Puče guma, a rezerve nema


Puče guma, a rezerve nema

Prije nekoliko dana sam primio poziv sa nepoznatog broja, od poznate osobe kojoj se u bestragiji (čitaj bogu iza nogu) probušila guma na biciklu. Sve se to događa 20-ak kilometara od civilizacije, nekoliko kilometara od asfaltne ceste, a sunce prži, signala na mobitelu nema (srećom pa je kolega biciklist na drugoj mreži), zalihe vode su odavno popili, istovremeno dečki sa ispravnim biciklima tj. gumama nervozno skakuću jer moraju čekati tim za spašavanje… Scenarij ovoga tipa poznat je mnogima ali ne i meni. ?

Gumi problemi najčešće se događaju onima što voze gume sa kramponima! Omjer bušenja ravnih guma i kramponki je 1:20 ako ne i veći! Naime, gume sa kramponima kao da su predodređene za bušenje jer same sebi podižu (uspravljaju) komadiće žice, trnje od bagrema i slično. To se događa u trenutku kada krampon nagazi kakav oštar predmet, jednostavno od njega napravi polugu, pri čemu trn uspravi, a zatim ga kotač nagazi i ššššssssss. U odnosu na kramponke – ravne gume se skoro nikada ne buše ili se to događa zanemarivo rijetko. 

Nego idemo mi na našu priču. Poslije poziva u pomoć, ubacujem jednu rabljenu i jednu novu unutarnju gumu, poluge za montažu i demontažu, veliku pumpu, i kanister pitke vode. Iz iskustva znam što me tamo čeka. ? Dečki su bili dobro raspoloženi ali žedni… Guma je ubrzo zamijenjena, a prije toga je oštar komad hrđave žice izvađen iz vanjske gume. Pump, pump i dečki odlaze na kupanje, a ja doma. Sve skupa operacija spašavanja traje pola sata. Trošak cca 200 kn ? nikada neće biti naplaćen jer sin je to. ?

Svatko tko biciklira mora biti svjestan tzv. gumi problema i kraj sebe obvezno treba imati:

  • minijaturnu ručnu ili nožnu pumpu (nikako ono sranje bez crijeva!) ili CO2 pumpu sa nekoliko patrona;
  • novu unutarnju gumu (povremeno je treba pregledati jer znaju popucati po šavovima od stajanja);
  • PVC poluge za montažu i demontažu (;
  • komplet zakrpa i novo neotvoreno ljepilo (ovo je jako važno), brusni papir;
  • sprej za krpanje gume;
  • pastu za pranje ruku, o da…

Namjerno neću istaknuti da vam treba i svaki mogući ključ, odvijač ili imbus jer bez toga se jednostavno ne izlazi van iz kuće! ? Biciklist na vožnji ne može ovisiti od toga ima li ili nema GSM signala, i hoće li netko od ukućana ili prijatelja biti spreman doći sa alatom, dijelovima ili primiti znojnog biciklista u auto, i njegov prljavi i masni bicikl. Nisu svi spremni spuštati sjedala, izgrebati ili uprljati unutrašnjost automobila kako bi spašavali vašu biciklističku malenkost.

PROBLEM SA GUMAMA – Kako najlakše i najbrže pomoći kod probušene gume – VIDEO

Koja je pumpa najbolji izbor?

Na svakoj biciklističkoj turi treba imati pravu minijaturnu pumpu koja je sposobna postići barem 3 bara. Najbolje su one male nožne pumpe sa dugačkim crijevom koje mogu dosegnuti visoki tlak, ali i poslužiti za traženje rupice kada gumu treba zalijepiti.

Male nožna biciklistička pumpa sa dugačkim crijevom
Male nožna biciklistička pumpa sa dugačkim crijevom

Naime, CO2 pumpe su simpatične ali samo za jednokratno brzo i vrlo skupo pumpanje. Kada treba zakrpati gumu, teško ćete iz nje iscijediti malo plina za provjeru. Tlak je prevelik i vrlo ekspanzivan, pa se teško kontrolira. Ukratko trebate pravu pumpu sa crijevom ali minijaturnih dimenzija.

na 2 kotača
na 2 kotača

Što se mene tiče, ja nosim: malu nožnu pumpu (kao na slici), zatim CO2 pumpu i dvije patrone, i dakako sprej za krpanje gume koji ću iskoristiti samo u slučaju kiše, noću ili na nekoj jako prometnoj cesti, kada ne postoje uvjeti za skidanje kotača.

Nosim i sve moguće alatke, komplet za krpanje jer oni koji me prate znaju da smo u samo jednom danu imali 12 gumi problema. ? No to je uistinu ekstreman slučaj.

Mornarima se želi mirno more, a ja ću vama poželjeti pedaliranje bez gumi problema. A ako i kada do njih dođe – nadam se da ćete imati alat, pumpu, rezervnu unutarnju gumu i sve što je potrebno za uspješan i samostalan popravak i nastavak bicikliranja. Dakako sve sa smiješkom na licu i bez nervoze. ?

Miša Nicinger

na2kotaca.net

Od Drave do Une i Save

Lajkajte stranicu o avanturama na 2 kotača: na2kotaca.net Hvala! 😉

https://www.facebook.com/259460587524676/photos/a.259461884191213.1073741825.259460587524676/465224660281600/?type=1&theater

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mjesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDJE: PayPal-Me  

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala! 

Podijelite ovaj članak sa drugima! 

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*