PROBUDITE MOJU MAMU! Pomozimo ovoj majci da se probudi iz kome! Njena agonija traje već 7 godina!


PROBUDITE MOJU MAMU! Pomozimo ovoj majci da se probudi iz kome! Njena agonija traje već 7 godina!

Velkovski-Duško

 

Piše: Duško Velkovski

 

 

Vesna Drašković: Dobar dan! Htela sam da Vas zamolim za pomoc u vidu objave apela za pomoc. Radi se o mojoj cerki Danijeli Kovacevic iz Indjije koja je vec sedam godina u budnoj komi u koju je zapala posle porodjaja. Ako Vam nije problem da objavite plakat za SMS broj i pozovete ljude da ucestvuju u nasoj borbi za Dacin odlazak na lecenje u Nemacku. Mnogo bi mi znacila Vasa pomoc jer mnogo ljudi prati ovo sto Vi radite i mozda ce bas neko ko vidi Vas apel pozeleti da nam pomogne. Hvala Vam na razumevanju! Pozdrav!

Global Media: Naravno Vesna.

Vesna Drašković: Hvala Vam do neba dobri ljudi! Pozdrav!

Global Media: Koliko još treba novca da se skupi? Hajde da uradimo članak da bi podigli sve na viši nivo i da uključimo sve naše net resurse. Ima li nekih informacija koje nisu objaveljene, nešto novo, ili nešto što bi želeli da kažete da upoznamo javnost. Ovu bitku moramo da dobijemo. Svi kao jedan. Držite se. Uspećemo.

Vesna Drašković: Da li znate da mi nikada niko za ovih 7 godina borbe nije rekao nista slicno i tako ponudio pomoc i podrzao? Vratili ste mi nadu da cu uspeti i naterali reku suza jer osecaj koji sada imam ne meri se nisacim. Verujte mi da ni sama ne znam sta do sada nisam rekla. U ovom trenutku je najbitnije da se sto pre desi njen ponovni odlazak jer je vec izvesno vreme bez ikakve terapije a to moze biti lose. Treba iskoristiti ovaj sms broj i pozvati mozda javne licnosti, sportiste ili neke vece firme da se pridruze akciji. Ja sve sto mogu je da pisem i molim po fan stranicama ali mi na zalost vrlo cesto niko ni ne odgovori. Vi ste mi dali krila. Blagosloveni bili dragi ljudi.
 

Danijela Kovačević pre porođaja

Danijela Kovačević pre porođaja
Danijela Kovačević pre porođaja | Danijela Kovačević je bila prelepa i bezbrižna mlada devojka…
Vesna Drašković: Nisam Vam rekla da mi trenutno nemamo novca ni za terapije koje bi se ovde sprovodile dok ne bi krenuli, znaci treba nam svih 65.000 evra.

Global Media: Napravićemo javni APEL, iskoristićemo video prilog sa Prve, objasnićemo situaciju, imamo velike net resurse i iskoristićemo ih sve dok se ne skupe potrebna sredstva, animiraćemo ljude, podići ćemo Srbiju ali i region. Ne ustručavajte se, svaka informacija je važna. Ovo je kontakt mob i viber (mi ćemo Vas zvati) tako da budite slobodni sve što treba. Ako imate i neku sliku (ili više) pošaljite nam. Ljude moramo da probudimo.

Vesna Drašković: Bog mi Vas je poslao. Sve sto treba tu sam.

danijela-kovacevic-2017-01
Danijela Kovačević sada

 

danijela-kovacevic-2017-02
Danijela KOvačević sa ćerkicom Marijom koja brine o svojoj mami

 

Vesna Drašković: Razlika od godinu dana, prva slika 3.1.2016. god a druga sa njenom Marijom pre mesec dana

……

Tako je započela naša priča sa Dacinom mamom, ljudski, otvoreno, ljudski toplo, sa puno emocija i još više nade. A priča je bolno teška. Toliko bolna i toliko teška da je nemoguće naći prave reči koje bi dovoljno dobro opisale jednu istinsku životnu dramu, bol i patnju ove porodice koja se već punih sedam godina lavovsku bori da se Daca probudi iz kome u koju je zapala ne svojom krivicom. Na tom putu imali su i previše prepreka pa čak i tamo gde ih nisu očekivali.

 

Bako hoće li moja mama da ozdravi?

“Bako, hoće mili Boga učiniti čudo da moja Daca ozdravi, da dođe u moj ritić (vrtić), da Helena vidi da i ja imam mamu?”, pitala je mala Marija (tada 4 godine) svoju baku, Vesnu Drašković, nakon što su je deca u vrtiću dirala da nema mamu.

danijela-i-marija-kovacevic
Marija ima samo jednu želju – da se njena mama Daca probudi

Nađite pravu reč – jednu jedinu pravu reč!

Ponekada i mi novinari začutimo, potrešeni do srži, zagledamo se dugo, jako dugo u jednu tačku i dugo, dugo razmišljamo. Šta da napišeš, kako da probudiš uspavane, koja je to REČ koja će probuditi ono ljudsko u ljudima. Šta sve da uradiš i koga da kontaktiraš u situaciji kada te život nanese na tako bolnu životnu tragediju koja je važnije od svega a ova je upravo jedna od njih. Prava ljudska drama velikih razmera koja mora dobiti Happy End jer odgovornost je velika. U suprotnom si poražen kao čovek, ljudsko biće, predstavnik ljudske vrste, osećaš poraz društva kome pripadaš. Nema drugog izbora do uspeha. Postaješ sastavni deo i član te porodice. Jer bol je podjednaka a borba zajednička. 

Zaslužujemo li da se ljudima nazivamo i imamo li bar tolicko malo potrebne ljudske empatije da ovu neviđenu dramu koja tako predugo traje pretvorimo u radost pokazaćemo vrlo brzo sami sebi. Znam da možemo i znam da moramo. U suprotnom rotacija Zemlje više neće imati smisla.

Hajde da donesemo RADOST tamo gde je carovala TUGA tako dugo vremena. Čini se večnost čitavu. HAJDE da ozarimo to malo lice i donesemo RADOST u okice male Marije koja ČEKA NA NAS DA PROBUDIMO NJENU MAMU!

Ona brine o svojoj mami. Pomozimo joj…

Želimo da vidimo i da Daca brine o njoj … to je moguće i izvodljivo a zavisi samo od nas… Probudimo se… PROBUDIMO JE! 

 

A kako je sve počelo?

Drama Danijele Kovačević (24) iz Inđije, počela je 13. oktobra 2009. godine kada je otišla na porođaj. Danima se žalila da joj nije dobro, u porodilištu su joj govorili da je razmažena, a zatim je dobila sepsu i zapala je u komu. Za sve to vreme njena ćerkica Marija raste praktično bez majke.

Danijela Kovačević | Izvor: Telegraf

Danijela se nalazi već punih sedam godina u vigilnoj (budnoj) komi u koju je zapala nakon sepse prilikom porođaja.

Nakon što se porodila, Danijela se danima žalila da se ne oseća dobro, na šta su joj u porodilištu govorili da je razmažena.

Njena agonija trajala je danima, da bi 13. dana njeno srce prestalo da kuca na pola sata. Doktori su je reanimirali. Želela je da živi, ali, nažalost, ostale su posledice.

Od tog dana traje njena neprekidna borba. Neadekvatnom brigom i nepažnjom nadležnih Danijela se sada nalazi u “vigilnoj” (budnoj komi).

Ona gleda, ali ne prepoznaje nikoga, neophodna joj je tuđa pomoć u svim segmentima života. Njen napredak je veliki uprkos tome što je preživela.

Njena mama, Vesna Drašković, kaže da posebnu zahvalnost duguje Specijalnoj bolnici za posttraumatska stanja u Slankamenu i da su za veliki napredak i boljitak njenog stanja zaslužni lekari i osoblje ove bolnice.

Ona ističe da je za Danijelinu negu i oporavak potrebno mnogo novca. Za sve to vreme njena ćerkica Marija raste bez majke i veoma pati zbog toga.

Optimistične vesti su stigle iz klinike Pforzheim iz Nemačke gde Danijeli daju velike šanse da uspostavi svesnu komunikaciju sa okolinom.

Međutim, potrebno je izdvojiti sredstva koja ova porodica ne može da priušti. Iz ove neurološke klinike su rekli da ima velikih izgleda za njen oporavarak, ali da će morati da prođe kroz dva ciklusa lečenja.

 

Životu vezanom samo za krevet, Danijela se otrgla tek početkom 2016. godine, kada je otišla u Nemačku na lečenje

Ona je lavica, piše Telegraf, koja se već sedam godina bori i ujedno pacijent sa najdužim stažom u budnoj komi. Nema osobe u Srbiji koja nije upoznala Danijelu Kovačević (24) iz Inđije koja je u ovakvo stanje upala nakom porođaja carskim rezom u novosadskom porodilištu “Betanija”.

Od te kobne 2009. do početka 2016. godine, Danijela je živela kao biljka. Životu vezanom samo za krevet, Danijela se otrgla tek početkom 2016. godine, kada je otišla u Nemačku na lečenje. Terapije kojima je bila podvrgnuta svakodnevno po više sati doprinele su da sedi, drži hemijsku olovku i tablet… Reaguje i na zvuke, smeje se ali i ljuti, raduje i negoduje na situacije…

Da bi se što više oporavila, neophodno je da majka male Marije po drugi put ode ponovo u Centar za rehabilitaciju osoba u komi, nedaleko od Štutgarta. Međutim, njena porodica je ponovo vezanih ruku jer nema 65.000 evra, koliko je potrebno za tri meseca terapije u Nemačkoj.

Vesna Drašković, Dacina majka, kaže da je neophodno da odu što pre, jer je već prošlo dosta vremena od prvog boravka tamo. Što pre Danijela ode tamo, napredak će biti bolji. 

A prošlo je previše vremena …

danijela-kovacevic
Danijela Kovačević

 

Nema više čekanja

 – Danijela je prošle godine dobila termin za avgust 2016. zato što su bili oduševljeni napretkom koji je ona pokazala, uz njihov maksimalan rad. Međutim, to nije bilo izvodljivo pa su nam rekli da se javimo čim budemo stekli uslove.

– Oni su nam učinili i prvi put, primili su nas sa nepunom sumom od 45.000 evra, a to su uradili da počne sa terapijama. Sada nam je potrebno 65.000 evra za tri meseca u okviru kojih će ona imati intenzivne terapije po šest sati dnevno – kaže Vesna Drašković.

U Centru za rehabilitaciju u Nemačkoj Danijeli se rade fizikalni i logopedski tretmani koji podstiču rad moždanih ćelija, pa sam tim ona počinje da reaguje na određene stvari onako kako treba.

danijela-kovacevic-pomoc-za-danijelu
Danijela Kovačević u bolnici

 

Danijela je posle mesec dana tretmana u Nemačkoj i intenzivnih terapija već uspela da sedne, držala je tablet, imala olovku u ruci

To vam je otprilike kao kada učite malo dete da neke stvari radi ili ne radi. Oni se isključivo bave stvarima koje pomažu i podstiču poboljšanje pacijenata kao što je Daca.

–  Danijela je posle mesec dana tretmana u Nemačkoj i intenzivnih terapija već uspela da sedne, držala je tablet, imala olovku u ruci…

– Inače, u Nemačku je stigla kao biljka, a posle mesec i po dana je sedela. I sada sedi u kolicima, mnogo je bolje, reaguje na sve i svašta, ljuti se, plače, raduje se, smeje se, buni se…

– Sve ono što nije volela zdrava ne voli ni sada. To je ona. Bori se.

– Jako je bitno da se ne vrati u prvobitno stanje. A, mislim da kada bi sada u ovom stanju otišla, da bi pomaci bili još veći – zaključuje Vesna.

 

SREĆA SE PRETVORILA U TRAGEDIJU! PRETVORIMO TRAGEDIJU U SREĆU!

Danijela Kovačević imala je 17 godina kada se 13. oktobra 2009. godine porodila u Novom Sadu, i na svet donela malu Mariju.

Njena sreća pretvorila se u tragediju, kada je u porodilištu dobila sepsu, koju je jedva preživela, a zbog koje je upala u budnu komu i u tom stanju vegetiranja je i danas.

Pogledajte kako se Danijela bori:

https://www.facebook.com/vesna.draskovic.12/videos/941910565897756/

 

 Pomozimo Mariji da raste uz svoju mamu!

Photo: Telegraf

 

Na SMS broj 1727 koji važi za sve mreže, jednostavnim slanjem poruke možete pomoći ovoj mladoj devojci da se vrati u život.

danije-kovacevic-2017

Ukoliko želite da pomognete, to možete učiiti i uplatom na žiro-račun:

UPLATE ZA DANIJELU KOVAČEVIĆ

Za SRBIJU ŽIRO-RAČUN: 

220-2930000020979-08
na ime Kovačević Danijela
kod ProCredit Bank A.D.

DEVIZNI ŽIRO-RAČUN

Danijela D. Kovacevic (2010992715181)
Kralja Petra I 76/9, 22320 Indjija
IBAN: RS35 2202 9300 0002 0979 08
ProCredit Bank A.D.
Milutina Milankovica 17 11070 New Belgrade,Republic of Serbia
SWIFT:PRCBRSBG

WESTERN UNION

na ime Danijelinog tate:
Djordje Kovačević
Žarka Zrenjanina 16
22320 Inđija
Kontakt telefon:
064 686 5497
Iz inostranstva:
00 381 64 686 5497

PAYPAL ZA DANIJELU

Vaše uplate preko PayPal-a:
Za pomoć Danijeli Kovačević
putem elektronske pošte:
LIDIJA7802@YAHOO.IT

 

Pogledajte video prilog: Pomozite mami Danijeli da se probudi iz budne kome da bi bila sa svojom 7-godišnjom ćerkom! – TV PRVA

JAVNI APEL

Pozivamo sve medije domaće i strane, novinare, blogere, obične ljude da se ova priča što više proširi, a još važnije da SVAKO učestvuje kako i koliko može.

Život nije film, scenario još uvek nije napisan.

Mi smo pisci, ovo je vaša priča, njihova priča, naša priča.

Internet nam daje mogućnost da delimo dobro i zlo. Dok još uvek možemo trebamo iskoristiti ekrane i društvene medije da nas zbliže, da zajedno pomažemo jedni drugima, da iskažemo istinsku ljudsku empatiju i solidarnost bez koje je ljudski napredak NEMOGUĆ! Da delimo dobre stvari i priče, da širimo pozitivnu energiju, da pružamo ruke jedni drugima uvek kada je to moguće. Kada čovek ustane može i sam da hoda ali pružimo mu ruku … Hajde da se više ne udaljavamo jedni od drugih… Hajde da više nikada ne kažemo “sve što se dešava drugima nije moj problem …”  

Moramo početi obraćati pažnju, moramo poćeti da intervenišemo, konačno moramo poćeti da shvatamo da je nevolja i nepravda prema nekom drugom – nevolja i nepravda prema nama samima.
Jer, ako ne sada, onda kada se odstrane svi oni koji se zalažu za vaša prava, tada će se, budite u to sigurni, pokucati i na vaša vrata.
Ko će se tada zauzeti za vas?
Tada niko neće ostati jer su svi ostali nestali, dok ste vi gledali u drugu stranu i govorili:
– To nije moj problem.

Danijelina i Marijina budućnost jeste naš problem koji možemo da rešimo. Rešimo ga da bi sutra mogli Mariji i samima sebi da pogledamo u oči.

Dakle odmah u ruke telefon i prazna poruka na 1727 ili na gore postavljene račune, WU ili PayPal.

Hvala

Budimo ljudi

Global Media Planet INFO

 

Strava u hodnicima Srpskog zdravstva! Bolnice ili Klanice?

Podelite ovaj članak sa drugima:


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*