Otac četvoro dece popio otrov nekoliko sati pošto su mu isekli struju zbog duga od 22.000 dinara! Zbog bede i siromaštva raseljenik sa Kosova umro u najtežim mukama! (FOTO)

SUROVO! Otac četvoro dece popio otrov nekoliko sati pošto su mu isekli struju zbog duga od 22.000 dinara! Zbog bede i siromaštva raseljenik sa Kosova umro u najtežim mukama! (FOTO + VIDEO)

Otac četvoro dece popio otrov nekoliko sati pošto su mu isekli struju zbog duga od 22.000 dinara! Zbog bede i siromaštva raseljenik sa Kosova umro u najtežim mukama! (FOTO)

Sestra Stana Stojanović došla je iz Kosovske Kamenice da brata isprati na poslednji počinak, ali njena žalost zbog tragičnog gubitka uvećala se kada joj je rečeno da porodica nema novca ni da ga sahrani.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Miroslav Stojanović (44) raseljeno lice sa Kosova i Metohije sa boravištem u niškom selu Jelašnica, ubio se u utorak popivši insekticid etiol, samo nekoliko sati nakon što mu je struja isključena zbog dugovanja od 22.000 dinara.

Stojanović je neposredno pre kobnog čina pozvao rođenu sestru Zlatku koja živi u Bujanovcu i najavio samoubistvo, rekavši da više ne može da izdrži siromaštvo jer nema čime da hrani četvoro maloletne dece. Zatim je otišao do česme u dvorištu, uzeo etiol u prahu, progutao ga sa vodom i umro u najtežim mukama.

Porodica nema novca ni da ga sahrani

Miroslavova sestra Stana Stojanović došla je iz Kosovske Kamenice da brata isprati na poslednji počinak, ali njena žalost zbog tragičnog gubitka uvećala se kada joj je rečeno da porodica nema novca ni da ga sahrani.

– Brat je izbegao sa Kosova 1999. godine i sa našom majkom je boravio u izbegličkom kampu u Sićevu. Oženio se i dobio decu, pa mu je pre dve i po godine Komesarijat za izbeglice kupio ovu kuću u Jelašnici. Međutim, ni on ni njegova supruga nisu radili, dovijali su se kako su znali da od socijalne pomoći prehrane četvoro dece. Kuću su opremili koliko su mogli, nisu ni kupatilo imali da decu okupaju. Bratu je to sve teže padalo ali nismo očekivali da će podići ruku na sebe.

Miroslavova sestra Stana Stojanović došla je iz Kosovske Kamenice da brata isprati na poslednji počinak | Foto: Telegraf
Miroslavova sestra Stana Stojanović došla je iz Kosovske Kamenice da brata isprati na poslednji počinak | Foto: Telegraf

– Kako mi je ispričala sestra Zlatka, Miroslav je pozvao telefonom i kazao joj: “Ne mogu ovo više da izdržim, nemam 22.000 da platim dug za struju, deca će mi gladovati, ubiću se” i prekinuo je vezu. Sestra ga je zvala više puta ali se on više nije javljao na telefon. Došli smo da se nađemo snaji i deci u njihovoj tuzi, ali ne možemo da im pomognemo finansijski jer ni mi nemamo dovoljno novca. Evo, brat je još tu u kući, snaja je otišla da vidi da li može da dobije neku pomoć da ga bar sahranimo kao čoveka. – kroz suze priča ožalošćena sestra.

DRŽAVO STIDI SE! DECA PADAJU U NESVEST OD GLADI!

Ona navodi da je Miroslav suprugu poslao u Niš, kod majke, a on se za to vreme ubio.

Miroslav je otišao do česme u dvorištu, uzeo etiol u prahu, progutao ga sa vodom i umro u najtežim mukama Foto: Telegraf
Miroslav je otišao do česme u dvorištu, uzeo etiol u prahu, progutao ga sa vodom i umro u najtežim mukama Foto: Telegraf

Stana smatra da je Miroslav platio ceh i dugogodišnjem izbeglištvu, jer ga je život u siromaštvu psihički uništio.

– Mnogo su teško podnosili boravak u kolektivnom centru. Naša majka se 2004. godine ubila utapanjem u Nišavi jer nije mogla da prežali dom koji joj je ostao na Kosovu. Miroslav se borio koliko je mogao zbog porodice, ali više nije mogao da izdrži sirotinju – zaključuje očajna žena.

(D.K)

Izvor: Telegraf

U ovakvim jezivim mukama je umro Miroslav, otac četvoro dece: Užasna mučnina i povraćanje, pritisak vrtloglavo raste, a u plućima sekret koji udavi: 

Etiol u prahu se obično koristi za posipanje biljaka zbog vaši

Foto-ilustracija: Profimedia, Telegraf, Pixabay
Foto-ilustracija: Profimedia, Telegraf, Pixabay

Otac četvoro dece Miroslav Stojanović (44) iz niškog sela Jelašnica otišao je do česme u dvorištu, uzeo etiol u prahu, progutao ga sa vodom i umro u najtežim mukama, preneli su danas svi srpski mediji. Miroslav je nekada živeo na Kosovu i Metohiji i više nije, preneli su mediji, mogao da se nosi sa siromaštvom. Posegnuo je za insekticidom, onim što verovatno svaki domaćin ima u kući i rešio da presudi sebi.

Reč je o organo-fosfornom jedinjenju. Etiol prah se obično koristi za posipanje biljaka zbog biljnih vaši.

Miroslav se, prema prvim informacijama, otrovao etiolom u prahu, Foto: Promo
Miroslav se, prema prvim informacijama, otrovao etiolom u prahu, Foto: Promo

AKO SE OTROVAO PRAHOM, MOGAO JE DA PREŽIVI DO BOLNICE

Prema rečima dr Dragana Joksovića, toksikologa, ako je nesrećni čovek uzeo etiol u prahu mogao je da preživi i 10 do 12 sati, a za to vreme bi sigurno stigao do bolnice u obližnjem Nišu. On deluje tako što, kad je teško trovanje, dolazi do problema na plućima i do prestanka rada srca i smrti.

– Etiol inhibiše enzim u organizmu koji je vrlo bitan za sve odgovore, kad hoćete da pomerite ruku, taj enzim odigra svoju ulogu, onda možete ponovo da pomerite ruku. – kaže dr Joksović za Telegraf.rs.

– Organo-fosforna jedinjenja koja se koriste kao insekticidi su u stvari 100 do 1.000 puta slabiji od nervnih bojnih otrova. Da vas podsetim na najnoviju priču o nervnim bojnim otrovima, novičoku, ono što su navodno Rusi uradili u Londonu – podseća Dragan Joksović.

Terapija za trovanje organo-fosfatima je vrlo laka, kaže dr Joksović, ako je uzet peroralno (gutanjem) – sledi ispiranje želuca i što je pre moguće dati atropin.

Otac četvoro dece preminuo u najgorim mukama, Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM
Otac četvoro dece preminuo u najgorim mukama, Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

NOVI PESTICIDI NEMAJU PROTIVOTROV

Prema rečima toksikologa, koji je svoj radni vek proveo na VMA, dok je radio, najmanji problem su mu predstavljala trovanja organo-fosfatima zato što postoji protivotrov. Novi pesticidi, koji nisu organo-fosfati, nemaju protivotrova.

– Deluje tako što počinje mučnina, gađenje, preznojavanje, drhtavica, povraćanje. U početku je puls ubrzan, može biti i povećan pritisak, a onda kako otrov sve više deluje, ako su veće koncentracije, usporava se puls, u plućima se stvara sekret koji ne dozvoljava disanje i praktično se čovek uguši. A onda nakon toga staje srce. – objašnjava dr Dragan Joksović.

Prvo stradaju pluća, pa otkazuje srce, Foto: Profimedia/Sciencephoto RM
Prvo stradaju pluća, pa otkazuje srce, Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

MAJKA ĆERKI TREBILA VAŠKE ETIOLOM

Podsetimo, petogodišnja devojčica iz Rožaja otrovana je ovim insekticidom kojim je majka htela da joj uništi vaške. Majka je etiol utrljala u devojčicinu kosu kako bi uništila vaši. Sa buđenjem deteta počela je i porodična drama. Mučnine, povraćanje i bolovi u stomaku, što su prvi znaci trovanja ovim pesticidom. Majka je tada ispričala da je pitala ženu u poljoprivrednoj radnji je l’ sme da stavlja to deci na glavu i oni su rekli da može.

Zabeleženi su čak i slučajevi u kojima su deca platila životom zbog neznanja roditelja.

D. V.  (57) iz Vlase kod Vranja pokušao je da se ubije tako što je popio etiol. Jači pol je skloniji da samoubistvo počini oružjem ili vešanjem, pa čak i sečenjem vena, dok to žene čine gutanjem tableta, kiseline ili herbicida, dakle, trovanjem. Srećom, većina otrovanih ostane u životu, mada nije zanemarljiv broj onih, koji skončaju već u prijemnoj ambulanti jer su stigli prekasno da bi mogla da im se ukaže lekarska pomoć.

Ovog insekticida ima i u tečnom stanju, Foto: Promo
Ovog insekticida ima i u tečnom stanju, Foto: Promo

UBISTVA I SAMOUBISTVA

P. P. (48) iz Vučja kod Leskovca, nekoliko dana pre samoubistva, 2016. godine, kupio je pesticid za prskanje voća i rekao prodavcu da je ta flašica dovoljna za njega. 

U maju ove godine L. N. (56) iz Crne Bare se ubila u svojoj kući tako što je u venu ubrizgala insekticid. 

Novica S. (49) iz sela kod Leskovca uhapšen je jer je posle višečasovne svađe i maltretiranja naterao nevenčanu suprugu O. D. (44) da popije etiol. Nesrećnoj ženi lekari su jedva spasili život.

Rumunski državljanin V. C. (57) izvršio je samoubistvo 2013. godine, popivši tečni etiol u Kučevu.

Samoubistva otrovima nisu karakteristična samo za Srbiju. To je jedan od najčešćih načina samoubistva u ruralnim predelima Kine.

Tečni etiol u bočici od 300 ml u beogradskim poljoprivrenim apotekama košta oko 470 dinara, a onaj u prahu, pakovanje od 200 grama, staje 270 dinara.

60 GRAMA MOŽE DA UBIJE ČOVEKA

Etiol u prahu košta oko 270 dinara, Foto: Promo
Etiol u prahu košta oko 270 dinara, Foto: Promo

Prodaju oči i bubrege da bi platili dug za struju!

Za razliku od drugih organo-fosfornih preparata, malation (kao glavni sastojak etiola) ima nisku toksičnost. Eksperimentalne studije pokazale su da je malation slabo toksičan. Procenjuje se da je doza dovoljno toksična da ubije čoveka 60 grama. Malation se smatra i jednim od najbezbednijih insekticida. Međutim, ima brojnih slučajeva namernog ali i slučajnog trovanja.

Najveći broj trovanja u Americi nastaje slučajno, a odnosi se na decu. U svetu je potvrđeno nekoliko slučajeva samoubistava (kada je prisustvo malationa potvrđeno u tkivima i krvi), a nastali su kada je osoba progutala proizvod koji je sadržao ovu hemikaliju.

VIDEO Eskperiment: Da li ima otrovnog metana u pijaćoj vodi


(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Slavica je ostala udovica sa četvoro dece, njen muž se juče ubio zbog duga od 22.000 dinara: Uključili su im struju, ali tu nije kraj patnji (FOTO)

– Sad će šljive, sačekajte malo, zaradiću da otplatim dug – rekao je pokojni Miroslav ljudima iz EPS-a. Malo kasnije, njegova sestra Zlatka kojoj je najavio samoubistvo, slušala ga je kako umire preko telefona.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Zahvaljujući nepoznatom donatoru koji je uplatio 22.000 dinara EPS-u na ime duga za električnu energiju Miroslavu Stojanoviću (44) iz Jelašnice, koji je u utorak izvršio samoubistvo nakon što mu je struja isključena, njegova udovica i siročići više nisu u mraku. Kako nam je potvrđeno u niškom ogranku EPS –a, čim su pare stigle, njihova ekipa upućena je u dom Stojanovića da im struju ponovo priključi.

NEMILOSRDNO! NA SVU TRAGEDIJU I NAKON SMRTI RASTE MU DUG!

Međutim, ispostavilo se da je dug u međuvremenu narastao za još nešto više od 13.000 dinara! To Miroslavljeva udovica nije u stanju da plati. Jedva je skupila novac da pokopa supruga…. supruga koji je pritisnut bedom popio otrov etiol i umro u najstrašnijim mukama.

Slavica, izbeglica iz Bosne, i Miroslav, raseljeno lice sa Kosova, upoznali su se u izbegličkom kampu gde im se rodilo svo četvoro dece. Nadali su se boljim danima kada su pre dve i po godine dobili kuću u Jelašnici, ali je nemaština nastavila da ih prati da bi na kraju ubila Miroslava.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

– Moj muž je bio mučena duša. Oca su mu za vreme rata obesili Albanci, našao ga je na drvetu kad su ga već crvi pojeli. Njegova majka se nikada nije oporavila od tragičnog gubitka, gubitak muža i doma je i nju ubio. Presudila je sebi 2004. godine utopivši se u Nišavi. Miroslav se borio koliko je mogao. Nije birao posao. Nedavno se vratio iz Užica gde je brao maline. Nadao se zaradi, ali su mu nade propale jer je grad pobio voće pa se kući vratio kako je i otišao. Kada su došli da nam seku struju, preklinjao je ljude iz EPS-a da nas ne ostavljaju u mraku. 

Rekao im je:

– Sad će šljive, sačekajte malo, zaradiću da otplatim dug

Njegov vapaj bio je uzaludan…

Ispratio nas je iz kuće, sišao u podrum i presudio sebi.

Njegova sestra Zlatka kojoj je najavio samoubistvo, slušala ga je kako umire dok joj je telefonirao

Kazala mi je da je povraćao, gušio se i ponavljao da više ne može da izdrži bedu i gladovanje dece. – grcajući u suzama priča Slavica.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

Ostavši bez hranitelja, očajna majka kaže da je i sama razmišljala da krene za suprugom

– Samo me ovo četvoro dece drži u životu. Kristina ima samo pet godina, Veljko sedam, Lazar deset a Kristijan dvanaest. Sve su to mala deca. Šta će oni bez mene? U Centru za socijalni rad mi je nuđeno da budu smešteni u hraniteljske porodice. Ne dam svoju decu, hraniću ih kako znam. Dužna sam u prodavnici 23.000 dinara za hleb kojim sam ih hranila. Nemaju odeću ni obuću… treba da pođu u školu, nemaju ni kupatilo… sramota je da drugove dovedu kod nas. Nemam para ni najjeftiniji sok da im kupim…. A sada više nemam ni Miroslava. – tužno govori očajna žena.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

ODUZIMANJE DECE U LIBERALNOJ EVROPI – Liberalni raj ili fašistički pakao?

Svi koji mogu da pomognu Slavici i njenoj deci mogu joj se javiti na telefon 064 4118934

Otvoren je i namenski broj žiro računa za humanitarne uplate:

160-5410200069139-57 Banka Intesa za Slavicu Spasojević

VIDEO: I dok neki nemaju da plate račun za struju – na Kosovu se struja koristi besplatno! – VIDEO

(D.K.) Telegraf

Global Media Planet INFO 

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/posts/1027017874127074

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/posts/1015036361991892

 

Preporučeno:


Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*