HAKOVANA DATA NEMAČKIH POLITIČARA UKLJUČUJUĆI ANGELU MERKEL – NA UDARU I ČLANOVI EVROPSKOG PARLAMENTA

Massive data hack targets many German officials including Angela Merkel

HAKOVANA DATA NEMAČKIH POLITIČARA UKLJUČUJUĆI ANGELU MERKEL – NA UDARU I ČLANOVI EVROPSKOG PARLAMENTA

Masovni curenje podataka nemačkih zvaničnika, uključujući Angelu Merkel, doneće svetu nova saznanja o aktivnostima nemačkih najviših zvaničnika.

Merkel je samo jedna od više od hiljadu nemačkih političara, zvaničnika i javnih ličnosti, koji su bili mete vrlo sofictiranog hakerskog napada. Akcija je toliko dobro odrađena da se došlo čak i do njihovih brojeva kreditnih kartica pored kompletne personalne date.

BERLIN: Privatni podaci stotina nemačkih političara, uključujući kancelarku Angelu Merkel, objavljeni su na internetu. Ovo je potvrdila i vlada. Zapanjujuća akcija ali i zapanjujući propust cyber bezbednosti ove države.

Informacije, koje su uključivale kućne adrese, brojeve mobilnih telefona, pisma, fakture i kopije ličnih dokumenata, prvi put su objavljene putem Twitter-a u decembru, ali se njihova širina ubrzala ove sedmice.

Nije odmah bilo jasno da li su zvaničnici bili meta hakera ili žrtve unutrašnjeg curenja podataka, od kojih neki datiraju barem od 2017. godine.

“Vlada ozbiljno shvata ovaj incident”, rekla je zamenica portparola Angele Merkel Martina Fietz.

“Ko stoji iza toga, želi da ošteti veru u našu demokratiju i njene institucije”, rekla je ministarka pravosuđa Katarina Barlei.

Hakovano hiljade visokih zvaničnika

Među do sada kako je procenjeno više od 1.000 osoba čije su date objavljene ima i članova donjeg doma Parlamenta Bundestaga ali i Evropskog parlamenta, kao i regionalnih i lokalnih skupština.

Ciljani su poslanici svih stranaka zastupljenih u Bundestagu, kao i predsednik Frank-Valter Steinmeier, izjavio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova. 

Međutim, Christian Lueth, predsednik parlamentarne grupe “Alternativa Za Nemačku” (AfD), izjavio je da poslanici njegove stranke nisu pogođeni napadom, a ministarstvo unutrašnjih poslova je to i potvrdilo.

Dok je Merkelova zaćutala ne dajući nikakva saopštenja vezano za masovno curenje podataka i iz njenog kabineta Berlinski politički establišment je ipak reagovao uznemirujuće.

Šef poslaničke grupe Linke, Dietmar Bartsch, nazvao je to “napadom na demokratiju”.

Curenje razgovora i poruka

Osim političara, procurile su i privatne informacije poznatih ličnosti i novinara, uključujući razgovore i poruke govorne pošte od supružnika i dece targetiranih osoba.

Dnevni list Bild i televizija RBB prvi su izvestili o curenju.

Bild je rekao da nije jasno kada je počela krađa podataka, ali je rekao da će se nastaviti do kraja oktobra 2019 godine.

“Na prvi pogled, činilo se da nije bio uključen politički osetljiv materijal”, kaže RBB.

“Međutim, šteta je verovatno masivna s obzirom na obim objavljenih ličnih podataka.”

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da nije jasno ko stoji iza deponije podataka, koji je izveden sa društvenih medija i privatnih podataka pohranjenih na cloud (oblacima).

Poslanik Merkelove stranke optužuje AfD

Poslanik iz Merkelove stranke Hrišćansko demokratske unije, Patrick Sensburg, pokazao je prstom na desničarske ekstremiste. 

“Pretpostavljam da je to bio hakerski napad ljudi bliskih AfD-u“, rekao je on dnevniku Handelsblatt.

Fietz je rekao da je količina Merkelovih podataka koja je bila izložena “ne preterana”, ali je upozorio da su neki od objavljenih dokumenata i informacija možda lažni.

Imajući u vidu veliki broj podataka, IT stručnjaci su rekli da je malo verovatno da je uzet iz jednog izvora.

Lideri parlamentarne grupe su obavešteni o napadu kasno u četvrtak, a Savezna kancelarija za bezbednost informacija (BSI) i domaća obaveštajna služba rekli su da istražuju.

“Prema našim trenutnim informacijama, vladine mreže nisu ciljane”, objavio je BSI.

Transparentnost pre svega

Tvitter račun @ _0rbit je objavljivao linkove svakog dana prošlog meseca, na liniji adventnog kalendara sa svakim linkom na nove informacije skrivene iza “vrata”.

Račun, koji sebe naziva G0d i koji je sada suspendovan od strane Twitter-a, otvoren je sredinom 2017. godine i ima više od 18.000 sledbenika.

Veza do Merkelovih podataka pokazala je dve adrese e-pošte koje je kancelarka upotrebljavala, broj faksa i pisma koja je slala i primala.

Massive data hack targets many German officials including Angela Merkel . G0d Twitter account
Massive data hack targets many German officials including Angela Merkel. G0d Twitter account

Prošle godine, domaća obaveštajna služba, Kancelarija za zaštitu Ustava, saopštila je da je bilo ponovljenih cyber napada protiv poslanika, vojske i nekoliko ambasada koje je navodno izvršila ruska internetska špijunska grupa “Snake”. Takođe je poznata kao “Turla” ili “Uruburos”, za koju se veruje da ima veze sa ruskim obaveštajnim službama.

Prošlog marta kompjuterske mreže koje pripadaju nemačkoj vladi došle su pod stalan napad, a podaci od osoblja ministarstva spoljnih poslova su ukradeni.

U to vreme, Moskva je demantovala da su umešani ruski hakeri.

Priredio: Duško Velkovski (Kompletna data o Rušenju Kula Bliznakinja “9/11 Papers” MegaLeak)

BRILLIANT: Steffen Königer German AfD Politician about Gendermania (English Subtitles) – VIDEO

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=H3pntGBylho[/embedyt]

German Politician Mocks PC, Addresses Parliament in 60 Different Genders

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sR4uyMjUnDI[/embedyt]

Preporučeno:

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status

 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*