Turski vojni konvoji u dužini od nekoliko kilometara ulaze u zonu Idliba – VIDEO

Turski vojni konvoji dužine nekoliko kilometara ulaze u Idlib Sirija - VIDEO

Turski vojni konvoji u dužini od nekoliko kilometara ulaze u zonu Idliba, rekao je šef ruskog centra za pomirenje u Siriji Oleg Žuravlev.

“Poslednjih nedelja Turska je dovezla veliku količinu vojne opreme i municije u zonu deeskalacije Idliba u Siriji.” – rekao je ruski vojni zvaničnik.

„Sve glavne transportne arterije na severu provincije (Idlib) normalno rade tokom poslednjih nekoliko nedelja što je omogućilo prelazak na teritoriju zone deeskalacije trupa iz Republike Turske, konvoja dužine nekoliko kilometara, vojne opreme i kamiona sa municijom i materijalima, znači za potrebe turskih trupa.“ – rekao je Žuravlev.

Nedavno je došlo do neslaganja između Moskve i Ankare oko zone deeskalacije Idliba, gde se situacija pogoršala, pre svega za Tursku, jer sirijska arapska vojska nastavlja svoje uspehe.

Turska optužuje sirijske trupe i njene saveznike za napade na mirnodobske ciljeve i položaje turske vojske u Idlibu i zahteva da Damask povuče svoje snage iz zone deeskalacije.

Ruska vojska odgovorila je da sirijska vojska samo reaguje na napade militanata.

Zona deeskalacije Idliba, pored istoimene provincije Idlib, obuhvata i deo teritorija susednih pokrajina – Latakije, Hame i Alepa.

19. februara, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je da Damask povuče trupe na položaje koji su prethodili ofanzivi u Idlibu, preteći da će u protivnom započeti sveobuhvatne vojne operacije na severu Sirije. “Pitanje je vremena” rekao je na početku turske vojne operacije u Idlibu, napominjući da bi ona mogla započeti „iznenada, jedne noći“.

Erdogan je takođe rekao da pregovori Ruske Federacije i Turske o situaciji u Idlibu još uvek nisu doneli opipljive rezultate, te da će se nastaviti. Prema njegovim rečima, nijedan od sastanaka s Rusijom o Idlibu nije prošao onako kako je Turska želela, a strane su daleko od usvajanja zajedničkog stava.

U intervjuu za CNN Turk, turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da je Turska jednostavno želela da se sirijska vlada pridržava primirja.

„Nemamo za cilj obračun sa Rusijom. Ovo ne dolazi u pitanje. Učinili smo sve što je u našoj moći da to sprečimo, i nastavićemo tako. Sada je najvažnije da se režim pridržava primirja “, rekao je Akar .

Kazao je da je Turska nastavila odnose sa svim stranama na “transparentan i principijelan” način.

Osvrćući se na moguću operaciju od strane Turske u Idlibu, Akar je rekao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan “izdao naredbe i odredio ciljeve” po tom pitanju.

„Izvršili smo neophodno planiranje. Imamo plan A, B i C da sprovedemo u delo kada je to potrebno. “

Naglasio je da stav Turske prema pitanju Idliba „nije promenjen“ i da ispunjava svoje odgovornosti po tom pitanju, dodajući da Turska očekuje da i njene kolege to urade.

Što se tiče očekivanja Turske, Akar je rekao da su “najvažnija pitanja obezbeđivanje stabilnog prekida vatre i zaustavljanje migracije, čime će se rasteretiti javnost”.

Napomenuo je da u Idlibu postoji humanitarna kriza zajedno sa nerešenim vojnim pitanjima, dodavši da režim nastavlja svoje “bezobzirne napade” čak i na bolnice.

„Naša očekivanja su jasna. Naš stav se nije promenio “, rekao je.

I on je spomenuo da su razgovori sa Rusijom u toku i da je za njih to mali napredak.

On je nastavio tursku retoriku da su militanti u Idlibu “umerena opozicija” i da im je potrebna zaštita, potpuno zanemarujući reakciju civila kada je Sirijska arapska vojska oslobodila zapadni Alepo i omogućila da međunarodni aerodrom Alepo prvi put funkcioniše nakon 8 godina.

„Režim optužuje ljude koji žive u Idlibu da su teroristi. Režim ubija sve koji se tome suprotstave vazdušnim napadima, napadima sa kopna i barel bombama. Ovo je masakr. Turska je tokom svoje istorije uvek stajala rame uz rame sa nevinim ljudima i to se neće promeniti. Mi ćemo održavati naše prisustvo tamo i očekujemo da se sve strane pridržavaju sporazuma iz Sočija. “

Akar je podsetio da se režimske snage “trebaju povući” iza 12 turskih posmatračkih tačaka u Siriji.

„Moramo da podsetimo na peti član sporazuma iz Astane. Ovaj član govori da će sve strane preduzeti neophodne mere predostrožnosti za smanjenje tenzija u zoni deeskalacije Idliba. Prema ovome, mi kažemo da ćemo poslati naše snage tamo i održati primirje, silom, ako je potrebno. Ko god prekrši primirje, biće naša meta. “

Posmatračka mesta su jedina tačka iz sporazuma iz Astane i Sočija kojih se Turska pridržava, i to ne u potpunosti, pošto je dozvoljeno da ih ima 12, ali, umesto toga, ima ih sada već blizu 36.

Govoreći o podršci SAD u Idlibu, Akar je rekao da su mnoge zemlje svesne humanitarne krize u Idlibu i da se poštuju aktivnosti Turske. Dodao je da je „aktivna podrška“ jednako važna kao i reči.

“Oni (SAD) su nam ranije poslali baterije za vazdušnu odbranu. Naša zemlja je ugrožena vazdušnim napadima i raketama. Pa može postojati podrška Patriot raketa (projektila). Generalni sekretar NATO-a je takođe dao komentare na ovo pitanje. (Jan) Stoltenberg pomno posmatra situaciju, pa bi moglo doći do daljih akcija i planova koji dolaze s njihove strane.

„Turska ne prolazi kroz promenu ose. Jednostavno vodi određene pregovore za očuvanje interesa naše nacije. Niko ne bi trebalo da nas potiskuje. Mi smo u NATO-u i bićemo u NATO-u. Takođe, ništa se nije promenilo u našim naporima ka EU. Radimo ono što je neophodno za ovo pitanje, ali probleme stvara Evropa. “

South Front 

Turkish convoy entering Idlib province today – VIDEO

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wT7AZvGb0jU[/embedyt]

Syrian military reinforcements convoy heads towards Idlib Syrian Turkish – VIDEO

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=EQnVkf3_ldg[/embedyt]

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko nas

Vezano: Šibica koja pali Planetu – Turska sada i otvoreno ulazi u rat sa Sirijom

Imamo malu molbu za vas

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko nas

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*