PLJUŠTE TUŽBE Hrvatska ponovo na tapetu EU, TRI DRŽAVE se žalile na Zagreb


PLJUŠTE TUŽBE Hrvatska ponovo na tapetu EU, TRI DRŽAVE se žalile na Zagreb

Italijanska federacija industrije drva i nameštaja Federlenjo Aredo tužila je Hrvatsku Evropskoj komisiji povodom nedavne naredbe Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu o dvogodišnjoj zabrani transporta i izvoza hrastovih trupaca zbog pojave hrastove mrežaste stenice.

Slične prijave, kako prenosi Poslovni dnevnik, upućene su i iz Austrije i Nemačke.

Odluku hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Italijani smatraju spornom jer mere koje predviđa neće zaustaviti širenje te štetočine, a stvoriće prepreku koja jako narušava trgovinske odnose dveju država.

Kao argumente u prijavi, Italijani navode da je hrastova stenica svojevremeno bila na crnoj listi Evropske organizacije za zaštitu bilja, ali je naknadno uklonjena zbog nemogućnosti sprečavanja širenja štetočine fitosanitarnim merama.

“Stenica nema karantinski status i nije potrebno sprovoditi fitosanitarne mere na državnom nivou”, tvrde Italijani.

Pozivaju se i na austrijski istraživački centar za šume BFW, koji je utvrdio da zabrana prevoza nije efikasna u sprečavanju širenja štetočine, jer stenica hibernira ispod hrastove kore, pa je po njima širenje moguće tek u zimskim mesecima transportom neobrađenih trupaca i putem biljki namenjenih za sadnju.

Kao poslednji argument FederlenjoAredo ističe da hrvatsko ministarstvo nije jasno utvrdilo brojna administrativna pitanja koja komplikuju poslovanje trgovcima. Primera radi, nejasno im je ko je subjekat i predmet sankcija, odnosno da li su to strani uvoznici, hrvatski izvoznici ili prevoznici.

Devojka koja je podigla sve na noge i bacila ceo sistem u problem! Premijer poražen i u šoku pokušava da nađe izlaz!

Zameraju i to što nije utvrđeno mesto kontrole, kao ni mogući izuzeci. Od Komisije zato traže da se proceni fitosanitarni status i opravdanost Tolušićeve uredbe, da bi se izbegli problemi na tržištu. Iz Ministarstva poljoprivrede su juče rekli za Poslovni da službeno još nisu primili pritužbu, niti je na njihovu adresu stigao bilo kakav upit iz EK, pa zato tu prijavu ne mogu da komentarišu.

Foto: ATV / Promo
Foto: ATV / Promo

“S obzirom na planove upravljanja drvnom masom i odgovorno postupanje Hrvatskih šuma u seči, čije je sprovođenje planirano tokom 2017. godini, 98 % hrastovih trupaca od ukupno raspoložive količine je, na bazi godišnjih ugovora, podeljeno lokalnim kompanijama sa sedištem u Hrvatskoj, nezavisno od toga da li iza njih stoji domaći ili inostrani kapital”, kažu iz ministarstva.

Hrast – Sveto Drvo Starih Slovena

U tekstu se navodi da se hrvatski plasman i prodaja hrastovih trupaca u druge zemlje prošle godine popeo na 77,24 miliona evra. U statističkom pregledu, koji su Italijani priložili u svom podnesku EK, vidljivo je da je više od polovine (44,18 miliona evra) isporučeno u Italiju, pa ne čudi nervozna reakcija i obraćanje Briselu, ocenjuje Poslovni.

Global Media Planet INFO 

NAJČITANIJE: 

Nokautiran establišment! NEĆEMO POREZ NA NEKRETNINE!

Ustavni sud poništio vladin Zakon o porezu na nekretnine kao protivustavan!

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*