik takođe rekla da bi volela da se avio-baza zatvori.

„Uvek smo se zalagali za to da na teritoriji Turske ne budu ovakve ili slične baze jer ih mi doživljavamo kao mešanje u naše unutrašnje poslove. U Turskoj ne bi trebalo da bude inostranih vojnih struktura. Mi smo takođe protiv bilo kakvih prevrata i režima vanrednog stanja. Zalažemo se za demokratizaciju Turske“, kaže Sevilj Aradži.

Predsednik regionalnog odeljenja Partije blagostanja Mustafa Gezetuk izjavio je za Sputnjik da je prevrat bio „mračni događaj“ za Tursku.

„Mi smo protiv te baze i želimo da je zatvore. Planiramo da organizujemo protestne šetnje tim povodom“, napominje on.

Ibrahim Kaja, stanovnik Indžirlika © SPUTNIK/ HIKMET DURGUN

Jedan od trgovaca iz Indžirlika Ibrahim Kaja, okolnosti je sagledao iz svog ugla.

Nije im prošlo u Turskoj

„SAD su uvek radile na tome da razvale neku državu iznutra. To je igra SAD i u tom smislu su bile veoma uspešne u nekoliko država. Srećom, sa Turskom nisu uspele. Nažalost, posle pokušaja prevrata, mi trgovci dosta gubimo, narod je uplašen. Mali privrednici su sad u veoma teškom položaju, jer se u principu vojnici plaše da napuštaju bazu i ništa ne kupuju kod nas. To loše utiče na poslovanje“, objašnjava on.

Halil Jildirim © SPUTNIK/ HIKMET DURGUN

Drugi ulični trgovac Halil Jildirim kaže da se sada u javnosti oseća želja za zatvaranjem baze, ali on to drugačije posmatra.

„Posle pokušaja državnog prevrata čuju se zahtevi da se baza zatvori. Ali ako do toga dođe, onda će lokalno stanovništvo zaista imati mnogo problema. Samo na bazi radi 1.500 meštana iz Adane i okoline, što znači da će svi oni izgubiti posao. Mi ne želimo da dođe do zatvaranja baze. Trgovci i preduzetnici iz okoline su već u jako teškom položaju još od vremena američke invazije na Irak“, zaključuje on.

Vojna baza u Indžirliku © SPUTNIK/ HIKMET DURGUN

Izvor: http://rs.sputniknews.com/

Incirlic

A n a l i z a

Geopolitički komentator Duško Velkovski kaže:

“Možemo zaključiti da su nakon neuspešnog vojnog puča Sjedinjene Američke Države izgubile ne samo Tursku već gotovo ceo Bliski Istok a u toku su i združene operacije Turske i Bugarske kako bi se znatno ako ne i u potpunosti smanjilo prisustvo američke mornarice u Crnom moru.

Kako će privreda bez dalje krađe?

U svakom slučaju dalja krađa nafte i prirodnih resursa iz zemalja Bliskog Istoka Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu biće znatno otežana. To će se nesumnjivo osetno odraziti na američku privredu i ekonomiju ali i na države trabante tj satelite poput Nemačke ali i Srbije, Hrvatske, Bosne i sve one čije su vlade kao pupčanom vrpcom vezane za, sada to jasno i vidimo, vrlo pogubnu politiku Angele Merkel (protiv koje je neverovatnih 86% nemaca) i politiku ako se to politkom može nazvati – američke administracije koja zapravo samo sprovodi naloge monetarno korporativne elite.

Balkane moj …

U narednom periodu možemo od strane sada već vidno vojno poljuljane i osramoćene Amerike (Sirija, Turska, Ukrajina, basen Crnog Mora, sprečavanje daljeg prodiranja prema Iranu, Rusiji i Kini kao finalnom cilju SAD-a) očekivati pogoršanje i opšte situacije na Balkanu zbog povećanog pritiska NATO zemalja i Sjedinjenih Američkh Država koji će nesumnjivo uslediti jer šta im drugo preostaje? Ujedno ovde im je i najlakše da se geostrateški dobro pozicioniraju jer su vlade zemalja Balkana nesumnjivo najkorumpiranije na svetu.  Što se tiče Turske ona jeste pretrpela štete samo od turizma ove godine od 15 milijardi američkih dolara jer je zapravo najveći broj turista dolazio upravo iz Rusije. Međutim Turska neće dočekati ovu zimu energetski nespremna što se ne može tvrditi za zemlje koje su za račun američkih oligarha doveli stanovništvo svojih zemalja u vrlo nesigurnu poziciju.  

Zarobili sami sebe – Amerikanci taoci Turske

I nakon više poziva premijera Turske Americi, Nemačkoj i zemljama zapada da se izjasne po pitanju neuspelog vojnog puča u Turskoj, u kome je ubijeno najmanje 290 ljudi, a više od 2.000 ranjeno, Amerika i zemlje zapada to nisu uradile. U ovoj strateški vrlo važnoj vojnoj bazi za avio napade na Siriju i Irak nalazi se i između 50 i 90 nuklearnih bojevih glava velike razorne moći. 

Hiljade američkih pilota, osoblja, članova njihovih porodica i dalje ne zna svoju sudbinu u američko-turskoj NATO bazi u Indžirliku. Onaj ko zna ne verujem da će baš biti blagonaklon nakon pokušaja ubistva i kompletnog preuzimanja druge po snazi NATO zemlje u režiji Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke. Hteli su Tursku po svaku cenu – izgubili su i Tursku i gotovo ceo Bliski Istok.” 

Vezano:

 

Global Media Planet INFO

 

SAMO TRI STVARI SE NE MOGU DUGO SKRIVATI: SUNCE, MESEC I ISTINA!

Global Media

Ukoliko ste u mogućnosti da podržite dalji rad našeg portala to možete učiniti OVDE 

Tako bi nam pomogli da nastavimo dalji rad, da vam možemo i nadalje ponuditi kvalitetan sadržaj, proizvode i usluge koje nikada nećete videti u mainstream medijima. Bilo koja donacija koju bi dobili koristila bi se isključivo za dalji razvoj portala Global Media Planet INFO, održavanje portala, plaćanje hostinga, domene i ostale troškove kako bi i dalje vi mogli biti sa nama a mi tu za vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!       

DMCA.com Protection Status

 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*