VIZIJA – VISION | Nikola Tesla 10.07.1856 Smiljan


Ivan-Rajovic

 

VIZIJA – piše Ivan Rajović

V I Z I J A

Podigao se na prste osmotrivši još jednom hrpu predmeta na hrastovom stolu, zadovoljno se osmehnuo i spokojno legao u postelju. Čim mu je glava dodirnula mekanu površinu jastuka umorno je sklopio kapke željno čekajući da se preda svojim snovima koji su mu bili drugi, potpuniji i njegovoj volji podređeni život.

Pre nego što je usnio čuo je malo hrapav očev glas sa večernje službe, a iza kapaka u purpurnoj izmaglici lebdela je otelotvorena mati, poput bele golubice koja svojim okrilaćenim rukama dodiruje njegovo čelo.

Ja sam tvoja vizija

A onda iza njegovih bremenitih kapaka zavlada potpuna tama. I gotovo istog trenutka ta tama, gušća nego ikad, kao da prasnu nečujnom kosmičkom snagom pretapajući se u veličanstveni ošamućujući sjaj koji je mirisao na tamjan i pečeni kukuruz. Tu, između obnevidelih zenica i oborenih kapaka dešavalo se nešto što do tada nije imao prilike da oseti. Bilo je to nešto čiji oblik nije mogao da nasluti, ali je osećao da ga ima kao nesagledivo sjajno srce koje pulsira.

Tesar nekog novog sveta

– Šta si ti?– upitao je radoznalo.
– Ja sam vizija – reče to nešto glasom koji je osećao u svakom deliću svoga tela.
– A, šta je to vizija? – upita dečak.
– Nešto što samo ti možeš da vidiš i da osetiš, i protiv svoje volje. – odgovorio mu je glas.
– Zašto samo ja, zar ne bi trebalo da te vide svi, ako nečemu vrediš? – upita dečak.
– Ja sam samo tvoja vizija. Neki drugi imaju svoje, a neki ih nemaju. Ja mogu da ti dam odgovor na pitanje šta ćeš da budeš kad porasteš.
– A, šta ću da budem, nešto u vezi sa teslama – reče dečak sa nekim razočaranjem u glasu – tesar
– Zašto baš tesar, toliko toga ima što bi mogao da budeš: sveštenik, recimo, učitelj, lekar… ?
– Zato što sam Tesla – reče dečak – tako to ide. Kovačevići su kovači, Voštinići – svećari, Stolovići – stolari… i tako redom.
– Ha, lepo razmišljaš, ali i um je alatka, baš kao tesla i može da se iskoristi za različite operacije. Možeš da budeš tesar nekog novog sveta. 

Napraviću Vizije Koje Svi Mogu Da Vide

Dečak je razmišlja o onome što je čuo, ali je osećao kako mu se javlja ideja koja je dolazila sama od sebe, misao koje nije bio svestan, nešto sasvim drugačije od svega što je do tada sretao u snovima.

– Želeo bih da pravim vizije koje svi mogu da vide. Da svetlom obasjam čitavu planetu, kao ti moj san, da ljudima život učinim lepšim i da ih sve spojim u jedno veliko bratstvo Zemljana.
– Eto, shvatio si – čuo je pre nego što sjaj ne izblede i nestade, a tama dubokog sna ispuni prazninu iza kapaka.
– Nidžo, sine, vreme je da ustaneš – začuo je majčin glas. Stajala je pored njega i rukom koja je mirisala na tek pečeni hleb dodirivala njegov obraz.

Jedna Vizija Za Sve!

Protrljao je oči i pogledao ka prozoru. Tamo, mnogo dalje od crkve u Smiljanu Sunce se dizalo ka zenitu ispunjavajući okvir prozora zaslepljujućim sjajem, kao njegova vizija.

– Da, to je to, napraviću jednu viziju za sve – reče tiho dečak, pokupi sa stola turbine od zove, zamotuljak kanapa, nekoliko eksera i uputi se ka obližnjem potoku.

Ivan Rajović – Napisano dana 10.07.2016 letnja gospodnjeg u Kraljevu

 

Lik i delo Genija

Ivan Rajovic: Tekst je zapravo radijska priča namenjena deci, koja ima za cilj da ih zainteresuje za lik i delo genija.

Dva genija

O Teslinoj veličini i superiornosti nad svim drugim pripadnicima ljudskog roda mislim da nema spora, jedan od dvojice najčudovišnijih koji su ikad bitisali. Drugi je Leonardo da Vinči.

Tajna zvana Tesla

U sve ostalo može s punim pravom da se sumnja u skladu sa onim što je nama dostupno, ali kao i u svemu drugom trebalo bi biti siguran u jedno, da sve ono što nije proizvod Teslinog zapisa, otisak njegovog uma, sigurno nije onako kako je nama prikazano.

Traganje za suštinom

Nažalost, mnogi su potrošili živote tragajući za suštinom, ali nisu daleko odmakli. Tek do nekih pikanterija zanimljivih za biografiju, ali ne i za rasvetljavanje tajne zvane “Tesla”.

Vladimir Pištalo je šest godina obilazio svetske biblioteke i napisao sjajan roman “Portret među maskama”, u kojem nema ni naznake o spoznaji onoga što bi nas najviše zanimalo.

Bez traga i glasa

Neshvatljivo je da jedan takav um u čoveku koji je mogao da bude najbogatiji na planeti umre u bedi, pored toliko svojih pronalazaka. Još je neshvatljivije da jedan takav mag ode sa ovog sveta gotovo bez ikakvog traga, ne ostavljajući za sobom ni DNK dokaz o svom postojanju i, koliko znam, tek jedan tonski zapis u vreme televizije i filma.

Teslino pismo: – Ostao sam bez para

Imao sam priliku da u kući jednog beogradskog novinara (Simić), pre nekoliko decenija, držim u rukama originalno Teslino pismo, sa logotipom Hotela “Njujorker” na vrhu. Bilo je upućeno, nekome ovde , ne mogu da se setim imena, i samo je pisalo:

– Ostao sam bez para i molim te da mi pošalješ koliko imaš, vraćam ti brzinom sokola, tvoj NIkola Tesla.

Vapaj Pronalazača Čoveka Svetlosti

Tada nisam baš mnogo znao o detaljima njegovog života i to mi je bilo nekako potresno, ali i zamimljivo. Vapaj pronalazača koji se zlopati u tuđini bez sredstava za život. A tek mi je kasnije bilo čudno, kad sam saznao sve što je moglo da se sazna o njemu, čoveku koji je sebe osudio na bedu, čoveku koji je ‘ladno pocepao ček na milion dolara.

Blistavi Um Čovečanstva

I to da je ubijen, sasvim je realno na osnovu svega onoga čime raspolažemo, samo mi nije jasno i hvala im zbog toga, što to nisu učinili mogo ranije, a mogli su, zar ne? A trebalo je i da jedan takav um bude svestan s kim ima posla i kuda vode ta njegova prevremena otkrića neprihvatljiva gospodarima kapitala.

A znao je, Veliki Vrač, u to sam siguran, ali je igrao svoju igru, po svojim pravilima i ostao joj dosledan do kraja, do sopstvenog pepela pred Hramom Svetog Save na Vračaru.

 

 

Ivan Rajović

Ivan Rajović – književnik, pisac, publicista, humanista, novinar, član NUNS-a i jedan od osnivača istog, dobitnik brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Takođe je dobitnik ali ne tranzicije već Tužbe i Izvršne Presude korumpiranog Pravosuđa zemlje Srbije zbog članka o lokalnom tajkunu.

Kaznu naravno ne može da plati jer je osim što je neopravdana i previsoko visoka za jednog poštenog čoveka.

Koliko košta istina?

Pisati istinu u Srbiji se plaća ako ne glavom ono bar kaznama. Neke suštinske razlike i nema kada se malo bolje pogleda samo što je ovo drugo bolnija sankcija na rate tj na odloženo plaćanje.

Zbog toga što se usudio da piše istinu i samo istinu država Srbija mu je isključila struju pre više godina.

Tako je postao osim nadaleko čuvenog književnika i nadaleko čuveni socijalni slučaj. Sve kao zaslužni građanin ove zemlje.

Pročitati: 

Dobitnik Oktobarske nagrade živi tri godine bez vode i struje – BLIC od 26. 08. 2013 (dakle sada 6 godina i dalje … )

Pročitati: 

INTERVJU NEDELJE: Sa sinovima i ženom podelim četvrtinu hleba!

Deo iz njegovog ogromnog opusa:

Ovo je jedna od retkih država koja se prema delu svojih građana, i to onom najboljem, najpoštenijem i najelitnijem, ponaša kao prema sitnim ili malo krupnijim lopovima, jajarama i kokošarima.

” … Ovo je jedna od retkih država koja se prema delu svojih građana, i to onom najboljem, najpoštenijem i najelitnijem, ponaša kao prema sitnim ili malo krupnijim lopovima, jajarama i kokošarima. Šta misliti o državi čiji ti vlastodršci – prevaranti, ugase firmu, izbace te na ulicu bez igde ičega da bi se oni i njihove podguzne muve obogatili, a onda ti šalju sekače struje, uterivače dugova, pretnje, kazne, onda ti oduzimaju kretnine i nekretnine da te do kraja unište dok ne poludiš, dok se ne spališ ili jednostavno umreš od tuge, nemoći i bednog osećanja da si nesnalažljiv u sopstvenoj domovini, da si baš ti najveći ljudski smrad u zemlji uspešnih lopina koje su uspostavile svoja pravila i koje, zar je i to moguće, i u vladi sede.

Država koja umesto da brine o svojim građanima sistematski radi na njihovom totalnom uništenju jednostavno ne zaslužuje da postoji kao takva.

Struja je jedna od blagodeti civilizacije koje bi trebalo da postoje kako bi ljudima olakšale postojanje i učinile ih srećnijim i opuštenijim, ostavljajući im dragoceno vreme da uživaju u čudesnoj čaroliji života.

Narod držati u pokornosti

Tu blagodet, bez koje se više ne može ni zamisliti život u XXI veku, oteli su nesposobni političari, kriminalci i obezdušeni halapljivi izrodi kako bi narod držali u pokornosti i puneći sopstvene džepove lagodno živeli i uživali na nečemu što bi, po svim pravilima, trebalo da pripada svima u neophodnim količinama, a u totalnom ekonomskom i duhovnom sunovratu za koji krivicu snose isključivo oni.

Čovek, pa makar bio i Srbin, je dar Božji

Čovek, pa makar bio i Srbin, je dar Božji, za sada još neobjašnjivo čudo prirode nesagledivih potencijala koje je voljom primitivnih umova proisteklom iz moći sazdanoj na krađi i prevari svedeno na poslušnog platišu potrošenih kilovata ili zatočenika tame u eri svetla u kojoj mu ti isti vlastodršci nisu osmislili način da dođe do para i plati tu istu struju.

Probudi se – Pogledaj Život Svojim Očima

Nije li vreme da se, konačno, progleda i stvari vide i nazovu pravim imenima? …”

Odlomak iz čuvenog Eseja: Dule, brate, daj nam kilo vate!

 

Esej (franc. essai)

*Esej (franc. essai) je književno-naučna vrsta u kojoj autor objedinjuje naučni pristup i književnu obradu s nastojanjem da izrazi lični stav prema temi o kojoj piše. To je obično kratka forma u kojoj se posmatra kulturni ili društveni fenomen.

Mišel de Montenj

Osnivač ovog književnog žanra je francuski renesansni književnik i filozof Mišel de Montenj. Svoje eseje prvi put je objavio 1580.

Od premisa do ocena i zaključka

Esejistička metoda je eksperimentalna. U njoj se predstavljaju teze iz različitih perspektiva i razmišljanja o njima. Tako se čitaocu daje slika misaonog procesa od premisa do ocena i zaključaka.

 

Ko dobija nacionalne penzije, beneficije i privilegije?

Nacionalne penzije dobijaju uglavnom oni koji su uništili naciju. Kao i sve druge beneficije, salonske stanove, kretnine i nekretnine.

Biti van šablona

Svako ko se usudi da izađe van decenijskog šablona koju je nametnula ova nazovi država a u stvari koncetracioni logor, osuđen je na jedan od mnogobrojnih načina uništavanja čoveka kao ljudskog bića a koji se posebno izučavaju u Institutu na Banjici.

Gde se Tesla izučava u Srbiji?

U Srbiji se Tesla ne izučava nigde što je sasvim razumljivo sa stanovišta njegovog ubice Oto Skorzeni-ja.

Oto Skorzeni

Oto Skorzeni je bio Hitlerov telohranitelj i ubica, jedan od mnogih nacista koji su završili u SAD nakon Drugog svetskog rata. Mnogi nacistički naučnici su kasnije radili za NASA-u, CIA-u i druge tajne službe SAD.

Priznanje 

Pored drugih značajnih priznanja, Skorzeni je Eriku Bermenu saopštio da je on lično ugušio Teslu 6. januara 1943. godine uz pomoć kolege naciste, Rajnharda Gelena. Tesla je tada imao 86 godina. 

 Spajalica

Prema Skorzenijevim rečima, on i Gelen su naveli Teslu da im ispriča sve detalje o svojim značajnijim otkrićima. Oni su nakon ubistva ukrali sav sadržaj iz Teslinog sefa i dostavili ga Hitleru (Naravno, vojska SAD je došla u posed ovih dokumenata za vreme projekta Spajalica na kraju rata).

 

TESLA I BELA GOLUBICA

Tesla je godinama hranio i pazio  belu golubicu, koja mu je dolazila na prozor. Ljubav prema beloj golubici je od presudnog značaja za razumevanje njegove ličnost i njegovog dela.

Golubica

Prema Teslinim rečima, jedne noći, dok je ležao u krevetu, rešavajući u tami naučne probleme, kroz otvoren prozor je doletela njegova bela golubica i stala na radni sto. Tesla je, kako kaže, znao da joj je potreban i da ona želi da mu saopšti nešto važno – da umire.

Slika Miše Jelića

Nedovršena simfonija

„Kad je ona umrla, nešto je otišlo iz mog života. Do tad sam bio siguran da ću dovršiti svoje delo, bez obzira na ambicioznost, no kad je to nešto otišlo iz mog života, znao sam da je moj posao okončan“.

Kad je bela golubica uginula, Tesla je zamolio jednog prijatelja da je sahrani, ali se ubrzo predomislio  i zamolio ga da mu vrati njegovu ljubimicu. Pretpostavlja se da je belu golubicu Tesla sahranio negde u svojoj blizini, da bi mogao da je često obilazi.

MPG71

 

DA LI ZNATE ŠTA JE SLOBODA? DA LI ZAISTA ZNATE ŠTA ZNAČI SLOBODA! – pogledajte VIDEO

 

PREPORUKA – PROČITATI:

Govor Nikole Tesle – Dodela Edisonove Medalje 1917. godine

TESLIN TORANJ (Wardenclyffe Tower): 12 METARA VISOK PROTOTIP KONAČNO PODIGNUT!

 

“Energija će pripadati svima kao vazduh koji udišemo…” – N. Tesla – VIDEO (prevedeno na sve vodeće jezike sveta)

Tesla's Tower (Wardenclyffe Tower): 40 Foot (12m) High Prototype Finally Raised!

 

Tesla's Planetary Research Program

Tesla's Planetary Research Program worldwide (širom Planete) vodili Gordana Horvat – Zagreb, Croatia & Duško Velkovski – Beograd, Serbia a za potrebe Teslinog Planetarnog Naučno Istraživačkog Projekta za dobrobit čitavog čovečanstva – For All Mankind and The Whole Universe.

Teslin Toranj – San ili Nužnost

Medijsko predstavljanje, izrada videa, slika, dizajn. Usavršena SEO optimizacija. Kontakt sa vodećim svetskim medijskim kućama, čuvenim novinarima i blogerima, javnim ličnostima, dobitnicima Nobelove nagrade. Izrada i vođenje svih resursa.

Osmišljavanje i vođenje Digitalne strategije prilagođene ovom zahtevnom projektu kao i brendiranje (brand i web development) samo su neki od zadataka koji su realizovani za ispunjenje najvećeg Teslinog sna – izgradnje Teslinog tornja.

Vizija – San – Java

Sna koji se pretakao u javu dok ga amerikanci nisu razneli dinamitom i to baš na dan nezavisnosti amerike. amerike koju je toliko zadužio i omogućio joj, svojim napornim pregalačkim radom, svojim suzama i znojem, da postane svetska supersila. 

Reči i dela – odnos forme prema suštini

Reči će izbledeti i nestati u oblaku dima ali dela ostaju zauvijek…

 

Tragedy & Hope – RISE UP

 

The Social Revolution – Remember Me

 

We are the creators and when we come together we have the power to create whatever Future we want.

For-All-Mankind

.

Uslovi korišćenja

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*