KRAJ VELIKOG RATA 1917–1918 – Istorijski muzej Srbije

KRAJ VELIKOG RATA - Istorijski muzej Srbije
KRAJ VELIKOG RATA - Istorijski muzej Srbije

KRAJ VELIKOG RATA 1917–1918 – Istorijski muzej Srbije – VIDEO

Cyr. | Eng.

Izložba „Kraj Velikog rata 1917–1918” je deo Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, čemu je Istorijski muzej Srbije posvetio veliku pažnju i u prethodnim godinama, organizujući zapažene izložbe u zemlji i inostranstvu („Srbija 1914”, „Žensko lice Velikog rata”, „Milunka Savić – heroina Velikog rata”, „Srbija 1915–16”, „Srbi u severnoj Africi (1915–1919)” i nova stalna postavka u Srpskoj kući na Krfu).

Izložba je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu.

Pored dokumentarnih filmova, ličnih predmeta, oružja, odlikovanja i brojnih do sada neizlaganih fotografija, na izložbi su prikazane i umetničke slike, skulpture i plakati, koji su obeležili i ovekovečili ovaj slavni period srpske prošlosti.

U posebnoj galeriji Muzeja prezentovane su dve tematske ekstenzije izložbe: „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo” i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije”, koje će biti otvorene do 20. maja 2019. godine.

U prvom delu prikazani su život i delo, široj javnosti nedovoljno poznatog, prvog sekretara Kancelarije kraljevskih ordena, formirane 1917. godine na Krfu za potrebe nagrađivanja zaslužnih učesnika rata, koji su dali živote za oslobođenje otadžbine.

U drugom delu izloženo je gotovo celokupno znamenje iz zbirke Muzeja, koje se odnosi na Veliki rat. Tako posetioci mogu da vide znamenja predratne Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, kao i savezničkih i neprijateljskih zemalja.

Autori izložbe: dr Dušica Bojić, Nebojša Damnjanović, Tijana Jovanović Češka i dr Andrej Vujnović
Autori koncepta i producent izložbe: Marko Savić i Stanislav Staša Tomić Autor interaktivnih instalacija: Marko Todorović
Dizajneri izložbe: Saša Ivanović i Izabela Martinov Tomović
Saradnici u realizaciji: Boško Ljubojević, Štefica Radmanović, Ana Ćuk Dragomirović, Vesna Dragović Pop-Lazić, Katarina Mitrović, Aleksandra Kolaković i Iva Jotić Lubura

Izložbu su materijalima iz svojih fondova pomogli: Jugoslovenska kinoteka, Narodni muzej Beograd, Muzej Vojvodine, Arhiv Srbije, Istorijski arhiv grada Beograda, Narodni muzej Šabac, Narodni muzej Kragujevac, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, Srpska pravoslavna crkvena opština u Pančevu, kao i brojni pojedinci i porodice (privatne kolekcije generala Marića, generala Simovića, Pantelije Đurića, pukovnika Bojića, Mirjane Jeftić i Gradimira Nikolića).

Izvor: Istorijski muzej Srbije

KRAJ VELIKOG RATA 1917 -1918 – Istorijski muzej Srbije – IZLOŽBA | VIDEO

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=3t_o70pURTU[/embedyt]

 

PREPORUČENO: HRABRI IRCI: KADA JE 8.000 IRACA U LETNJOJ OPREMI KRENULO NA 100.000 DO ZUBA NAORUŽANIH BUGARA DA BI POMOGLI SRBIMA!

U slavu Iraca koji su se borili da bi Srbija opstala, tamo negde kod Dojrana i dan danas stoji keltski krst. Na njemu piše “U znak sećanja na one iz Desete irske divizije koji su pali na Galipolju, a dali živote u odbrani Srbije, a i u slavu svih Iraca koji su dali svoje živote u Velikom ratu”.

Ova priča je poput tog krsta. Znak sećanja na te Irce.

Global Media Planet INFO

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o stvarnom svetu oko vas

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*