BOJKOT je glas onih koji su bili potcenjeni i koje niko nije hteo da čuje! – Ivanov

Makedonski Bojkot kao rešenje za sprečavanje krađe na referendumu prilikom glasanja.

Bojkot je glas onih koji su bili potcenjeni i koje niko nije hteo da čuje – izjavio je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. 

Ivanov: Vreme je za odgovornost za neuspeh

Skoplje – Predsednik, Đorđe Ivanov, poručio je da je realnost da referendum u Makedoniji nije uspeo, pozvao vladu Zorana Zaeva da ni ne pokušava da promeni tu stvarnost i istakao da je vreme za odgovornost pred makedonskim narodom.

„Ne potcenjujte suverenu volju makedonskog naroda. Ne može se govoriti o volji većine u uslovima kada zakonski uslovi referenduma nisu ispunjeni. Izlaznost 36,9 odsto nije volja naroda, već 63,1 odsto onih koji nisu izašli”, naveo je Ivanov u svom obraćanju. Ivanov je, kako su preneli makedonski mediji, poručio i da šta god vlada da uradi tu stvarnost ne može da promeni, a stvarnost je, kaže, da je referendum neuspešan.

Vreme je za odgovornost pred makedonskim narodom. Podrška EU i NATO je kolateralna šteta nepopularnog referenduma. Očekivana podrška EU i NATO-u od preko 80 odsto smenjila se na samo 36,9 odsto”, naveo je Ivanov uz optužbe na račun vlasti da manipuliše građanima i da evroatlatnskim partnerima pruža lažnu sliku.

Ivanov ističe da je na juče održanom referendumu, narod odbacio Sporazum sa Grčkom o promeni imena Makedonije. „Ljudi su se jasno izjasnili protiv naglih, nametnutih i štetnih odluka usvojenih bez prethodno postignutog nacionalnog konsenzusa. Velika većina je odlučila. Bojkot je glas onih koji su bili potcenjeni i koje niko nije hteo da čuje”, istakao je Ivanov.

Vlast treba da shvati da je narod poslao jasnu poruku onima koji bi to trebalo da čuju, a to je da referendum nije uspeo, poručio je predsednik Makedonije, koji je pre referenduma u Skoplju, a kasnije i tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN u Njujorku kritikovao Sporazum sa Grčkom i poručio da neće glasati, prenosi Tanjug.

Rusija: Makedonci odbacili spolja nametnute odluke

Vodeći političari NATO i EU direktno su učestvovali u širokoj propagandnoj kampanji i bez stida se mešali u unutrašnje stvari balkanske države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.
Министерство иностранных дел (МИД РФ) - Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation building
Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije – Министерство иностранных дел (МИД РФ) – Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation building

Moskva Rezultati referenduma u Makedoniji nedvosmisleno pokazuju da su makedonski birači izabrali bojkot „spolja grubo nametnute” odluke, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Odziv birača od 36,8 odsto ne dozvoljava da se referendum prizna kao uspešan i nedvosmisleno svedoči da su makedonski birači odlučili da bojkotuju spolja grubo nametnutu odluku Skoplja i Atine – vodeći političari NATO i EU direktno su učestvovali u širokoj propagandnoj kampanji i bez stida se mešali u unutrašnje stvari te balkanske države”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su, bez obzira na to što dve trećine stanovništva Makedonije nije podržalo sporazum o promeni imena, rukovodstvo EU i NATO, kao i Vašington „odmah pozdravili rezultate glasanja”.

„Očigledno je da je reč o obezbeđvanju brzog uvlačenja Skoplja u NATO, bez obzira na mišljenje makedonskog naroda”, navodi rusko ministarstvo spoljnih poslova. Navodi se da se principijelna pozicija Moskve nije promenila i da dugorično rešenje mogu da nađu same strane, bez mešanja spolja, isključivo u pravnim okvirima.

„Prespanski sporazum tim kriterijumima očigledno ne odgovara. On potivreči međunarodnom pravu i makedonskom Ustavu, što je više puta istakao predsednik Makedonije”, navodi se u saopštenju. Rusko ministarstvo navelo je da Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN pažljivo prati razvoj situacije.

„Polazimo od toga da će u skladu sa rezolucijom 845 Saveta bezbednosti UN rezultati pregovora između Skoplja i Atine biti razmotreni u Savetu bezbednosti UN”, navodi se u saopštenju koje prenosi Beta.

Referendum nije doživeo debakl već potpuni fijasko!

Po pisanju makedonskih medija ali i TV obraćanju Mickoskog postoje realne indicije da je došlo i do velikih malverzacija na održanom referendumu. Spominje se da su se u glasačke kutije gurali snopovi listića. O tome izveštavaju makedonske novine. Postoje izjave o kriminalnom bespravnom punjenju glasačkih kutija a cifra koja se pominje je više desetina hiljada ubačenih listica.

Ako se dokaže velika krađa glasova, a spominje se cifra od čak 80.000 viška ubačenih listića, makedonska vlast, kompletna garnitura, po mišljenju građana, treba da podnese momentalnu ostavku a da se odgovorni za krađu najstrožije kazne. Iz tih razloga Mickoski traži da se formira parlamentarna komisija koja bi ispitala sve uočene neregularnosti i malverzacije i da se odgovorni privedu kako je rekao “pred lice pravde jer o kakvim evropskim vrednostima onda uopšte govorimo ako se to ne učini”. On je rekao da se izabere novi javni tužilac koji bi nepristrasno ispitao sve okolnosti vezane za sprovedeni referendum. Za to vreme od 100 dana bi bila formirana i vladala bi tehnička vlada.

BOJKOT KAO MUDAR IZBOR

Makedonski narod je mudro postupio upravo time što je masovno bojkotovao referendum. Samim tim suzio je mogućnost eventualnih manipulacija većih razmera. Da je izlaznost bila veća manipulacija rezultatima referenduma bila bi daleko lakše izvodljiva. Međutim, masovnim bojkotom, a bojkot je legitimno demokratsko pravo, i sa tih eventualno dodatih 80.000 glasova ZA – nikakva manipulacija marionetske vlade Zorana Zaeva nije mogla da prođe. Bojkot je dakle bio mudrije i racionalnije rešenje nego izaći i zaokružiti NE. Time je stavljena tačka na mogućnost zloupotrebe većih razmera prilikom izjašnjavanja građana na održanom referendumu koga su mnogi nazivali “istorijskim”.

Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

Pročitajte još:


Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*