AMERIKA GUBI STRATEŠKOG SAVEZNIKA NA PACIFIKU! MOĆNI “Panišer” okreće Filipine ka Rusiji i Kini!


 

AMERIKA GUBI STRATEŠKOG SAVEZNIKA NA PACIFIKU! MOĆNI “Panišer” okreće Filipine ka Rusiji i Kini!

Filipini će voditi sopstvenu spoljnu politiku, nezavisnu od američkih interesa u regionu, najavio je predsednik te zemlje Rodrigo Duterte, i istakao da će u duhu izbegavanja konflikta sa Kinom obustaviti zajedničke patrole sa mornaricom SAD u spornim vodama Južnokineskog mora.

 

OŠTRO: “AMERIKANCI SVUDA PRAVE SAMO NEVOLJE – VOJSKA SAD MORA DA IDE SA FILIPINA!”

– Ne želimo sukobe sa ostalim državama u regionu. A patrole sa SAD izazivaju mnogo nevolja. Ne želim da moja zemlja bude uvučena u nekakav sukob i neprijateljsku atmosferu – rekao je Duterte.

– Ne odbacujemo svoje vojne saveznike. Ali imamo sopstvenu politiku, nezavisnu od stranih uticaja – rekao Duterte u obraćanju naciji u utorak.

Filipinski predsednik, koji je zbog gvozdenog stava prema dilerima droge dobio nadimak “Panišer” (onaj koji kažnjava), po akcionom junaku iz stripa, izazvao je negodovanje u Vašingtonu nakon što je najavio da “vojska SAD mora da ide s Filipina”.

– Američke specijalne snage… oni moraju da idu. Moraju da se sklone sa juga naše zemlje. Nemojte me shvatite pogrešno, ne želim svađu s Amerikancima, samo..moraju da idu. Njihovo prisustvo donosi mnogo tenzija – rekao je Duterte.

 

GOTOVO SA NEOKOLONIJALIZMOM I KORPORATIVNIM INTERESIMA AMERIKE NA FILIPINIMA 

Vojska SAD je na savezničke Filipine stigla još 2002, kako bi pomogla pređašnjoj vladi da se izbori sa napadima Al Kaide koju je zapravo sama Amerika i stvorila i koju koristi širom sveta za izazivanje tenzija kako bi imala opravdanje za svoje prisustvo i dalje otimanje prirodnih resursa datih zemalja. Trupe su se povukle 2015. godine, ali su za sobom ostavile veliki broj “savetnika” kao što je to slučaj u Srbiji ali i svim bivšim YU republikama, koji predstavljaju američku vladu i ključno utiču na stanje u celom regionu. Zapravo iza svega stoje američki otvoreni finansijski i geopolitički interesi za predstojeći napad Sjedinjenih Američkih Država na Kinu kako je to i zacrtano u Agendi američke spoljne “politike” za zaštitu monetarno korporativnih interesa američke elite.

Izaslanici američke vojske, generali, vojni instruktori i pomenuti savetodavci prisutni su u pet vojnih baza na Filipinima, što je bilo u redu dok je na vlasti bila prethodna vlada. Međutim, dolaskom Dutertea promenilo se mnogo toga. Bivši gerilac je pokazao da ne preza ni od čega kada je javno otvorio “lov na dilere droge”, pozvavši građane da ih ubijaju na ulici, ne obazirući se na kritike iz UN i organizacija za ljudska prava.

Amerika mora sa Filipina
Amerika mora sa Filipina

 

Preokret u kupovini oružja

Pored preokreta u spoljnoj politici koje je najavio Duterte, pojavile su se informacije da bi ova azijska država, inače jedan od ključnih američkih saveznika na Pacifiku, mogla da počne da kupuje oružje od Kine i Rusije, koje nude daleko povoljnije cene od Pentagona. To bi dodatno moglo da naruši odnose Manile i Vašingtona, imajući u vidu da još od 1950. godine čak 75% filipinskog uvoza oružja dolazi iz SAD, prema podacima Stokholmskog instituta za istraživanje mira.

– Želimo da kupujemo oružje tamo gde je jeftinije, transparentije i gde nećemo imati dodatne obaveze zbog toga. Ne trebaju mi avioni F16 i ostalo oružje koje nam Amerika nameće i uslovljava da kupujemo od njih sve za račun njihove vojne industrije i korporacija, moja zemlja ne planira u rat ni sa kim – rekao je Duterte.

Predsednik je najavio da će ministar odbrane Delfin Lorencana posetiti Rusiju i Kinu i “odabrati najbolju ponudu oružja i onu koja je zaista i potrebna njegovoj zemlji”.

 

AKTUELNA SITUACIJA SA ANALIZOM NA TERENU – ŠTA AMERI TRAŽE TAMO ZAPRAVO

 

 

Filipini Država, Azija
Filipini, Republika Filipini, ostrvska je država u jugoistočnoj Aziji. Obuhvata arhipelag sa 7.107 ostrva koji čine tri celine: Luzon, Visaja i Mindanao. Vikipedija
Glavni grad: Manila
Površina: 300.000 km²
Populacija: 98,39 miliona (2013.) Svetska banka – 102.098.100 (2015.)
Valuta: Filipinski pezo
Službeni jezici: Engleski jezik, Filipinski jezik

 

NAJČITANIJE:

Pismo srednjoškolca Aleksandru Vučiću, Premijeru Srbije: “Zašto mi roditelje nazivaš lenjivcima, kada ih ceo dan ne viđam jer su na poslu!” – preko pola miliona čitalaca članka

 

OBAMA KURVIN SINE – PREDSEDNIK FILIPINA OŠTRO ODBRUSIO AMERIKANCIMA I OBAMI! – VIDEO HIT

 

Pimo devojčice iz Sombora: Ne želimo gej paradu, ne sme manjina da maltretira većinu u Srbiji!

Nakon što smo objavili pismo srednjoškolca iz Borče, koji je premijeru poručio da nije u redu da mu roditelje naziva lenjivcima, jer ih po cele dane ne viđa jer su na poslu, tu vest je pročitalo POLA MILIONA ljudi u Srbiji i regionu.

Ta vest je podstakla mnoge druge đake i ljude u Srbiji da pošalju svoje reakcije i pisma kao i apele. Prenosimo vam u celosti pismo devojčice Mine Jakovljević (13) iz Sombora. Mina u svom pismu medijima, prenosi nezadovoljstvo zbog održavanja gej parade. Tekst prenosimo bez promena, modifikacija kao i ispravljanja pravopisnih rešaka, devojčice iz Sombora.

Pismo devojčice iz Sombora: Ne želimo gej paradu, ne sme manjina da maltretira većinu u Srbiji!

Pimo devojčice iz Sombora: Ne želimo gej paradu, ne sme manjina da maltretira većinu u Srbiji!

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/posts/637311429764389

 

Read Article on English:
Philippines leader Rodrigo Duterte to Obama's face: “You are the Son of a Whore!” – VIDEO

 

More Articles on English HERE

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

 

Global Media Planet INFO

Ukoliko ste u mogućnosti da podržite dalji rad našeg portala to možete učiniti OVDE 

Tako bi nam pomogli da nastavimo dalji rad, da vam ponudimo kvalitetan sadržaj, proizvode i usluge koje nikada nećete videti u mainstream medijima. Bilo koja donacija koju bi dobili koristiće se isključivo za dalji razvoj portala Global Media Planet INFO, održavanje portala, plaćanje hostinga, domene i ostalih troškova kako bi i dalje vi mogli biti sa nama a mi tu za vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!  

Uslovi korišćenja

DMCA.com Protection Status

 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*