Kanada mora da plati 40 milijardi dolara odštete domorocima kojima je oduzimala decu

Najveća nagodba u kanadskoj istoriji

Kanada je objavila da je okvirno dogovorila da deci starosedelaca koja su odvedena od porodica i stavljena u sistem socijalne zaštite plati odštetu od oko 40 milijardi kanadskih dolara (približno oko 28 milijardi evra).

Dogovori uključuju 20 milijardi kanadskih dolara za potencijalno stotine hiljada dece starosedelaca koja su odvedena iz porodica i nisu imala pristup javnim uslugama ili im je pristup bio otežan.

Dodatnih 20 milijardi dolara predviđeno je za reformu sistema socijalne zaštite u idućih pet godina, prenosi Indeks. 

Najveća nagodba u kanadskoj istoriji 

Kanadska vlada je još prošlog meseca objavila da će za odštetu da izdvoji 40 milijardi dolara, ali detalje je otkrila tek u utorak. Dogovor je postignut gotovo posle 15 godina nakon što je udruženje kanadskih starosedelaca podnelo tužbu zbog kršenja ljudskih prava.

Deca starosedelaca neproporcionalno su zastupljena u sistemu hraniteljskih porodica širom države. Kanada je priznala da je njen sistem diskriminatorski, ali je više puta odbijala da plati odštetu i finansira reforme.

Sputnik

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko vas

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima

Preporučeno: 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*