Ovde niko ne zaključava vrata: Najsigurnija zemlja na svetu! (FOTO)

Država u kojoj gotovo da nema kriminala smatra se da je najsigurnija zemlja na svetu. Poslednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika.

Ovde niko ne zaključava vrata: Najsigurnija zemlja na svetu! (FOTO)

Jedno vreme je postojala mogućnost iznajmljivanja cele države, sa sve princom

Sa svega 37.000 stanovnika na površini od 160 kvadratnih kilometaraLihtenštajn spada u jednu od najmanjih, ali po mnogo čemu osobenih država sveta. 

Zašto je ova država najsigurnija zemlja na svetu

Država Lihtenštajn gotovo da nema kriminala! Poslednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika. 

Svako ko je osuđen na kaznu dužu od dve godine odlazi u zatvor u Austriji. Ljudi se u ovoj zemlji osećaju toliko sigurno da većina čak i ne zaključava ulazna vrata.

Butan jedina zemlja na svetu u kojoj je najvažniji standard: SREĆA

Švajcarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Švajcarski vojnici njih 170 su naoružani puškama, ali bez metaka, tokom vojne vežbe slučajno prešli granicu. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtovima dvorca Vaduz.

[tribulant_slideshow gallery_id=”11”]

 

Pre pet godina mogli ste da iznajmite celu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s Airbnb servisom ponuđen je prostor za smeštaj 150 gostiju, isprobavanje vina s princom i kreiranje personalizovane novčane valute, privremenog karaktera. Zadovoljstvo je koštalo 70.000 dolara.

Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”. 

BIVŠI PREDSEDNIK IRANA čuva ovce! ~ Najveći protivnik Luksuz! Predsednik kakvog bi svaki narod poželeo

U Lihtenštajnu je zvanični jezik nemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim narečjem, drugačijim od standardnog nemačkog jezika. 

Sve do 1984. godine, zbog propadanja tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je referendum uspeo tek iz četvrtog pokušaja, s 51,3 posto glasova ZA.

DESTINACIJE 10.11.2018. – 18:13h Autor: BastaBalkana.com

Zamak Vaduc, koji se uzdiže nad gradom, i danas je kneževska rezidencija
Zamak Vaduc, koji se uzdiže nad gradom, i danas je kneževska rezidencija

Zanimljivosti:

Lihtenštajn (nemački: Liechtenstein), ili zvanično Kneževina Lihtenštajn (nemački: Fürstentum Liechtenstein) je država u zapadnoj Evropi. Graniči se sa Švajcarskom na zapadu, i Austrijom na istoku. Reljef Lihtenštajna je planinski, zbog čega je jedna od glavnih privrednih grana zimski turizam.

Glavni grad Lihtenštajna je Vaduc, najveći grad je Šan a najveća opština je Trizenberg.

Istorija

Sadašnja teritorija Lihtenštajna činila je u prošlosti mali deo rimske regije Recija. Tokom vekova ova zemlja je ostala jako daleko od evropskih strateških interesa. Pre dolaska na vlast aktuelne dinastije, bila je feudalni posed u vlasništvu jednog ogranka porodice Habzburgovaca.

Dinastija Lihtenštajn

Dinastija Lihtenštajn je svoje ime dobila po dvorcu Lihtenštajn, zdanju smeštenom znatno dalje u Austriji, koji im je pripadao od 1140. do 13. veka, da bi im konačno bio vraćen 1807. Vekovima su članovi dinastije Lihtenštajn uzimali u posed velika područja, naročito u Moravskoj, Donjoj Austriji i Štajerskoj, ne uspevajući ipak da izbegnu starateljstvo krupnije vlastele, pre svih Habzburgovaca, kojima su često nudili svoje savetničke usluge. S obzirom na to da nijedna njihova teritorija nije bila pod direktnom nadležnošću cara, dinastija Lihtenštajn nije mogla da učestvuje u radu Rajhstaga.

Stolica u Rajhstagu

Porodica je, želeći da uveća svoju moć dobijanjem stolice u Rajhstagu, počela da čini sve kako bi prigrabila posede zvane unmittelbar, to jest posede kojima je jedini sizeren car lično. Posle dugih pregovora, to im je najzad pošlo za rukom kupovinom dve minijaturne grofovije Šelenberg i Vaduc od Habzburgovaca, redom 1699. i 1712. godine.

Kneževina

Ova dve parcele su ispunjavale tražene kriterijume, tako da ih je car Karlo VI ujedinio i uzdigao na rang kneževine, 23. januara 1719, nadenuvši im ime Lihtenštajn, u čast svog novog kneza Antona Florijana od Lihtenštajna. Upravo tada Lihtenštajn postaje suverena država u sastavu Svetog rimskog carstva. Imajući u vidu da je ova transakcija bila čisto politička, prinčevi Lihtenštajna su se našli na svojoj novoj zemlji tek posle nekoliko decenija.

Nezavisnost

Godine 1806. Sveto rimsko carstvo palo je pod vlast Francuske. Ovaj događaj značajno je uticao na Lihtenštajn: okoštale političke i administrativne strukture urušile su se ubrzo po carevoj abdikaciji; na njegovo mesto došao je Napoleon. Time je Lihtenštajn oslobođen pritisaka i svakog spoljnog uticaja i po prvi put u svojoj istoriji postaje uistinu nezavisan. Počev od tada, svoju sudbinu je vezao za Austriju.

Neutralnost

Tokom Drugog svetskog rata Lihtenštajn je sačuvao neutralnost; porodično bogatstvo koje se našlo u zoni borbenih dejstava premešteno je u unutrašnjost teritorije i u London, da bi se sačuvalo. Po završetku rata Čehoslovačka i Poljska pripojile su nekoliko nemačkih zemalja, što je imalo za posledicu oduzimanje celokupnih poseda od članova dinastije Lihtenštajn, onih koji su tradicionalno bili u njihovom vlasništvu. Tu se, pre svega, misli na Bohemiju, Moravsku i Šlesku. Kneževi dinastije živeli su u Beču počev od 1938. godine. Eksproprijacijom je obuhvaćeno 1.600 km² šuma i obradivog zemljišta, kao i nekoliko zamkova i porodičnih palata; to je još i sada predmet rasprave na Međunarodnom sudu pravde. Tenzija je pojačana za vreme Hladnog rata, kada su tadašnje vlasti Čehoslovačke zabranile ulazak građanima Lihtenštajna na pomenute teritorije.

Finansijske teškoće

Finansijske teškoće koje su zadesile porodicu posle rata primorale su je da se odrekne nekoliko vrednih umetničkih predmeta, posebno Da Vinčijeve slike Đinevra de Benči (Ginevra de Benci), koju je otkupila Vlada SAD. Ekonomska kriza koja je potom usledila prisilila je malu državu da se više približi Švajcarskoj i da sa njom zaključi monetarnu i carinsku uniju.

Najviši životni standard na svetu

Ovi napori urodili su plodom i zemlja se otada ubrzano razvija. Tokom narednih nekoliko decenija kneževina će ući u eru prosperiteta i ekonomske modernizacije, posebno zahvaljujući stvaranju povoljnih poreskih olakšica koje privlače mnogobrojne firme. Vladar Lihtenštajna danas se ubraja među najbogatije šefove država na svetu, sa imetkom koji se procenjuje na tri milijarde evra. Stanovništvo, isto tako, uživa u jednom od najviših životnih standarda na svetu.

Položaj Lihtenštajna
Položaj Lihtenštajna

 

Zgrada Vlade - „Regierungsgebäude“ i Skupština Lihtenštajna - „Landtag“
Zgrada Vlade – „Regierungsgebäude“ i Skupština Lihtenštajna – „Landtag“

 

Graušpic (2599 m) - najviši vrh Lihtenštajna
Graušpic (2599 m) – najviši vrh Lihtenštajna

 

Centar glavnog grada Vaduca
Centar glavnog grada Vaduca

 

Crkva u Šanu
Crkva u Šanu

 

Muzej umetnosti
Muzej umetnosti

 

Most preko Rajne u Lihtenštajnu
Most preko Rajne u Lihtenštajnu

20 Reasons to Fall in Love with Uruguay Right Now

 

Besplatni Dokumentarni Filmovi Sa Prevodom | Free Documentary Movies (subtitles)

 

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*