NUNS: NEĆEMO DA ĆUTIMO! Krivična prijava PROTIV Vučićevića, Mitrovića …


NUNS: NEĆEMO DA ĆUTIMO! Krivična prijava PROTIV Vučićevića, Mitrovića …

Prenosimo saopštenje Nezavisnog Udruženja Novinara Srbije u celosti:

Saopštenje za javnost grupe novinara, aktivista i javnih ličnosti povodom podnošenja krivične prijave protiv Dragana J. Vučićevića, Željka Mitrovića, Stefana Stamenkovskog, Igora Marinkovića i drugih lica – Beograd, 4. avgust 2016.

Krivičnu prijavu koju danas podnosimo, ne podnosimo zbog Dragana J. Vučićevića, Željka Mitrovića i njihovih istomišljenika. 

Naš cilj nije da se na sudu utvrdi kako smo mi u pravu – jer, mi to jesmo, samim tim što nismo ništa od onoga za šta smo optuženi, zbog čega smo osvanuli na naslovnim stranama.  

Podnosimo je kako bismo utvrdili da li će država stati u našu, ali i odbranu svih onih koje su “Informer”, TV Pink i slična izdanja, bez ikakvih dokaza, stavili na stub srama, označili kao plaćenike, izdajnike i zaverenike.  

Danas smo ovde zbog toga što želimo da se sami uverimo, ali da i drugima pokažemo, kako su institucije Republike Srbije sposobne da zaštite osnovna ljudska prava svih svojih građana i građanki – pa i naše pravo da mislimo, govorimo i pišemo.   

Ovde smo, takođe, u ime svih onih kojima se svakodnevno stavlja meta na čelo, koji se bezočno klevetaju i optužuju za najteža krivična dela, samo zbog toga što su se usudili da rade svoj posao ili iznesu kritički stav o stanju u društvu i državi. 

Danas smo ovde, zato što se ne plašimo i zato što ne želimo da živimo u državi kojom vlada strah i u kojoj se strahom vlada. 

Tu smo, možda i najviše, zbog onih koji se plaše da progovore, uvereni da će – ukoliko se usude na taj korak – biti javno diskreditovani i omalovaženi. 

Naše ćutanje bilo bi priznavanje navodne krivice.

Na državi je sada da kaže svoju reč.

Ilir Gaši

Vukašin Obradović

Borka Pavićević

Antonela Riha

Tamara Skroza

Sergej Trifunović

Branislav Trifunović

NEZAVISNO UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE

 

Za Global Media Planet INFO član NUNS-a Duško Velkovski


Facebook Comments

2 Comments

  1. Novinarstvo mora da bude slobodno. Ukoliko ne piše istinu, popstoje zakonske poluge moći. Kod nas se objavljuje samo ono što vladi odgovara. Žene u crnom i ostale gluposti.

  2. AJDE SOROSEVI OD KONTEJNERA ZACEPITE SVOJE PRLJAVE PLACENE GUBICE I GUBITE SE IZ SRBIJE IDITE U HRVATSKKU I ALBANIJU TAMO CE VAS BASS PRIMITI MAJMUNI FASISTICKI

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*