Poseta švedske agencije za međunarodna usvojenja „Adoptionscentrum” – Gradski centar za socijalni rad

ZA socijalni rad
Poseta švedske agencije za međunarodna usvojenja Adoptionscentrum Gradskom centru ZA socijalni rad.

Poseta švedske agencije za međunarodna usvojenja „Adoptionscentrum” – Gradski centar za socijalni rad

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu – Odeljenje Palilula posetile su Maria Dore, izvršni direktor švedske agencije za međunarodna usvojenja „Adoptionscentrum”, Jelena Jovanović Hansen (Stockholm), koordinator agencije za Republiku Srbiju i Jelena Jovičić, predstavnik i zastupnik agencije Adoptionscentrum u Srbiji (Swedish NGO – Švedska nevladina organizacija).

Cilj posete bio je razmena iskustva o dosadašnjoj saradnji kao i informacija o usvojiteljskim porodicama iz Švedske koje su usvojile decu sa evidencije Odeljenja Palilula, s obzirom da je tokom 15 godina saradnje veliki broj dece koja su međunarodno usvojena bio sa evidencije ovog Odeljenja. Rukovodilac Odeljenja Palilula, gošće je upoznala sa načinom rada u centru za socijalni rad, karakteristikama same opštine i korisnika.

Interesovanje švedske delegacije bilo je usmereno i na proceduru samog usvajanja i ulogu organa starateljstva u tom postupku.

Zakonske procedure o kojima su švedske predstavnice informisane procenile su kao dobre, zato što pre svega obezbeđuju deci, ali i potencijalnim usvojiteljskim parovima, pravnu sigurnost.

Posebno je dobro ocenjeno postojanje perioda međusobnog prilagođavanja dece i usvojitelja što u drugim zemljama uglavnom nije slučaj.

Pozitivno je ocenjeno i praćenje dece koja su usvojena od strane inostranih usvojitelja.

Za izveštaje koje dobijaju iz Švedske o našoj deci koja su tamo usvojena, rukovodilac Odeljenja Palilula je rekla da su sadržajni, kvalitetni i da se odnose na najvažnije aspekte napredovanja deteta u usvojiteljskoj porodici.

Kada su u pitanju prava i mogućnosti deteta koje je usvojeno od švedskih usvojitelja, da se upozna sa svojom životnom pričom do usvojenja i da ostvari kontakt sa biološkim roditeljima i porodicom, pojašnjena im je procedura i zakonska mogućnost da deca koja su usvojena imaju pravo da od Organa starateljstva zatraže podatke o biološkim roditeljima.

Goste je interesovala i institucija hraniteljstva u Srbiji, kakve su procedure, iskustva u praksi.

Nakon stručnog druženja i razmene iskustava, u pratnji stručnog radnika odeljenja, gošće su posetile i romsko naselje na Karaburmi.

GCSRBG RUSKA $ – Gradski centar za socijalni rad | Grad Beograd

Kontakt
Gradski centar za socijalni rad
Ruska 4. 11000 Beograd,
Savski Venac,
T: 011/2650-329, 2650-542, 2650-093.
Fax: 011/2650-925
Mail to: office@gcsrbg.org 

Kontakt
Gradski centar za socijalni rad Palilula
Cvijićeva 110
11000 Beograd (Palilula)
T: 011/2752‑224

Welcome to Adoptionscentrum!

Kontakta oss
Adoptionscentrum
Ekbacksvägen 22, 4 tr
Box 11139
161 11 Bromma

Usvajanje dece
Usvajanje dece iz Srbije i Crne Gore – Adoptionscentrum NGO – Švedska nevladina organizacija

 

Centar za socijalni rad Palilula
Adoptionscentrum – Nijedan rezultat ne odgovara izabranom kriterijumu pretrage

 

Pripremio: Duško Velkovski – istraživački novinar (investigative journalist IFJ, EFJ) kome do sada nije odgovoreno na pitanja postavljena OVDE 

Listu saradnika Norveškog Barnervernet-a kome se dostavljaju podaci iz Srbije ali i drugih zemalja iz Centara za socijalni rad možete pregledati OVDE (Smilja Igić psiholog Centra za socijalni rad, suvlasnik Norveške nevladine organizacije Krizni centar za muškarce i pošiljalac date za Norveške socijlne i ostale službe – str. 17)

Smilja Igic - Gradski centar za socijalni rad Zvezdara, Beograd, Srbija
Smilja Igic – Gradski centar za socijalni rad Zvezdara, Beograd, Srbija

BARNEVAR PEDAGOZI / barnevernspedagog iz SRBIJE (strana 16, 17, 18, 22, 24, 26) 1.Mileva Novković 2.Smilja Igić 3.Blagica Stanoevska 4.Sanja Krvavac 5.Goran Jakšić (nije barnevarpedagog ali je na spisku u OVOM dokumentu) 6. Slavisa Josifovic 7. Biljana Sukovic 8. Vladimir Trajkovic 9. Jasmin Fajic – (strane 16, 17, 18, 22, 24, 26)

Listu saradnika Švedskog Barnervernet a kojima se prosleđuju podaci iz Centara za socijalni rad Srbije kao i drugih zemalja dobićete uskoro kao i kompletan finansijski izveštaj ali i ostale podatke kako iz Barnervernet službe tako i ostalih službi (u skladu sa pozitivnim propisima koji uređuju ovu oblast, ako ne postoje propisi koji uređuju određene oblasti onda će sve biti javno objavljeno).

Gradski centar za socijalni rad Beograd Palilula
Gradski centar za socijalni rad Beograd Palilula

UPDATE – 07.02.2018:

Jedna slika govori više od hiljadu reči. Smilja Igić – Psiholog Gradski Centar za socijalni rad – suvlasnik nevladine organizacije Krizni Centar za muškarce Norveška Beograd

Smilja Igic - Gradski centar za socijalni rad Zvezdara, Beograd, Srbija
Smilja Igic – Gradski centar za socijalni rad Zvezdara, Beograd, Srbija

Ceo spisak – originalni dokumentI iz Norveške – OVDE 

Lista saradnika Norveškog Barnervernet-a (Smilja Igić – oduzimanje maloletne M.T. porodici Trkulja, smeštaj u Prihvatilište a zatim prebacivanje u nepoznatu porodicu sve bez objašnjenja i pravnih akata, str. 17) – OVDE 

#BARNEVAR #barnevernspedagog (strane 16, 17, 18, 22, 24, 26) 1.Mileva Novković 2.Smilja Igić 3.Blagica Stanoevska 4.Sanja Krvavac 5.Goran Jakšić (nije barnevarpedagog) 6. Slavisa Josifovic 7. Biljana Sukovic 8. Vladimir Trajkovic 9. Jasmin Fajic – (strane 16, 17, 18, 22, 24, 26) – OVDE

PO KOM OSNOVU SE DOSTAVLJAJU PODACI STRANIM DRŽAVAMA, AGENCIJAMA, STRANIM SLUŽBAMA I NEREGISTROVANIM ORGANIZACIJAMA IZ GRADSKIH CENTARA ZA SOCIJALNI RAD?

Koje su pošiljke, podaci, date, slate i kome?

I najvažnije pitanje…. ZAŠTO?

#Barnervernet #Barnevarn #Serbia #Norway #Adoption #child #children #protection #Belgrade #NGO #nevladina #nevladine #organizacija #organizacije #NVO #Gradski #Centar za #Socijalni #rad ….

Preporučeno:


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*