MAKEDONIJA REKLA ODLUČNO NE NATO PAKTU I EU! PROPAO REFERENDUM U MAKEDONIJI!

MAKEDONIJA REKLA ODLUČNO NE NATO PAKTU I EU! PROPAO REFERENDUM U MAKEDONIJI! Makedonci su rekli veliko NE na referendumu Zorana Zaeva što predstavlja katastrofalan poraz EU i NATO u ovom delu sveta.

MAKEDONIJA REKLA ODLUČNO NE NATO PAKTU I EU! PROPAO REFERENDUM U MAKEDONIJI!

SKOPLJE  Uspeh referenduma u Makedoniji koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje, a AP javlja da protivnici referenduma već slave na ulicama zbog slabog odziva birača na današnjem izjašnjavanju.

Pristalice bojkota okupili su se u Skoplju ispred Sobranja, raduju se i uzvikuju „Makedonija”, prenosi američka agencija.

Tokom referendumskog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti.

Plakat kojim se građani pozivaju na bojkot (Foto Beta/AP)
Plakat kojim se građani pozivaju na bojkot (Foto Beta/AP)

Do 18.30 sati glasalo je 34,09 odsto ukupno upisanih birača, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski na osnovu podataka sa obrađenih 84,43 odsto opštinskih izbornih komisija, prenosi Tanjug.

Referendum je raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a biće uspešan ako na njega izađe više od 50 odsto građana upisanih u birački spisak (50 odsto + 1), odnosno 903.169 ljudi, od kojih najmanje 50 posto + 1 jedan mora da se izjasni „za” referendumsko pitanje.

Građani su se na pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” izjašnjavali na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Referendum nadgleda gotovo 12.500 posmatrača, od kojih su 493 iz inostranstva.

Lider VMRO-DPMNE: Narod je rekao „stop” dogovoru sa Grčkom

SKOPLJE  Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickovski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali „protiv” i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je „ovo Makedonija” i ocenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu.

Ovde žive Makedonci, naš identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su bili Makedonci, rekao je Mickoski na konferemciji za novinare.

Lider VMRO-DPMNE smatra da je referendum poraz ne samo Sporazuma sa Grčkom, već i, kako je dodao, kriminalnog vladanja vlasti, prenosi Tanjug.

Upitan da li će prihvatiti prevremene parlamentarne izbore, što je nagovestio premijer Zoran Zaev ako se do rešenja ne dođe u Sobranju, Mickovski je odgovorio da Zaev ne treba da se bavi prevremenim izborima, već da se priprema za političku penziju.

Predsednik makedonske skupštine nije glasao, nije upisan u birački spisak

Predsednik makedonske skupštine (Sobranja) Talat Džaferi nije glasao na referendumu jer nije bio upisan u birački spisak, javio je portal Makfaks.

„Tačno je da me nije bilo na biračkom spisku, nadam se da je to bio izolovani slučaj i da nije bilo sličnih situacija”, rekao je Džaferi, prenosi Beta.

On je kazao da će parlament nastojati da postigne konsenzus o sporazumu sa Grčkom oko imena Makedonije jer je to nacionalno pitanje.

Zaev: Ili podrška u parlamentu ili novi izbori

Makedonski premijer Zoran Zaev u pratnji svog sina glasao je na referendumu (Foto Beta/AP)
Makedonski premijer Zoran Zaev u pratnji svog sina glasao je na referendumu (Foto Beta/AP)

SKOPLJE  Makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev ocenio je večeras da je referendum u toj zemlji bio demokratski i da će, ukoliko se ispostavi da je većina građana glasala „za”, njihova volja biti sprovedena u parlamentu, dok će u suprotnom biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

„Volja birača na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u političku aktivnost u zakonodavnom domu”, rekao je Zaev obraćajući se po završetku referenduma na kojem su građani odlučivali o promeni imena Makedonije i evroatlantskim integracijama, prenosi Tanjug.

„Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrebiti drugu alatku, a to su prevremeni parlamentarni izbori”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Zbog slabe izlaznosti referendum, koji su mnogi nazivali istorijskim, o promeni imena i evroatlantskim integracijama, po svemu sudeći doveden je u pitanje.

Džaferi: Građani su danas postavili temelje buduće Makedonije

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi večeras je čestitao građanima i institucijama na sprovođenju referenduma bez ijednog ozbiljnog incidenta i mirnom i demokratskom procesu glasanja, prenosi Tanjug. Ovim su građani dokazali da pripadaju političkoj kulturi demokratski razvijenih država, i da, što je najvažnije, pripadaju velikoj evropskoj porodici, rekao je Džaferi. Prema njegovim rečima, građani su danas postavili temelje buduće Makedonije.

Izvor: Politika

Komentari građana Srbije:

“Referendum u Makedoniji je propao jer narod nije naseo na bajke i prazne priče nametnutog režima od strane Zapada. Referendumsko pitanje se pored promene imena, sastojalo i od toga da li se građani slažu za ulazak u EU i NATO. Ovo je primer katastrofalnog poraza EU i NATO pakta. Primer za sve ostale zemlje u regionu.” – Danijela Ružić

https://www.facebook.com/ruzicic.danijela/posts/1689610351165589

ONI SU DANAS PRSLI U MAKEDONIJI! Propao referendum! Građani odlučno rekli NE PRITISCIMA NATO I EU!

Referendum u Makedoniji na kojem su se građani opredeljivali “za” i “protiv” da ta bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Republika Makedonija, u skladu sa sporazumom sa Grčkom i priključenju NATO i EU, dožIveo je totalni fijasko! Uprkos dosad neviđenoj kampanji vlasti premijera Zorana Zaeva i neverovatnom pritisku gotovo cele Evropske unije, na referendum je izašlo samo 34,1 odsto građana!


Da građani Makedonije ne žele da pristanu na prevaru Zorana Zaeva i njegovih mentora iz EU, bilo je jasno odmah po otvaranju glasačkih mesta, jer je prema podacima Državne izborne komisije, do 9 ujutru glasačko pravo na referendumu koristilo tek 2,45% birača, a nakon zatvaranja birališta u 19 časova glasalo je samo 34,1 odsto građana!

Zaev šokiran rezultatima referenduma.
Zaev šokiran rezultatima referenduma

Ne vrede ni Angela, ni Stoltenber, ni Mogerini

U diplomatskoj ofanzivi za opciju na referendumu kojom bi se Makedonija odrekla svog imena i pristupila NATO, Skoplje je tokom ovog meseca posetilo nekoliko visokih zapadnih i regionalnih predstavnika, dok je od lidera EU i NATO stigao veliki broj poruka podrške. Među poslednjima je Emanuel Makron, predsednik Francuske, koji je istakao da dogovor sa Grčkom “omogućava budućnost njihove zemlje”. Makedoniju su tokom septembra posetili nemačka kancelarka Angela Merkel, ministar odbrane SAD Džejms Matis, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, britanska premijerka Tereza Mej, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini, nekoliko ministara spoljnih poslova i drugi visoki zvaničnici, dok je bivši američki predsednik, Džordž Buš mlađi, poslao poruku podrške promeni imena između ostalih.

Tako se obistinila procena stručnjaka da na referendum neće izaći više od 35 odsto građana.

Makedonci su rekli veliko NE na referendumu Zorana Zaeva što predstavlja poraz EU i NATO.

Nametnuta promena imena države u Severna Republika Makedonija NIJE USPELA
Nametnuta promena imena države u Severna Republika Makedonija NIJE USPELA

Stručnjaci su pretpostavljali da su šanse da ovaj referendum, na kome bi građani “trebalo” da se opredele za ulazak Makedonije u NATO i za nametnutu promenu imena države u Severna Republika Makedonija, uspe – praktično ne postoje jer na njega najverovatnije neće izaći više od 35 odsto glasača.

Tako je zanimljiv podatak da je nedavno iz nepoznatog razloga prestao i da funkcioniše internet sajt Državne izborne komisije

Podsetimo, da bi referendum bio uspešan bilo je potrebno da na njega izađe 50 odsto plus jedan građana, a broj izašlih nije čak ni dosegao prognoze stručnjaka.

Izvor: Informer

Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

Pročitajte još:


Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*