Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadiće vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi!

sampinjoni

Podižu imunitet i štite od karcinoma

Šampinjoni i zdravlje

Mogu se kupiti tokom cele godine, na pijaci ili u supermarketima, a pripremaju se na različite načine, imaju dobar ukus, podižu apetit, a ujedno imaju i visoku hranjivu vrijednost. Naučnici i nutricionisti odavno znaju da određene vrste pečuraka imaju antitumorski učinak. Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih pečuraka, svojstvenog mirisa i ukusa, koja je sve više zastupljena u svakodnevnoj ishrani.

Ove popularne i ukusne gljive koristimo za pripremu gotovo svih jela, od pizza do salata i umaka. Međutim, osim izvrsnog ukusa, bele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Istraživanja su pokazala da šampinjoni podstiču aktivnost kritičnih ćelija u imunološkom sistemu organizma.

Dobra je vest da su istraživači dokumentovali kako šampinjoni podstiču imunološki sistem povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Iste gljive imaju pozitivan uticaj na ćelije imunološkog sistema klasificirane kao dendritičke ćelije.

A one mogu proizvesti bele krvne ćelije poznate kao T-ćelije koje su odlučujuće za jak i zdrav imunitet. Dendritičke ćelije deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štaviše, dendritičke ćelije mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Protiv raka dojke

Uz to, naučnici su utvrdili da je efekat podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Manje je poznato da popularna i cenom dostupna gljiva može biti vrlo korisna u prevenciji i terapiji raka dojke. Stručnjaci veruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

Kalorije i nutritivna vrednost

U 100 g sirovih šampinjona nalazi se samo – 26 kcal, a to što je proteinima jedna od najbogatijih vrsta gljiva stavlja ga na popis vrlo poželjnih namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani poput osoba obolelih od dijabetesa. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnulo se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od kojih su tri vrste šampinjona.

Pokazalo se da su gljive, sveže i kuvane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana, uključujući hitin, za koga se veruje da smanjuje nivo holesterola u krvi, te beta-glukan, koji blagotvorno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Šampinjoni još sadrže vitamine D i B grupe, nešto vitamina E i provitamina A, te dosta kalijuma, fosfora, gvožđa i drugih elemenata potrebnih ljudskom organizmu.

Iz svega ovog proizilazi da su šampinjoni prikladan i vrlo jeftin način zdrave ishrane. Slobodno možemo reći da je retka hrana koja se može na tako različite načine spremati, istovremeno imati dobar ukus i imati visoku hranjivu vrednost kao što to imaju gljive.

Priprema, kupovina i čuvanje

Pečurke koje ostanu od ručka nije dobro ostavljati u frižideru za sutradan jer oksidiraju, a mogu promeniti i aromu. Isto tako podgrevanje jela sa pečurkama nije preporučljivo, a nije poželjno ni obrađivati ih u mikrotalasnoj pećnici. Prilikom kupovine svakako izbegavajte šampinjone koji su izgubili vlagu ili su premekani na dodir, te imaju oštećenja na površini. Birajte one koji imaju čvrstu strukturu.

Kod šampinjona ispiranje vodom i nije toliko efikasno, kao što je slučaj i sa mnogim drugim jestivim gljivama, već se savetuje da se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Ako ih sve ne iskoristite dok su sveži, ne brinite – možete ih nekoliko dana sačuvati u frižideru, najbolje u papirnatoj vrećici zamotanoj u vlažnu krpu jer ćete tako održati njihovu vlažnost i svežinu.

(A.S./Namirnice.ba)

Global Media

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

4 Trackbacks / Pingbacks

  1. Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi! – Alternativa Informacije
  2. Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi! – Ljekovito bilje
  3. Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi! | Narodno Zdravlje
  4. Podižu imunitet i štite od karcinoma: Iznenadit će vas koliko su šampinjoni zapravo zdravi! – Ljekovito bilje

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*