Slovenija donela zakon kojim svojim građanima vrši povraćaj naplaćenih kazni za vreme korona virusa zbog neustavnog i prekomernog mešanja u ljudska prava

Slovenia Corona

Slovenija donela zakon kojim svojim građanima vrši povraćaj naplaćenih kazni za vreme korona virusa zbog zloupotrebe krivičnog zakona, neustavnog i prekomernog mešanja u ljudska prava

 

Slovenija ispravlja nepravde prema svojim građanima – by: Duško Velkovski

 

Slovenija je pokrenula oko 62.000 postupaka zbog kršenja propisa o Koroni koji su bili na snazi u periodu od marta 2020. do maja 2022. godine. Izrečene su kazne u ukupnom iznosu od više od 5,7 miliona evra.

Sada je slovenački parlament usvojio zakon kojim se ukidaju kazne. Ljudima koji su morali da plate kazne vratiće se novac, uključujući i troškove postupka. Ovo prenosi austrijska „Krona“ kao i nemački “BILD“. Postupci koji su u toku biće potpuno obustavljeni.

Država preuzima moralnu odgovornost ovim zakonom, izjavila je ministarka pravde Dominika Švarc Pipan.

Slovenija želi da ispravi nepravdu koja se desila građanima „zloupotrebom krivičnog zakona i neustavnim i prekomernim mešanjem u ljudska prava“. „Neka nam ovo bude lekcija da se ovako nešto više nikada ne ponovi.” – izjavila je ministarka pravde Slovenije Dominika Švarc Pipan

Pozadina promene kursa

Slovenačka politika i mere za vreme Korone uspostavljene su pod desničarskim konzervativnim premijerom Janezom Janšom. Koalicija pod socijalliberalom Robertom Golobom je na čelu od aprila 2022.

Politički posmatrači kažu da je strogi kurs Janeza Janše koštao ovog 65-godišnjaka kancelarije. Mnogi Slovenci su bili ljuti zbog mera Korone, od kojih je neke kasnije sud proglasio neustavnim. Drugi su propise, uključujući zabranu demonstracija, videli kao pokušaj podrivanja vladavine prava.

Situacija u Nemačkoj

Kristin Ašenberg-Dugnus, sekretar parlamenta i zdravstveni ekspert poslaničke grupe FDP, tužila je u to vreme Savezni ustavni sud zbog policijskog časa. Na pitanje BILD-a, ona je rekla: „Kada se pogleda unazad mnoge mere su bile nesrazmerne i neefikasne. Za razliku od Slovenije, naš Savezni ustavni sud ove mere nije klasifikovao kao suštinski neustavne. Stoga smatram da je pravno nemoguće da se naplaćene novčane kazne mogu vratiti građanima.” 

Global Media Planet INFO

U svetu lažnih vesti, nikada nije postojala veća potreba za kvalitetnim novinarstvom. Naša Misija je da pružimo najnovije i relevantne vesti iz ljudske perspektive. Ali to ne možemo bez vas.

Za razliku od mnogih drugih – želimo da naše novinarstvo bude potpuno slobodno i što je moguće otvorenije. Izlazak naših članaka, održavanje sajtova kao i celokupne strukture, zakup hostinga, domena kao i ostalih troškova zahteva mnogo vremena, novca i napornog rada. Niko ne objavljuje članke i vesti na način kako mi to radimo, dakle potpuno nezavisni od bilo kojih struktura moći, interesnih grupa ili pak pojedinaca, pa nam pomozite da tako nastavimo i dalje.

Vaša mesečna podrška će napraviti razliku. Hvala vam. 

PayPal

Global Media Planet INFO – vesti o pravom svetu oko vas

*Prilikom prenošenja tekstova, članaka, video, audio snimaka, fotografija kao i ostalog materijala, citiranja istih u kompletu ili u delovima obavezno navesti izvor uz link prema izvoru.  

Podelite ovaj članak sa drugima

Preporučeno: 

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*