Putin i Tramp: “Naši odnosi nikada nisu bili gori nego danas, ali je pre četiri sata to promenjeno”


Putin i Tramp oči u oči: Upravo je ova konferencija deo samita koji se najviše očekuje

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin sastali su se u Helsinkiju na svom prvom zvaničnom bilateralnom samitu, a prilogu vam je na raspolaganju i video cele konferencija za medije na kojoj su se obratili javnosti.

Upravo je ova konferencija deo samita koji se najviše očekuje, kada će se saznati da li su dva lidera uspela da se dogovore o najvažnijim pitanjima

POGLEDAJTE CEO VIDEO I OBRAĆANJE DVA PREDSEDNIKA JAVNOSTI

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=gqigwlTccO0[/embedyt]

Možete preskočiti uvodni deo snimka i ići direktno na obraćanje u videu ispod: 

Putin-Trump meeting in Helsinki: News conference following summit

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=gqigwlTccO0[/embedyt]

Javnosti se prvi obratio Putin koji je odmah na početku istakao da je Hladni rat davno gotov i da se danas Rusija i SAD suočavaju sa nizom novih izazova. On je istakao da su na današnjem sastanku napravljeni prvi koraci ka ponovnom uspostavljanju poverenja između ove dve nacije.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Putin je ocenio jda su odnosi Rusije i SAD “u teškom stanju”, ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju. Putin je rekao da je jedan od najvećih izazova rat u Siriji, odnosno pronalaženje načina da se izbeglice vrate svojim kućama.

Jedna od tema bilo je i mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, kazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije mešala i da se nikada neće ni mešati. Prema rečima ruskog predsednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svetskom finansijskom situacijom.

– Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje – rekao je Putin, podsećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dve zemlje, kao i Trampova supruga Melanija.

Direktan i otvoren razgovor

Tramp je istakao da su imali direktan i otvoren razgovor koji je prošao jako dobro. Predsednik SAD pohvalio je odmah na početku ruskog kolegu za dobru organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, kao i uspeh koji je ostvarila domaća reprezentacija.

Putin poklonio Trampu loptu, Foto: Tanjug/AP
Putin poklonio Trampu loptu, Foto: Tanjug/AP

– Neslaganja naše dve zemlje su dobro poznata. Čak i za vreme tenzije tokom Hladnog rata, kada je svet izgledao mnogo drugačije nego danas, Rusija i SAD uspevale su da održe snažan dijalog.  Naši odnosi nikada nisu bili gori nego danas. Međutim, to je od pre četiri sata promenjeno – kaže Tramp.

Ocenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

– Putin je dobar rival i to je kompliment – rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

On je rekao da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se delili zajednički problemi. Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obe zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom mešanju u američke izbore. Prema njegovim rečima, američka istraga o ruskom mešanju je “katastrofa” za SAD, prenosi Rojters.

– Lako sam pobedio Hilari Klinton – rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha.

Konferencija Trampa i Putina, Foto: Tanjug/AP
Konferencija Trampa i Putina, Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)

Incident uživo! Haos na konferenciji za novinare Trampa i Putina, novinar bukvalno iznet iz prostorije (VIDEO)

Brojne ekipe obezbeđenja munjevito su reagovale i izbacile čoveka iz sale. U direktnom televizijskom prenosu muškarac koji se identifikovao kao novinar magazina Nejšn iznet je iz prostorije.

Novinar je izbačen zbog transparenta, Foto: Tanjug/AP
Novinar je izbačen zbog transparenta, Foto: Tanjug/AP

Mediji su preneli da je prethodno zamoljen da napusti salu, što je i učinio, ali se potom vratio sa papirom na kome je bila napisana poruka usmerena protiv nuklearnog oružja.

Papirom je samo hteo da privuče pažnju dvojice predsednika.

Obezbeđenje je novinara izbacilo iz sale, Foto: Tanjug/AP
Obezbeđenje je novinara izbacilo iz sale, Foto: Tanjug/AP

 

Global Media Planet INFO  (izaberite vaš jezik – choose your language)

Global Media Planet INFO ENGLISH

Preporučeno:

 


Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*