Ruski obaveštajci FSB sprečili terorističke napade ID u prestonici Rusije, uhapšeni organizatori


Ruski obaveštajci FSB sprečili terorističke napade ID u prestonici Rusije, uhapšeni organizatori

Ruska obaveštajna služba (FSB) saopštila je danas da je uhapsila članove terorističke grupe koji su u Moskvi i regionu planirali niz napada.

“FSB je zaustavio aktivnosti terorističke grupe koja je planirala seriju terorističkih napada na javnim mestima, uključujući saobraćaj i velike šoping centre, a koja se služi samoubilačkim napadima i jakim eksplozivima”, navodi se u saopštenju..

Kako se navodi, u specijalnoj operaciji uhapšen je i organizator napada – izaslanik takozvane Islamske države, a koji je specijalista za pravljenje eksploziva, kao i dvojica terorista samoubica.

U akciji je otkrivena i laboratorija za proizvodnju eksploziva.

SPREMALI MASAKR NA PROSLAVI GDE JE BIO PUTIN: Ruska policija pohapsila teroriste i otkrila paklene planove

Ruska policija objavila je da uhvatila teroriste koji su planirali da izazovu sudar dva ekspresna voza i kamion pun eksploziva dovedu na proslavu na kojoj je nalazio ruski predsednik Vladimir Putin. Iako se sve odigralo krajem jula, detalji su u medije procurili tek nedavno.

Džihadistička ćelija koja deluje na području Rusije planirala je da izvede sabotažu na vozovima koji voze kroz železničku stanicu nedaleko od Sankt Peterburga. Plan im je bio da izvedu napad za vreme održavanja Kupa Konfederacija koji se održavao prošlog meseca, a koji je bio generalna proba za Svetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Planirali da izazovu sudar dva ekspresna voza pri brzini od 300 km na čas

“Nakon što bi pogodio prepreku, jedan brzi voz trebalo je da iskoči iz šina i pogodi drugi voz koji bi dolazio iz suprotnog smera”, objavila je moskovska Komsomolskaja Pravda.

Vozovi su trebali da se kreću brzinom od 300 kilometara na sat zbog čega bi verovatnoća da se ova tragedija izbegne bila mala, maltene nikakva.
Ali čini se da džihadisti nisu baš sve napravili kako su naumili. Naime, voz je naišao na prepreku, ali se ništa nije dogodilo.

Putnici koji su se u njemu nalazili nisu ništa primetili, a zaposleni železnice morali su da potpišu izjavu da o incidentu neće govoriti sve dok FSB ne istraži šta se tačno dogodilo. Ubrzo nakon sabotaže s vozom, FSB ih je razotkrio.

Otkriveno je i da su imali još planova. Ukoliko bi im plan u kom bi se sudarila dva brza voza propao, postojao je rezervni plan prema kom bi kamion pun eksploziva odvezli u centar grada u kom se tog dana održavala fudbalska utakmica, kažu izvori iz FSB-a.

Pronađeni su dokumenti u kojima stoji da će napad biti izvršen 30. juna u Sankt Peterburgu, kada je u toku bilo održavanje proslave Dana Ruske mornarice na kojoj je bio prisutan i predsednik Putin.
Napad je uspešno sprečen, a snimci FSB-a, pokazuju trenutak u kom su naoružani agenti uhvatili sedam osumnjičenih za koje se tvrdi da su s područja centalne Azije.

Uhvaćeni, među kojima neki obučeni za tehnike sabotaže, prikazani su u videu kako leže na podu vezani lisicama. Uhvaćeni su tokom noćne racije u prodavanici automobila u sklopu koje je i jedan stan.
Njihova imena i nacionalnosti nisu otkriveni, a u toku je dalja istraga.

Daily Mail / Kurir.rs / Net.hr

SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice – VIDEO

 

NAJČITANIJE: 

Nokautiran establišment! NEĆEMO POREZ NA NEKRETNINE!

Ustavni sud poništio vladin Zakon o porezu na nekretnine kao protivustavan!

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*