NATO U PANICI ZBOG RUSKIH PODMORNICA U NJIHOVOJ BIVŠOJ BAZI!

NATO u panici zbog ruskih podmornica

Tokom hladnog rata, strahujući od pretnje Sovjetskog Saveza, Norveška je sagradila tajnu pomorsku bazu na Arktiku u stenama planinske obale Olavsvern blizu Tromso – Arktik. Baza se sastoji od ogromnog doka za podmornice ukopanog u steni, sa direktnim izlazom na more, sklonište za podmornice je građeno 30 godina a završeno je 1994 godine, i koštalo je NATO oko 500 miliona dolara. Baza ima skoro 14 kvadratnih kilometara, računajući podzemno skloniste duplo više.

Pogledati: Prodaje se podmornička baza u Norveškoj: (Arktička podmornička baza na prodaju – Arctic submarine base for sale)

ZAŠTO SU DANAS TAMO RUSKE PODMORNICE?

2008. godine, norveški parlament je odlučio da zatvori bazu i restrukturiše pomorske snage. Metod prodaje bio je sasvim neobičan: u 2011. vlada se odlučuje za prodaju baze preko Interneta (Norveški verzija eBay-a), opisujući bazu kao “jedinstveno mesto gde se realizuju ideje”(!!!) Predlog je bio iskren.

Baza je stavljena na prodaju po ceni od 105 miliona norveških kruna (18 miliona, 18 po kursu u to vreme). Takva cena nije privukla kupce, a na kraju je spuštena i prodata grupi norveških naftnih kompanija za samo $ 5 miliona – 1% od troškova izgradnje. Novi vlasnici su predali bazu u najam ruskim kolegama. Agencija Frans Pres navodi da su, prema nepotvrđenim izveštajima, sada u Olavsvernu usidrena plovila istraživača u vlasništvu Gazproma.

Tri ruska broda su provela zimu u bazi i to dovodi do ozbiljnih problema u NATO zbog produbljivanja krize u odnosima između NATO-a i Rusije.

Za Arktik region su mnogi zainteresovani, a neki stručnjaci veruju da to može biti sledeći Krim.

Bivši viceadmiral, koji je bio načelnik severnih norveških snaga rekao je za AFP:

“Prodali smo svoju jedino pouzdanu bazu. Ovo je ludilo. Mi smo jedina zemlja sa Rusijom koji imamo stalno prisustvo u Barencovom moru, gde imamo zajedničku granicu. Ako podmornice nisu tamo gde su potrebne – bolje da ih izrežemo u staro gvožđe “.

Prema rečima admirala, sada će Norveške podmornice morati da putuju stotinama kilometara više da bi bile u stanju da čuvaju teritorijalne vode.

Desničarska vlada Norveške izjavila je za francusku novinsku agenciju da ne postoje planovi za povraćaj baze ili da se zabrani ulaz ruskim brodovima u bazu.

Ironija sudbine da je levo orijentisana vlada Jens Stoltenberga, napravila osnov za privatizaciju baze – isti Stoltenberg, koji je sada generalni sekretar NATO i koji vrišti da upozori Evropu i SAD na ozbiljnu rusku vojnu pretnju.

Baza se može videti na koordinatama 69,5309 °N 19,0125 °E u Google Earth, postoje čak Street View okolnih puteva.

Tekst pripremio: Crvena Rakovica

Vezani članci: Stručnjaci zabrinuti: Ruski brodovi u staroj NATO bazi znak su za uzbunu

Global Media Planet


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*