SKANDAL! PORODILJE NA PRODAJU! Poverenik pokrenuo postupak povodom upotrebe ličnih podataka porodilja


SKANDAL! PORODILJE NA PRODAJU!

Poverenik pokrenuo postupak povodom upotrebe ličnih podataka porodilja

Porodilje nisu zaštićene | BEOGRAD – 12.10.2016

Lični podaci porodilja iz cele Srbije grubo su zloupotrebljeni i ustupljeni privatnim kompanijama.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak povodom vesti da su lični podaci porodilja prodavani privatnim kompanijama, saopšteno je danas.

Kako se navodi, postupak se sprovodi prema preduzećima koja su po dosadašnjim saznanjima umešana u taj slučaj – Medis Pharmi i Care Direct sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE Unit No.1606, Jumeirah Business Center 2, Jumeirah Lakes Towers) i Saudijskoj Arabiji (Saudi Business Center, Madinah Rd., Al Baghdadia, Jeddah), a po potrebi biće proširen i na druge subjekte.

Mediji su ranije javili da su lični podaci porodilja iz cele Srbije, a najviše iz Novog Sada, zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji ih “zasipa reklamnim materijalom”.

Poverenik je naveo da ukoliko pravno lice prikuplja podatake o ličnosti građana, ono mora prethodno upoznati građane sa svim aspektima obrade njihovih podataka pa i s tim da li će podaci biti ustupani trećim licima.

“Suprotno postupanje predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti… Prodaja podataka o ličnosti može biti dozvoljena samo ako su se s njom prethodno izričito, u pisanoj formi, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, saglasila lica o čijim podacima se radi. U suprotnom nedozvoljena je i predstavlja kažnjiv prekršaj”, navodi se u saopštenju.

Šabić je, takođe, upozorio građane da je veoma važno da vode računa o tome kakve saglasnosti u raznim prilikama potpisuju.

“U više slučajeva utvrđeno je da su građani olako, bez jasne predstave o sadržini onog što potpisuju, stavljali svoj potpis na dokument koji predstavlja formalnu saglasnost za različite vrste obrade podataka o ličnosti. Neopreznost te vrste može imati i vrlo neprijatne posledice, a takođe onemogućava ili bitno otežava zaštitu prava u slučaju da do zloupotrebe podataka dođe”, naveo je Poverenik.

Pitamo se šta će kompanijama sa sedištima u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim državama podaci porodilja iz Srbije?

poverenik-porodilje
Pitamo se šta će Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima podaci porodilja iz Srbije?

SREDA, 12 OKTOBAR 2016 | 09:21

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je povodom vesti o prodaji ličnih podataka porodilja pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Postupak je u toku, a po okončanju postupka Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i merama koje će preduzeti obavestiti javnost. Postupak se sprovodi prema preduzećima koja su po dosadašnjim saznanjima involvirana u slučaj – Medis Pharmi i Care Direct, a po potrebi biće proširen i na druge subjekte.

Care Direct je u Centralnom registru Poverenika još početkom 2011. godine izvršio direktno prijavljivanje zbirke „Evidencija porodilja”. Care Direct, prema prijavi, obradu ovih podataka vrši još od 2003. godine, odnosno još pre stupanja na snagu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Međutim, u ovoj evidenciji naznačeno je da se obrada vrši na osnovu pristanka, kao i da nema drugih korisnika podataka.

Poverenik naglašava da ukoliko pravno lice vrši prikupljanje podataka o ličnosti građana, ono mora prethodno upoznati građane sa svim aspektima obrade njihovih podataka pa, razume se, i s tim da li će podaci biti ustupani trećim licima, kao korisnicima podataka. Suprotno postupanje predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Shodno navedenom, prodaja podataka o ličnosti može biti dozvoljena samo ako su se s njom prethodno izričito, u pisanoj formi, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, saglasila lica o čijim podacima se radi. U suprotnom nedozvoljena je i predstavlja kažnjiv prekršaj.

S tim u vezi, ne samo povodom konkretnog slučaja, već generalno, Poverenik upozorava građane da je veoma važno da vode računa o tome kakve saglasnosti u raznim prilikama potpisuju. U više slučajeva utvrđeno je da su građani olako, bez jasne predstave o sadržini onog što potpisuju, stavljali svoj potpis na dokument koji predstavlja formalnu saglasnost za različite vrste obrade podataka o ličnosti. Neopreznost ove vrste može imati i vrlo neprijatne posledice, a takođe onemogućava ili bitno otežava zaštitu prava u slučaju da do zloupotrebe podataka dođe. 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

 

Global Media – vaše pravo na Istinu

Podeli vest sa prijateljima:

PREPORUČENO:

VEZANO:

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

(već od 1 €, bilo koja valuta, automatska konverzija, dinari, kune, KM, sve moguće svetske valute, samo jedan klik, sami upišite iznos – bilo kojim iznosom pomažete rad portala koji je namenjen vama, sve uplate biće javno prikazane osim ako Vi to ne želite, zbirno će biti prikazane svakako za svaki mesec kao i pregled troškova rada portala)

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima!


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*