KOLEKTIVNI IMUNITET – od matematičke do političke kategorije – PIŠE: dr. Jovana Stojković


KOLEKTIVNI IMUNITET – od matematičke do političke kategorije

Piše: dr Jovana Stojković

Građani Srbije su ovih dana bili obradovani vešću da će 1000 dece migranata biti uključeno u obrazovni sistem Srbije. Jedan od njihovih zaštitnika je naglasio da da je “i po zakonu, koji osnovno obrazovanje tretira kao obavezno, neophodno uključiti decu izbeglice u sistem obrazovanja”.

Ova obaveznost po zakonu nije obavezna za nevakcinisanu decu, državljane Srbije. Njihove roditelje, državljane Srbije, glupake koji ne razumeju „kolektivni imunitet“, u Domovima zdravlja dočekuju natpisi da za njihovu nevakcinisanu decu NEĆE biti izdavane potvrde za upis u vrtiće i škole.

Dolazak novih drugara migranata, objašnjava se u tekstu, odličan je za našu decu, jer će „naša deca biti obogaćena novim iskustvima, jer deca su ljubopitljiva i imaju živu međusobnu komunikaciju. “Imali smo slučajeve i da su deca izbeglice tako dobro uspevala da se integrišu da su neki postajali i navijači srpskih fudbalskih klubova i igrali za timove svojih škola”. Odlazak starih drugara, nevakcinisanih državljana Srbije, takođe je odličan za našu decu, jer naši ugledni stručnjaci jednoglasno tvrde da su nevakcinisana deca, koja su zdrava i nemaju uzročnika bolesti u telu opasna za vakcinisanu, koja su zaštićena efikasnim i bezbednim vakcinama.  Ako vam ovo zvuči čudno, to je zato što ste ludi i glupi.

Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović, rekao je agenciji Beta da se procenjuje da se u Srbiji trenutno nalazi oko 1.000 dece školskog uzrasta, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

IZVEŠTAJ O SPROVEDENOJ IMUNIZACIJI NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE U 2016. GODINI Instituta za javno zdravlje Batut, na 34. strani kaže da se: “Polio endemski održava u tri zemlje (Pakistan, Avganistan i Nigerija) i u njima su prijavljeni svi slučajevi. Epidemiološku situaciju poliomijelitisa u 2013. godini obeležila je epidemija ove bolesti u Siriji, sa 25 potvrđenih slučajeva, kao i da je više puta potvrđen ilegalni transport i u prethodnoj godini veoma aktuelan boravak (azilanti i migranti) u Srbiji ljudi iz zemalja u kojima se polio endemski održava ili je cirkulacija ponovo uspostavljena (Sirija, Avganistan, Pakistan).” U istom izveštaju, na 37 str., se navodi da je „obuhvat vakcinacijom protiv poliomijelitisa dece iz romske populacije veoma nizak (20–30%)”.

Obzirom da Institut za javno zdravlje evidentno raspolaže ovim podacima, očekujemo da se javno oglase i odgovore na pitanje vakcinalnog statusa dece migranata i dece Roma, a ukoliko je neodgovarajuć, očekujemo da organizuju obaveznu vakcinaciju ove dece svim vakcinama iz kalendara vakcinacije,  uz nemogućnost odbijanja od strane roditelja  i nemogućnost upisivanja u predškolske i školske ustanove, a što je u skladu sa članom 32. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Neće se valjda ustanova koja brine o javnom zdravlju u Srbiji diskriminatorski odnositi prema deci samo zato što su druge boje i nemaju srpsko državljanstvo?

Blagodeti zdravstvene zaštite Srbije moraju biti dostupne svima!

Ukoliko se i desi da neko od drugara iz endemskog područja pored “novih iskustava” donese i poliomijelitis, savesni građani Srbije nemaju razloga za brigu. Prema članu 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u slučaju unošenja u zemlju bolesti koja je u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja, može se odrediti preporučena ili obavezna vakcinacija za sva ili za određene kategorije lica. Obzirom da je i Srbija u polio-free statusu, ovakav spasonosni scenario je i moguć i ozakonjen.

Za paranoične glupake, na snazi je, srećom, član 32. po kojem pri obaveznoj vakcinaciji, lice koje treba da se imunizuje istu ne može da odbije osim u slučaju medicinske kontraindikacije.

Za migrante se, u višejezičnom vodiču za imunizaciju u Nemačkoj navodi da je vakcinacija neobavezna i da svako može nakon razgovora sa lekarom da istu odbije ili prihvati.

Bolje migrant u Nemačkoj, nego Srbin u Srbiji.

Dr Jovana Stojković,
UG “Građanska inicijativa za neobavezu vakcinaciju”

 

Dr Jovana Stojković otvoreno o vakcinama – Za Slobodu Izbora – Trg Slobode, Beograd – VIDEO

https://www.facebook.com/VakcineINFO/posts/1303952373047640

 

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*