Britanija i Švedska: Nećemo poštovati Odluku UN o oslobađanju Asanža


Nećemo poštovati Odluku UN o oslobađanju Asanža

Panel Ujedinjenih nacija objavio je Odluku da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž “arbitrarno pritvoren” i pozvala na njegovo oslobađanje.

Takođe se ističe da se mora poštovati “fizički integritet i sloboda kretanja” Džulijana Asanža. Radna grupa UN pozvala je Britaniju i Švedsku da “okončaju njegovo lišavanje slobode”.

– Radna grupa smatra da je Asanž bio podvrgnut raznim oblicima lišavanja slobode: privođenje u u zatvor Vendsvort, nakon čega je bio u kućnom pritvoru, a potom zatvoren u Ambasadi Ekvadora u Londonu – navodi se u izveštaju UN.
Ambasada Ekvadora
Ambasada Ekvadora

Niko ne sme biti kažnjen zbog bavljenja novinarstvom

Radna grupa dalje je istakla da je pritvor bio proizvoljan jer se održao u izolaciji, te zbog nedostatka revnosti švedskog tužioca u istrazi koje je rezultiralo dugom pritvoru.

– Radna grupa takođe smatra da pritvor mora da bude okončan i da se gospodinu Asanžu omogući pravo na naknadu – stoji u izveštaju.

Panel, sastavljen od petorice eksperata, saopštio je da bi London i Stokholm trebalo Asanžu da nadokandu štete.

Jedan od članova Komiteta nije učestvovao u istrazi jer je australijskog porekla kao i Džulijan Asanž, dok se jedan od preostalih članova nije složio sa odlukom.

– U svetlu ove odluke, jasno je da bi bilo kakve krivične prijave protiv Asanža u vezi sa izdavačkim poslovima Vikiliksa bile presedan i neustavne. Ministarstvo pravde treba da zatvori tu istragu i jasno stavi do znanja da nijedan izdavač neće biti kažnjen zbog akta novinarstva – rekao je Antoni Romero, izvršni direktor Unije američkih civilnih sloboda.

Radna grupa je uverena da će Asanž u trenutnoj situaciji ostati u granicama ekvadorske ambasade u Londonu, što je postalo “stanje samovoljnog lišavanja slobode”.

– Trajanje takve odluke nije u skladu sa pretpostavkom nevinosti – navodi radna grupa.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona izjavio je u četvrtak da će Asanž biti uhapšen ukoliko izađe iz ambasade Ekvadora, bez obzira na odluku komisije UN.

On je rekao da bilo koja odluka komisije UN koja razmatra Asanžovu žalbu neće biti pravno obavezujuća i da će nalog za hapšenje Asanža biti izvršen ukoliko on napusti ambasadu.

 

Assange-UN-22

Asanž: Tražiću da izađem danas

Osnivač Vikiliksa očekuje da će mu danas dozvoliti da napusti Ambasadu Ekvadora bez straha od hapšenja.

Asanž je ranije izjavio da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN ne odluči u njegovu korist, ali je dodao da, ukoliko odluka bude drugačija, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i “obustave pokušaji hapšenja”.

Asanž je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podneo tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen.

Asanž (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, gde ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče.

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi mogao da se nađe na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.

Ekvador i Švedska su, posle šestomesečnih pregovora, prošlog meseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Asanž mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

Asanž je ranije izjavio da će u slučaju povoljne presude zahtevati “momentalno” vraćanje pasoša i zaustavljanje pokušaja da ga uhapse.

Asanž je 2014. godine podneo tužbu protiv Švedske koja ga tereti za silovanje i Velike Britanije zbog “nezakonitog lišavanja slobode”.

Assange-01

Švedska i Britanska vlada odbacila zaključke panela UN

Vlade Velike Britanije i Švedske odbacile su danas odluku panela Ujedinjenih nacija da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž “nezakonito pritvoren”.

Britanska vlada je navela da će osporiti izveštaj panela, preneo je AFP.

To ništa ne menja, mi u potpunosti odbacujemo bilo koju tvrdnju da je Džulijan Asanž žrtva arbitrarnog pritvora, navedeno je u saopštenju britanske vlade.

Velika Britanija je već napomenula UN da će i formalno osporiti zaključke radne grupe, stoji u saopštenju.

Stokholm je, takođe, odbacio zaključke panela UN da je osnivač Vikiliksa “nezakonito pritvoren”.

Švedska vlada je saopštila da je Asanž sam izabrao da ostane u ambasadi Ekvadora, gde se nalazi od 2012. godine, preneo je Rojters.

Švedske vlasti nemaju kontrolu o njegovoj odluci da ostane u ambasadi Ekvadora, navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da je on slobodan da je napusti u bilo kom trenutku.

Švedsko Tužilaštvo navelo je da poziv UN da Asanž bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija “nema formalni uticaj na tekuće istrage prema švedskom zakonu”, preneo je AP.

Prema rečima portparolke Tužilaštva Karin Rosander, tužilac koji je odgovoran za Asanžov slučaj je na putu i još nije dao izjavu.

Hemond: Odbacujem odluku radne grupe

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hemond odbacio je danas izvještaj panela UN o osnivaču “Vikiliksa” DŽulijanu Asanžu i rekao da je taj čovek begunac od pravde.

Panel je zaključio da je Asanž ilegalno pritvoren u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se sklonio 2012. godine da bi izbegao izručenje Švedskoj po optužnici za seksualni napad.

– Odbacujem odluku radne grupe. Tu grupu čine nestručni ljudi, a ne pravnici. Džulijan Asanž je begunac od pravde. On se krije od pravde u Ambasadi Ekvadora – rekao je Hemond.

Vezano:

UN: DŽULIJAN ASANŽ JE NEZAKONITO PRITVOREN

Global Media

A evo kako su Anonymousi širom sveta svojevremeno protumačili sva dešavanja vezano za Asanža, WikiLeaks kao i sam pojam pravde i nepravde i poslali poruku na sebi svojstven način vladama Engleske, Švedske, Australije i Amerike. 🙂 Enjoy!

 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*