Putin i Erdogan menjaju sliku sveta! Istorijski dogovor Rusije i Turske


Putin i Erdogan menjaju sliku sveta!

Istorijski dogovor Rusije i Turske

Ruski i Turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan postigli su čitav niz dogovora koji podrazumevaju otopljavanje odnosa između obe strane, među kojima je izgradnja gasovoda Turski tok, vizna liberalizacija, obnova čarter letova, kao i pronalazak rešenja za sirijski konflikt.

UŽIVO: Zajednička konferencija za štampu Putina i Erdogana u Sankt Peterburgu – Putin, Erdogan hold joint press conference in St. Petersburg (FULL VIDEO)

Kada je reč o gasovodu Turski tok, Putin je nakon sastanka sa svojim turskim kolegom izjavio da je Ankara potvrdila spremnost o obnovi projekta izgradnje Turskog toka.

Prema njegovim rečima, prvi cevovod bi trebalo da bude izgrađen već tokom prve polovine 2019. godine.

On je takođe rekao da bez garancija Evropske unije neće biti reči o izgradnji preostalih tri cevi gasovoda.

Erdogan je takođe potvrdio spremnost turskih vlasti da se ubrzaju procedure oko izgradnje tog gasovoda.

Ovo je prvi susret ruskog i turskog predsednika nakon incidenta sa ruskim bombarderom krajem novembra prošle godine.

Putin i Erdogan menjaju sliku sveta! Istorijski dogovor Rusije i Turske
Putin i Erdogan menjaju sliku sveta! Istorijski dogovor Rusije i Turske

 

Putin i Erdogan menjaju sliku sveta!

Mira Kankaraš Trklja

Ako bi se za neki noviji događaj na svetskoj političkoj sceni moglo reći da je „istorijski“ ili da otvara „novu etapu“ u odnosima dveju strana, onda je to svakako današnji susret lidera Rusije i Turske.

Ishod ovog sastanka će nesumnjivo uticati ne samo na dalje odnose dveju zemalja, nego i na stanje na Bliskom istoku zahvaćenom ratom — ali i na ukupnu sliku savremenog sveta.

Sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, u Sankt Peterburgu ima posebnu težinu i zato što je to njihov prvi susret posle velike krize u odnosima dveju zemalja, izazvane rušenjem ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice novembra prošle godine.

Erdogan: Putina smatram prijateljem © SPUTNIK/ СЕРГЕЙ ГУНЕЕВ

Putin prvi koji je podržao Erdogana

Posle česte razmene optužbi i ruskih ekonomskih sankcija, rusko-turski odnosi su otoplili početkom jula, kada je Erdogan konačno poslao Putinu pismo izvinjenja. Usledio je i direktan kontakt — četrdesetominutni telefonski razgovor. A nakon pokušaja vojnog puča u Turskoj, Putin je bio prvi koji je pružio podršku Erdoganu.

Čak i dok su odnosi dveju zemalja bili „na ledu“, slika sveta je već počela da se menja. Tome je, pre svega, doprinelo uključivanje Rusije u rat u Siriji, što je značajno promenilo situaciju na terenu. To je dovelo do menjanja slike, kako regionalne, tako i globalne. Otud i ocene brojnih svetskih zvaničnika da bez Rusije nema rešenja sirijske krize.

Neuspeli Američki puč u Turskoj doveo do preokreta

Uz to, puč u Turskoj (posle koga su zahladneli odnosi Turske sa Vašingtonom, jer Ankara optužuje SAD da su sarađivale s pučistima), pa stanje u EU — pogotovo posle „bregzita“, kao i veoma klimavi dogovor EU i Turske o rešavanju migrantske krize — sve su to okolnosti koje su nesumnjivo uticale na ishod razgovora Putina i Erdogana.

Nova slika sveta

Taj sastanak, kako je najavljeno, treba da odredi mapu puta budućih odnosa dveju zemalja. Na stolu su, kako je ovih dana najavio turski ambasador u Rusiji Umit Jardim, pitanja koja se tiču dveju zemalja — naravno, i ekonomska — kao i regionalni problemi, ali i međunarodne teme. Važno pitanje je i opšta pretnja od terorizma i borba protiv te pojave, posebno u svetlu razvoja situacije u Siriji.

Bilt: Evropo, samo ti spavaj, dok Putin i Erdogan sastanče © AP PHOTO/ LUCA BRUNO

Dogovor oko Sirije već postignut – Al Nusra i DAEŠ terorističke organizacije

Pripreme za susret Putina i Erdogana trajale su već mesec dana na različitim nivoima. Sudeći po dosadašnjim izjavama zvaničnika dveju zemalja, dogovor oko situacije u Siriji, koji je posebno istaknut kao važan, već je postignut — ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sredinom jula je izjavio da će normalizacija odnosa između Rusije i Turske doprineti efikasnijem rešavanju sirijske krize.

Prethodno je, početkom jula, posle razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, Lavrov rekao da su dve zemlje došle do dogovora u vezi sa sirijskom krizom, odnosno da se Ankara složila s tim da su Nusra front i DAEŠ terorističke organizacije.

Rusija ruži postojeću neravnotežu u svetu koju su amerikanci decenijama stvarali

Nije sporno da i dalje postoje razlike između dve strane u odnosu na neka međunarodna pitanja — uostalom, Turska je članica NATO-a koji se, predvođen Vašingtonom, pozicionirao duž zapadne i jugozapadne granice Rusije. Rusija je pak dovoljno ojačala da, na žalost SAD-a, ruši postojeću neravnotežu u svetu, koju su amerikanci decenijama negovali.

Ankaru pak u poslednje vreme pritiskaju brojni problemi, od dogovora sa Briselom oko izbeglica s Bliskog istoka, čija je sudbina neizvesna, potom kritika sa Zapada zbog odgovora na propali vojni puč, ali i optužbi da joj je teritorija „protočni bojler“ za teroriste koji deluju u Siriji, pa sve do borbe sa Kurdima.

Šta će Putin tražiti od Erdogana © SPUTNIK/ СЕРГЕЙ ГУНЕЕВ

Ekonomske teme

Naravno, tu su i ekonomski problemi, odnosno posledice ruskog embarga koji je uveden pošto su odnosi dveju zemalja u novembru stavljeni „na led“. Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Turske je od tada praktično stao, kao i dolazak ruskih turista, koji su najbrojniji strani gosti u Turskoj — ta zemlja, naime, 12 odsto svog BDP-a prihoduje od turizma. Dodatni izazov predstavljaju i energenti — 60 odsto potreba za gasom Turska namiruje iz Rusije, a stali su i projekti izgradnje gasovoda „Turski tok“, kao i nuklearne elektrane „Akuja“. Zato i ne čudi konstatacija turskog ambasadora u Moskvi da, kakva god bila globalna agenda, Rusija i Turska kao susedi imaju poseban status i značaj jedna za drugu, a tako, naglasio je, treba da ostane i ubuduće.

Zbog svega toga, ako bi se i za jedan noviji događaj na svetskoj političkoj sceni uobičajenom novinarskom poštapalicom moglo reći da  je „istorijski“, ili da otvara „novu etapu“ u odnosima dveju strana, onda je to nesumnjivo današnji susret lidera Rusije i Turske.

Ishod ovog sastanka će, nesumnjivo, uticati ne samo na dalje odnose dveju zemalja, nego i na stanje na ratom zahvaćenom Bliskom istoku — ali i na ukupnu sliku sveta.

Izvor: Sputnik

Preporučeno: 

Iznenadna provera raketnih snaga na Kamčatki

Velike vojne vežbe Severne flote: Brodovi, podmornice, avioni

U Rusiji se održavaju vojne vežbe strateških raketnih snaga

Vojne vežbe na jugu Rusije

Ruski presretači MiG-31 odbili simulirani napad

AMERIKA JE HTELA DA UNIŠTI TURSKU I PREUZME CELI BLISKI ISTOK!

Vezano:

Global Media Planet INFO

SAMO TRI STVARI SE NE MOGU DUGO SKRIVATI: SUNCE, MESEC I ISTINA!

Global Media

Ukoliko ste u mogućnosti da podržite dalji rad našeg portala to možete učiniti OVDE 

Tako bi nam pomogli da nastavimo dalji rad. Da vam možemo i nadalje ponuditi kvalitetan sadržaj, proizvode i usluge koje nikada nećete videti u mainstream medijima. Bilo koja donacija koju bi dobili koristila bi se isključivo za dalji razvoj portala Global Media Planet INFO, održavanje portala, plaćanje hostinga, domene i ostale troškove kako bi i dalje vi mogli biti sa nama a mi tu za vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!       

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*