Let gusaka | Zašto guske lete zajedno i u istom smeru


Kada se spomene pojam “jato gusaka”, možda Vam je prva asocijacija izreka o “guskama u magli”, ali ako pomislite na migracijska kretanja jata tih istih gusaka, verovatno ćete se prisetiti da u letu formiraju slovo V. Divlje guske su ptice selice. Okupljaju se i formiraju jato, pripremajući se za dug i naporan put. Jednom, kad je formacija uspostavljena, nebom se kreću u jedinstvenoj putanji, a kad se jedna ptica u letu umori, druga odmah preuzima vođstvo.

Još jedan “cacth” V formacije: to je čista sinergija. Na taj način jato leti brže i dalje nego što bi jedna izdvojena jedinka mogla sama, svojim snagama.

Koja su to pravila i odnosi koje možemo izdvojiti i primeniti u smislu stila vođstva ljudi, timova, bilo čega što bi zahtevalo uspešno dostizanje postavljenog cilja? Možda zvuči smešno reći da bi trebali da se ponašamo poput jata gusaka, ali evo šta i od njih možemo da naučimo: liderski stil koji rezultira sinergijom. U stvari, let jata gusaka je primer čiste distribucije liderstva na svim nivoima, stanje koje zahteva otvorenost, dobru i direktnu komunikaciju, međusobno poštovanje i uvažavanje, i prihvatanje različitosti svake jedinke.

Pomislite li još jednom kako su guske glupe, evo šta još funkcioniše unutar jata:

  • Smisao vođstva je pomoći drugima: uloga vođe jata ne sastoji se samo u određivanju smera kretanja. U stvari, prva ptica u V formaciji “probija” najveći otpor vazduha, tako da jato može putovati duže uz manje napora. Nije poenta u tome da pomogne sebi, niti glasno grakće, zato što je na čelnoj poziciji.
  • Svi članovi tima sposobni su da preuzmu vođstvo: kada se jato seli, ptice na vodećoj poziciji se menjaju, nezavisno o svom položaju unutar jata. Pitanje je samo u kojem trenutku je koja jedinka spremna i sposobna dati podršku jatu na njihovom putu prema zajedničkom cilju. Dakle, uloga lidera nije položaj, pozicija, radno mesto, već osobina koja je nezavisna od imene funkcije koju neko obavlja!
  • Zajednički rad daje više nego zbir svih pojedinačnih akcija: kod gusaka je to vrlo merljiva sinergija. Postoje istraživanja kojima je dokazano da guske, kad lete u V formaciji, mogu postići za 71 posto veći dolet nego što bi ga preletela jedna izdvojena jedinka. Dok su neki menadžeri preokupirani svojom vlastitom važnošću i dokazivanjem svoje moći, činjenica jeste da će postići više i bolje rezultate onda kada su uspešni u prenošenju zajedničkog cilja, podsticanju timskog rada i poštovanjem doprinosa svakog pojedinca.
  • Promena je stalna: ni jato gusaka u letu nije statično, nikada nisu uvek i stalno pojedine ptice na tačno određenim pozicijama. Ptice se menjaju na položajima unutar jata, kad se jedna umori, druga “uskače”, odmarajući se pri kraju jata. Radni teret se ravnomerno raspoređuje…

Ne manje bitno: guske, dok lete, gaču. Gaču kako bi dale podršku onima ispred sebe, da polete malo brže ili sporije, poput glasne podrške ili bodrenja. Ne, to nije isprazno blebetanje u magli, to je direktna komunikacija unutar tima.

A nevolje? Guska gusku (ili gusana…) NIKADA ne ostavlja. Kažu da kad jedna guska više ne može leteti u jatu, jato izdvaja još dve, letački sposobne guske, koje ostaju sve dok se jedinka ne osnaži, ili – ne ugine. I to je važna karakteristika uspešnog tima, voditi brigu jedni o drugima, i u fazama uspona, ali i u trenucima pada.

O da, još nešto: iz svega navedenog, vidljiva je i nit odgovornosti koja se provlači kroz sve ove akcije. I guske je imaju, zar ne?

Global Media

Aleksandar Veliki Makedonski: “Neka mi ruke vise vаn kovčega dа ih svi vide”

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*