KONAČNO I ZVANIČNO: Telenor i VIP činili teške povrede interesa potrošača! Nisu jedini

Telenor i VIP učinili su povredu kolektivnog interesa potrošača tako što su Opštim uslovima ugovora o pretplatničkim i korisničkim odnosima ugovara uneli nepravične odredbe u korist trgovca.

STALI NA PUT DRANJU KORISNIKA! TELENORU I VIPU zabranjeno naplaćivanje KAZNI ZA RASKID UGOVORA!

ZAŠTITNIK POTROŠAČA

Nakon raskida ugovora sa korisnikom, ovaj operater nema pravo da naplaćuje nikakve nadoknade, jer mu ne pruža više nikakve usluge i nema nikakvih troškova, zaključilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija


Svi nezadovoljni korisnici Telenora i VIP-a ubuduće će moći da raskinu ugovore pre roka, a bez bojazni da će platiti penale

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija donelo je odluku prema kojoj se ovim operaterima zabranjuje da naplaćuju kaznu u vidu preostalih pretplata ukoliko pretplatnik želi da raskine ugovor pre isteka ugovorne obaveze.

Žalbe na operatere stalno pristižu u našu redakciju, a Zaštitnik se u nekoliko navrata bavio problemima korisnika njihovih usluga. Sada je tačku na nezakonito poslovanje stavilo i Ministarstvo.

Naime, kako piše u rešenjima Ministarstva, nadležni organi su utvrdili da su ovi operateri prekršili Zakon o zaštiti potrošača i učinili povredu kolektivnog interesa potrošača.

POBUNA PROTIV “TELENORA”! Korisnici pripejda tvrde: UCENJUJU NAS I DRŽE ZAROBLJENE NAŠE PARE!

Ministarstvo nezakonitim smatra to što su ovi operateri u slučaju raskida ugovora pre isteka ugovorenog roka obavezivali korisnika da plati kaznu. Penali koje je korisnik morao da plaća iznosili su: mesečna pretplata pomnožena sa brojem preostalih meseci do isteka ugovora. U rešenjima, donetim 14. maja, odnosno 12. juna ove godine, Ministarstvo je donelo identičnu odluku za oba mobilna operatera.

– Utvrđuje se da je učinjena povreda kolektivnog interesa potrošača tako što u Opštim uslovima ugovora o pretplatničkom i korisničkom odnosu ugovara nepravičnu odredbu u korist trgovca. To je učinjeno jer propisuju da u slučaju da pretplatnik raskine ili svojim ponašanjem dovede do raskida pretplatničkog odnosa pre isteka minimalnog predviđenog perioda njegovog trajanja, pretplatnik se obavezuje da plati ugovornu kaznu zbog neizvršenja ugovorne obaveze. Ta kazna je u iznosu svih preostalih mesečnih pretplata, počev od dana raskida pretplatničkog odnosa do dana isteka minimalnog predviđenog perioda njegovog trajanja. Dakle, obavezuje potrošača koji je povredio ugovornu obavezu da trgovcu plati naknadu u iznosu koji značajno premašuje iznos pretrpljene štete. Nalaže se pravnom licu da obustavi ugovaranje te odredbe koja predstavlja nepravičnu ugovornu odredbu iz Zakona o zaštiti potrošača – piše u rešenju Ministarstva.

Obaveze i prava potrošača

* ukoliko je potrošač potpisao ugovor bez vremenskog ograničenja, dužan je operateru da isplati samo troškove pretplate za tekući mesec
* ukoliko je reč o ugovornoj obavezi na određen period (npr. 24 meseca), zbog prevremenog raskida potrošač je dužan da plati operateru samo razliku u ceni za mesece u kojima je koristio uslugu. Naime, ukoliko je zbog ugovora na, na primer, 2 godine dobio popust od 300 dinara na mesečnu pretplatu, on operateru mora da nadoknadi samo taj popust puta broj meseci koliko ga je koristio

NEOGRANIČENO BEZOBRAZNO! VIP mu traži 55.000 za poruke ka NEPOSTOJEĆIM BROJEVIMA!

Oba operatera dobila su rok od 30 dana da postupe po donetom rešenju, a na koje nemaju pravo žalbe

Telenor i VIP nisu usamljen slučaj. Isti princip poslovanja ima većina operatera, bilo internet, mobilnih ili kablovskih. Svi oni traže da im se isplate sve mesečne rate do isteka ugovorne obaveze, bilo da su ugovor raskinuli oni ili sam korisnik. Ukoliko im se taj novac ne isplati, dugove prodaju specijalizovanim agencijama koje proganjaju korisnike, a slučaj neretko završi i na sudu, pa se tako dug uveća za enormne sudske troškove.

Penali koje je korisnik morao da plaća iznosili su: mesečna pretplata pomnožena sa brojem preostalih meseci do isteka ugovora.

TELENOR PREVARIO SVOJE KORISNIKE! Ukidaju aplikacije koje su PROMOVISALI PRE MESEC DANA!

OTKRILI SMO NOVE “VIP” PREVARE! Internet kao noćna mora, a raskid ugovora – PRAVI PAKAO!

Zabrana i za SBB

Pre godinu dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija donelo je istu odluku u slučaju kablovskog operatera SBB. Nadležni organi su utvrdili da je ovaj operater prekršio Zakon o zaštiti potrošača i učinio povredu kolektivnog interesa potrošača.

Objavio: Informer

Ne zaboravimo jedan od najbizarnijih Telenor slučajeva:

Naime nakon više bezuspešnih, uzastopnih, svakodnevnih obraćanja Telenoru oštećenog korisnika i upozorenja da se putem SMS poruka (bez validnog računa) NE MOŽE vršiti naplata za mesec koji je u toku, za koji NIJE završen obračunski period, sve to bez ikakve specifikacije i obrazloženja od strane Telenorai i sve to uz neobjašnjivo višestruko naduvan tj uvećan iznos (u pitanju ugovorni paket sa unapred predefinisanim mesečnim iznosom i potrošnjom), dakle iako račun nije ni postojao – Telenor je uz ucenu oduzimanja broja korisniku a koji je isti preneo iz prepaid i koji je kupio na svoje ime deceniju ranije, korisnik obratio i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ukazujući na ovaj problem.

Pogledati za više: #TELENOR NA RUBU ZNANOSTI!

Sledi: SVE TAJNE TELENORA – ŠTA SVE I KAKO RADI TELENOR

Ujedno osnovana je i Grupa pod nazivom SVI OŠTEĆENI KORISNICI TELENORA kojoj može svako da pristupi ali i gde će biti objavljivani kako pojedinačni slučajevi oštećenih korisnika, odnos Telenora prema korisnicima usluga, svako kršenje zakona  od strane ovog operatera, ali i sve ono što se do sada skrivalo daleko od očiju javnosti.

Global Media Planet INFO

Preporučeno:

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=JfsF6KiYdBI[/embedyt]

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status

 

 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*