PROTESTI U BEOGRADU: FANTOMKE VAM NEĆE PROĆI! – VIDEOS + PHOTOS | KOMPLETAN IZVEŠTAJ


PROTESTI U BEOGRADU: FANTOMKE VAM NEĆE PROĆI! – VIDEOS + PHOTOS | KOMPLETAN IZVEŠTAJ

MASKE SU PALE! Ne damo Beograd! Veliki Protesti u Beogradu 11.05.2016 – VIDEO snimci sa lica mesta!

 

Beogradom je odjekivalo :

Vučiću pederu
Lopovi, Lopovi, Lopovi
Mali Lopove – Džubre Veliko
Vučiću Lopove
Ostavke, Ostavke, Ostavke
Kapitalizam nije za nas

—-

Nosili su se transparenti na kojima je pisalo :

Pali Mali (beogradski sleng: pedala Mali, beži bre Mali) 
Grad je za sve!
Capitalism Kills
We shall not be slaves
EU NIJE ZA NAS
OSTAVKA
NE DA(VI)MO BEOGRAD
PEOPLE NOT PROFIT
TEROR NAD MIGRANTIMA SMESTA DA PRESTANE
FREEDOM OF MOVEMENT
NO TO SEGREGATION!
NO FENCES OR PRISONS
—-
 
Nepregledne kolone građana krenule su od zgrade Skupštine Grada Beograda preko Skupštine Srbije, zdanja Predsedništva Srbije pa sve do zgrade Vlade Srbije centralnim beogradskim ulicama koje su bile dupke pune ljudi, zakrčene a saobraćaj obustavljen, da iskažu svoj protest i neslaganje sa aktuelnom gradskom i republičkom vlašću koja uz pomoć fantomki ruši Beograd. Pogledajmo kako je to izgledalo:

Protest u Beogradu: Fantomke vam neće proći – VIDEO

Novi masovni protesti zakazani su za 14 dana koliki je i krajnji rok da podnesu neopozive ostavke sledeća lica (možda se spisak i produži – prim. aut.): 

Zahtevamo ostavke zbog komandne i moralne odgovornosti:
Siniše Malog, gradonačelnika Beograda
Nikole Nikodijevića, predsednika skupštine grada Beograda
Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova Srbije
Vladimira Rebića, v.d. direktora policije Srbije
Nikole Ristića, načelnika komunalne policije Beograda
kao i procesuiranje svih učesnika i nalogodavaca događaja u noći između 24 i 25. aprila.

Iza nas su ruševine, ispred nije strah!

Ne davimo Beograd

#Beograd
#Savamala
#Fantomke
Sa danasnjeg protesta

Posted by Svetu treba Vikiliks – The world needs WikiLeaks on Wednesday, 11 May 2016

 

Totalitarizam je sistem sveobuhvatne političke vladavine utemeljene na ideološkoj manipulaciji, teroru i brutalnosti. Totalitarizam teži ostvarenju “totalne moći” kroz politizaciju društvene i lične egzistencije i zato podrazumeva potpuno ukidanje građanskog društva i lične privatnosti.

Sva dekadencija na delu pokazala se ovih dana u Beogradu gde su izvršna, zakonodavna i sudska vlast pokazale svoje pravo lice a sve maske, sve do jedne, pale su kao kula od karata. Stvoren je domino efekat.

Sprege mafije, formalnih i neformlanih kriminalnih grupa i klanova pod debelom ladovinom i zaštitom Premijera Srbije i njegovih poslušnika, na prvom mestu Ministra Unutrašnjih Poslova Nebojšom Stefanovićem a za koga postoje osnovi sumnje da je falsifikovao svoju Diplomu, službi i organa izvršne vlasti, tužilaštva i sudstva –  sada su do kraja razobličene i pokazale su celom svetu svoje pravo lice oličeno u drastičnom kršenju prava, pravila, zakona, Ustava, svih normi koje bi trebalao da budu čvrst temelj iole civilizovanog društva, društva gde bi građani bili slobodni i zaštićeni a njihova imovina bila sigurna i nepovrediva. Za tako nešto, građani i poreski obveznici Srbije, između ostalog izdvajaju značajna, zapravo nezamislivo velika, sredstva sve na uštrb svoje sopstvene egzistencije. Upravo za taj (ne)rad državnih organa koji bi bar načelno trebali da ih štite. To im je u opisu posla, to je njihova nadležnost, zato su plaćeni od strane građana i poreskih obveznika republike Srbije koji su opljačkani, prevareni, zloupotrebljeni, ojađeni a sada poslednjih dana preživljvaju pravu pa i fizičku torturu od strane vrlo dobro organizovanih grupa u fantomkama, sa vrhunskom mehanizacijom, džipovima, kolima, mašinerijom, dakle sa svom pratećom opremom i logistikom koju poseduju samo najjače vojne supersile sveta. A policija ćuti, a ko ćuti saučesnik je u zločinu. A Tužilaštvo ne radi svoj posao, a prima platu. A gradonačelnik Beograda koji je naprasno došao do 24 apartmana u Bugarskoj ujedno ukinuvši narodne kuhinje za gladne Beograda, one koji sebi ne mogu pomoći, dakle bolesne, stare, iznemogle, za sve one kategorije društva kojima i ta jedna vekna hleba i ta jedna porcija čorbe znače, nije ni trepnuo na ovaj događaj već je nastavio svoj megalomansko kleptomansko krstaški pohod sve u maniru Al Kapone-a gazeći sada i bukvalno one koje bi trebalo da zastupa.

Ne znamo da li gradonačelnik Beograda (mali ili veliki) uopšte zna (pa uzgred da ga obavestimo) da nijedan fiksni telefon u svim centrima za socijalni rad, svih opština u Beogradu, ne radi mesecima a da se u centre za socijalni rad uselio USAID kome je najveći domet otimanje dece od sirotinje koja ne može da ih izdržava zbog Beograda na vodi i Beograđana bez hleba, vode i slobode.

Ne znamo da li je upoznat, pa da ga obavestimo, da deca Beograda i Srbije padaju u školi od gladi (Pogledati članak: DRŽAVO STIDI SE! DECA PADAJU U NESVEST OD GLADI! – SRBIJO PLAČI, DRŽAVO STIDI SE! Zbog dve devojčice i zaposleni u Hitnoj pomoći su zaplakali!). Ne znamo ni to da li je sa time upoznat samozvani Premijer, veliki vođa, Pontifex Maximus Srbije i cele vasione Aleksandar Vučić koji je svojevremeno sa govornice Skupštine Srbije pozivao na ubijanje 100 muslimana za jednog Srbina a sada sve suprotno. Nešto slično se dešavalo od 1941. do 1945. godine kako istorijski podaci govore a grobovi pokazuju.

Ali ne. Još jednom je trijumfovala nepravda, trijumfovale su bejzbol i druge palice, naprave i sprave, metalne šipke i štangle, teleskopske palice; trijumfovali su fantomski “organi” države u pokušaju, države najsiromašnije u Evropi, države koja nema jasno definisane granice kako geografske tako i moralne a kamoli pravne; države koja se toliko bori za prava multikorporacija i strane interese, interese stranih sila i faktora po cenu da ceo jedan narod nestane; da Srbija ostane jedina država bez sopstvenih svojih građana ali sa bezbroj političara, mafijaša, kriminalaca i prevaranata raznog soja; država koja ipak nešto ima što nemaju mnoge druge – korumpirane sudije na svim nivoima, ljude ili neljude sa fantomkama na glavama koji vezuju ljude u centru Beograda, prete im, stavljaju im glave među noge, otimaju im mobilne telefone, kamere, ruše stanove i poslovne prostore …, kao što ruše građevine u strogom centru Beograda i to u periodu od 02.00 noću do 04.00 ujutro!

Da, da, ni manje ni više već u glavnom gradu, prestonici države koja bi trebala da bude javni servis svim svojim građanima a ne represivni aparat za terorisanje, ugnjetavanje, svirepo mučenje svojih građana zarad profita belosvetskih hoštaplera, nepostojećih kvazi investitora, fantomskih arapskih, panamskih, devičanskih, kiparskih i ostalih fantomskih lica i firmi. Ovo što se dešava sada i ovde, moglo se videti u Hičkokovim filmovima i još samo u koncetracionim logorima nacističke Nemačke za vreme Adolfa Hitlera. Mada bi i on mogao da dođe na dopunsku nastavu jer ni on ni Gebels ništa nisu znali zapravo. Gebels može da dođe u bilo koji mainstream medij u Srbiji i nauči mnogo toga što mu tada nije padalo ni na pamet.

Justiciji je još jednom, pored svezanih očiju, zabijen mač u leđa a građanima i institucijama države ruke i bukvalno svezane od strane jednog diktatorskog režima, režima jednog čoveka na kome bi i sam Pinoče pozavideo.

#Justice #Justitia

Global Media

Posted by Global Media on Thursday, 11 February 2016

 

Pa da pogledamo zašto baš ovakav uvod i zašto se desio veliki i masovni protest u Beogradu, prvi u nizu, a koji nijedan masmedij nije smeo da prenese? Kako elektronski tako ni štampani!

Zašto je u Srbiji zavladala Biblijska tama i kako su Beograđani uspeli da konačno upale svetlo i da zauzmu SVOJE ulice SVOGA grada.

Nećemo nikako pogrešiti ako kažemo da su zapravo jedine dve INSTITUCIJE koje VRLO savesno i VRLO profesionalno obavljaju svoj posao: Republički Ombudsman i kancelarija gospodina Saše Jankovića i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kancelarija gospodIna Rodoljuba Šabića.

Na žalost informacije koje posedujemo sasvim nesumljivo pokazuju da su ove dve Institucije na posebnim merama praćenja i da se presreće svaka komunikacija na nezakonit i protivpravan način. Imamo za sada bar jednog vrlo ozbiljnog svedoka koji to izričito i pred poligrafom može potvrditi i izaći u javnost sa tim ali i mnogim drugim vrlo škakljivim stvarima.

Čini se da je nezakonito i protivpravno prisluškivanje građana Srbije dobilo razmere prave epidemije što potvrđuje tezu da se ovde radi o uspostavljajnju jednog totalitarnog sistema retko viđenog u istoriji ljudske civilizacije.

Šta se to događa i šta se dogodilo a što mediji, i to svi do jednog, prećutkuju? Krenućemo ne od početka već od najnovijih dešavanja pa prema samom poćetku, samom izvoru kako bi bolje sagledali uzročno posledičnu vezu i ispratili sled događaja. Svaki dobar krivičar polazi od motiva a motiv je već svima znan: Beograd na vodi (Vučić: Beograd na vodi gotov do 2019 godine – Blic). Profit? Nasilno, protipravno a ponajmanje transparentno otimanje srca Beograda, istog onog koji je proživeo tolike oluje kroz svoju burnu istoriju od osnivanja pa sve do danas? Da li je moguće da ortodoksni kriminalci vode Beograd? Da li je moguće da je organizovana mafije preuzela u kompletu gotovo sve institucije sistema i ima li ikoga da konačno kaže – NE, DOSTA JE BILO I DALJE NEĆEŠ MOĆI!

 


Naravno po cenu koja se time podrazumeva u ovom vrlo demokratskom poretku, cenom koju je platio Ćuruvija dok je ministar “informisanja” bio baš Aleksandar Vučić i koji mu je pretio pre same egzekucije. Cenom koju je isto tako platila Dada Vujasinović, sudija Nebojša Simeunović, lista je beskonačna … (videti članak: 
Otuđena tajna moć službe upravlja Srbijom. U državama koje imaju tajne službe, ovakve stvari je moguće rešiti. U tajnim službama koje imaju državu teško … ali ne i nemoguće.).

Ali i naravno da Beograd ne bi bio Beograd, a Beograđani ne bi bili Beograđani kada ne bi odskakali bar jedan vek unapred po mnogim kriterijumima i karakteristikma, predstavljali instituciju za sebe ali ujedno i inicijalnu kapislu za velike i suštinske promene. Ne zaboravimo da velike stvari imaju male početke (Big things have small beginnings).

Ovde su i najveće sile i najveći diktarori polomili svoje zube pa stoga nema nikakvog razloga da tako ne bude i ovoga puta, jer “Boj ne bije svetlo oružje već boj bije srce u junaka”. Dodaćemo i pamet, pronicljivost, inteligencija i srčanost kada se pređe ona crta koja se nikako ne sme preći. Prag tolerancije je prečesto prevelik ali nije tolerancija tolerisati netolerantne.

 

A evo kako su “srpski” mediji izveštavali:

 

Nemamo odgovorne medije, imamo samo uplašenu policiju, bahatu vlast i jedni druge. Vidimo se sutra u 18h!

Posted by Ne davimo Beograd on Tuesday, 10 May 2016

 

Ovaj snimak je već videlo više od 200.000 ljudi, podelite ga i vi, da nas sledeći put bude još više!
VIDEO

Više slika i informacija sa protesta možete pogledati OVDE

 

IMA NAS!
Imamo zadatak!
Uključimo još ljudi u otpor ovom teroru.
Obavestite ih šta je prethodilo ovom rušenju i šta će…

Posted by Ne davimo Beograd on Thursday, 12 May 2016

 

Stranica: Ne davimo Beograd

Event: MASKE SU PALE – Protest protiv bahatih nasilnika na vlasti!

Details

 

Dve nedelje nakon što su ljudi sa fantomkama porušili objekte u Hercegovačkoj ulici, uprkos naporima gradskih vlasti i policije da zataškaju zločine i sakriju dokaze, maske su pale. Otklonjena je svaka sumnja i zvanično je potvrđeno da se radi o dobro smišljenoj akciji, usklađenoj “na više nivoa i između više državnih i nedržavnih subjekata”.

Iz izveštaja Zaštitnika građana vidi se da je policija direktno omogućila rušenje koje su maskirane osobe sprovele u izbornoj noći, pristajući da ne zaštiti građane koji su tražili pomoć. Više niko nije siguran. Pitanje je dana kada će bahatim nasilnicima na vlasti zasmetati neko od nas, kada će početi da uređuju naš posao ili stan! OVO NE SME PROĆI!

Suprostavimo se nasilju dok ne bude prekasno! Pokažimo im da se ne plašimo!

Ne bojimo se fantomki i ovo vam neće proći – glavna je poruka protestnog okupljanja u Beogradu, na kojem je više hiljada građana negodovalo zbog toga što nadležne institucije već 15 dana ne reaguju adekvatno na incident u beogradskom kvartu Savamala, gde su nepoznate osobe maskirane fantomkama tokom noći rušile objekte i lišavale slobode stanare, građane i slučajne prolaznike u strogom centru grada Beograda.

Sirena za uzbunu ispred Skupštine grada Beograda označila je početak protesta, na kojem su se, osim pištaljki i bubnjeva, tokom skandiranja čule i direktnije poruke, poput: “Ostavke”, “Čiji grad? Naš grad!”, “Vučiću lopove”…

Među okupljenima je i 34-godišnji Beograđanin Vuk koji objašnjava zbog čega je došao na protest:

„Postoje neke stvari koje ne smeju da se iskuliraju. Jedna od njih je državni terorizam koji se dešava sada. Ovo je kraj – da izlaze ljudi sa maskama, da lome kako im je volja… Šta je sledeće, da se ubijaju ljudi po ulicama?“

Naš sagovornik aludira na noć između 24. i 25. aprila, kada su još uvek neidentifikovani ljudi sa fantomkama zatvarali stanare, građane i slučajne prolaznike dok su bageri rušili zgrade u Hercegovačkoj ulici, u delu grada u kojem se izvode radovi na projektu „Beograd na vodi“.

Ovako ponašanje gradonačelnika Beograda, policije, Premijera, Tužilaštva i ostalih organa “države surčinsko zemunksog klana” koji je sada u punoj svojoj snazi jer ima kompletnu Srbiju na tacni izazvao je vrlo oštri revolt kod opšte javnosti, pa je Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ organizovala protest pod nazivom „Maske su pale“.

Dobrica Veselinović iz ove inicijative pročitao je zahteve okupljenih:

„Tražimo ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, lažnog doktora i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, vršioca dužnosti beogradske policije Vladimira Rebića, načelnika Komunalne policije Nikole Ristića, predsednika Skupštine Grada NIkole Nikodijevića.”

Kao simboličan odgovor rušiteljima pod maskama, neki građani su došli sa improvizovanim fantomkama na glavama. Jedan od njih je objasnio svoje prisustvo.

„Ovde sam, među ovim dobrim ljudima, da vidim zašto su protiv nas, investitora i graditelja iliti rušitelja. Ovom fantomkom poručujem da mi ulažemo u ovu zemlju, a da želimo da ostanemo anonimni. To je donekle jasno svima. Mi činimo dobra dela i ulažemo, ali ne volimo da se eksponiramo“, rekao nam je anonimni demonstrant.

Drugi su, pak, našli inspiraciju za poruke na transparentima poput: „Moj Mali je opasan, nosi fantomku u gad“, „Mali i 40 razbojnika u fantomkama“, „Fantomka glavu čuva“, „Mali mi je ovaj bager“, „Sve je jasno, samo se istina krije“, „Videh samo oči u izbornoj noći“…

Građani kažu da su ogorčeni zbog načina na koji su nadležni organi i državno i gradsko rukovodstvo reagovali na aferu „Fantomke“.

„Ponašaju se prema nama kao da smo svi kompletni idioti i kao da nam mogu pričati šta god im padne na pamet“, kaže Beograđanka Grozdana Maravić.

“Mene više ništa tu ne čudi. I pored svih stvari koje se događaju, ti imaš činjenicu da za ‘malog Šešelja’ i ‘velikog Šešelja’ glasa dva i po miliona ljudi. S te strane se deprimiraš i nije ti baš lepo, ali radiš ono što je do tebe. Makar da dođeš ovde i prošetaš se sa nekim ljudima koji se malo više trude nego ovi drugi”, kaže učesnik protesta Miloš Radovanović (28).

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je rekao da je siguran da država ne stoji iza rušenja objekata u Hercegovačkoj, a nešto slično je izjavio i gradonačelnik Siniša Mali, dodavši da se on lično oseća bezbedno u Beogradu. 

Na izjave zvaničnika, demonstranti su simbolično zasuli zgradu Skupštine grada toalet papirom, uz poruku da „njihove laži smrde”.

Ono što se pod okriljem noći desilo u Savamali nije bio skriven čin, poručio je Radomir Lazović iz inicijative “Ne davimo Beograd”.

“Fantomke nisu tu da saktriju počinioce, one su tu da nas uplaše, da nam bude jasno da se sa njima nije šaliti, da oni imaju snagu, da imaju sve u svojim rukama. Ali, nisu uspeli. Pogledajte oko sebe koliko nas je. Tu smo da im kažemo da ovo neće proći”, rekao je Lazović.

Na protestu je bio i čuveni istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević koji kaže da je vlast u slučaju Savamala pokazala da je nasilna, ali da se ponovo budi građanski otpor.

„Ono što je jako važno u ovom trenutku jeste da se ljudi ponovo osete slobodnim da izađu na ulicu i da umeju da izraze javno svoje nezadovoljstvo. To je već jako mnogo. Ovo je tek nekakav početak ponovnog rađanja građanskog otpora i to je neprocenjivo.“

Demonstranti su prošetali do Vlade Srbije, gde su predali svoje zahteve, a nadležnima su dali rok od dve sedmice. Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, biće novih protesta

OMBUDSMAN – ZAŠTITNIK GRAĐANA REPUBLIKE SRBIJE – Saša Janković: Rušenje u Savamali organizovano

Zaštitnik građana Saša Janković, u eksluzivnom intervjuu za RSE, objašnjavajući zašto policija, uprkos dojavi, građana nije izašla da proveri u čije ime ljudi u fantomkama ruše deo Beograda, kaže kako je “apsolutno izvesno da je kroz liniju komandovanja preneta neformalna naredba da se na lice mesta ne izlazi”.

Janković je završio kontrolu i analizu snimaka policijskih operatera zabeleženih u noći kad je rušen deo Hercegovačke ulice u Savamali i utvrdio da su građani koji su prijavili da su ljudi u fantomkama sa bagerima rušili deo grada koji je predviđen za projekat Beograd na vodi, pri tom legitimisali i pretili prolaznicima, govorili istinu.

U postizbornoj noći između 24. i 25. aprila maskirani ljudi rušili su deo Savamale, u delu grada gde će se graditi kontroverzni državni projekat „Beograd na vodi“. Ljudi sa fantomkama rušili su objekte u delu Savamale nа raskrsnici Hercegovаčke i Mostаrske ulice i maltretirali prolaznike, zadržavajući ih i oduzimajući im mobilne telefone. Policija nije reagovala na pozive građana. Svi državni organi do današnjeg dana peru ruke od ovog dogođaja izvlačeći se kako navodno niko od njih nema veze sa tim i ne zna ko je to radio.

U izveštaju koji je objavljen na sajtu Zaštitnika građana,koji je nezavisan i samostalan državni organ, zadužen  da štiti i unapređuje poštovanje sloboda i prava se kontantuje da je nedvosmileno utvrđeno da je u ranim jutarnjim satima 25. aprila u Savamali većem broju građana prekršeno pravo na slobodu i bezbednost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i zaštitu imovine, i to drskim i nasilničkim, vandalskim ponašanjem veće grupe maskiranih lica, a da nadležni državni organ – policija i MUP, nisu preduzimali propisane mere i radnje.

Janković potvrđuje da su građani u više navrata zvali policiju koja je odbijala da izađe na lice mesta i upućivala ih na Komunalnu policiju. On kaže da oni sa kojima je u Ministarstvu unutrašnjih poslova razgovarao “nisu hteli ili nisu smeli da otkriju ko je policiji naredio da se tako ponaša”.

Odmah nakon objavljivanja izveštaja, Janković je dao intervju za RSE.

RSE: Vi ste utvrdili da je reč o organizovanom kršenju prava građana usklađenom na više nivoa i između više državnih i nedržavnih subjekata, što posebno zabrinjava. Koji su to državni subjekti?

Janković: Mnistarstvo unutrašnjih poslova sasvim sigurno nije uradilo ono što je njegova zakonska nadležnost i obaveza. MUP je taj koji brine o bezbednosti i sprečava ugrožavanje bezbednosti građana i goni počinioce krivičnih dela. Obezbeđuje dokaze. MUP to nije uradio i u postupku kontrole je veoma jasno utvrđeno da to nečinjenje nije rezultat greške jedne ili dve osobe. Apsolutno je izvesno da je kroz liniju komandovanja preneta neformalna naredba da se na lice mesta ne izlazi.

RSE: Da li ste vi u utvrđivanju činjenica išli do nivoa Grada ili dalje?

Janković: Ja sam razgovarao i sa v.d. direktora policije koji mi je rekao da je ovo stvar koja se rešava na nivou Grada i praktično porekao svaku odgovornost iznad nivoa Grada. Međutim, stvar koja je celu zemlju podigla na noge ne može biti a da ne zanima vrh policije. Krajnje čudno zvuči, ali operaterka na telefonu je građanima rekla da po nalogu iz vrha policije – policija neće izaći. I to je zabeleženo na snimku.

RSE: Da li je krajnja instanca vrh policije, da li se sve ovo moglo dogoditi bez umešanosti političara?

Janković: Rekao sam da su umešani „državni i nedržavni subjekti“. Nedržavni su oni koji su naložili rušenje objekata u Savamali.

RSE: Da li imate tragove koji vode do konkretnih ljudi?

Janković: Hvala na tom pitanju, zato što je ono jedno od ključnih za vladavinu prava u Srbiji. Neće Zaštitnik građana da utvrđuje ko su ljudi ispod fantomki. MUP je taj koji treba da štiti građane od onih koji navuku fantomke na glavu.

RSE: Ja sam htela da vas pitam za naredbodavce.

Janković: Moj posao je da utvrdim koji državni organ ne radi svoj posao. Ja sam to utvrdio. Ja sam utvrdio da je to organizovani napor. Onaj ko mora, ko je dužan, ko ima zakonski alat, praćenje, prisluškivanje….taj treba da odgovori građanima ko je rušio pod fantomkama, ko je izvodio građane iz automobila, ko je odneo dva pištolja i pušku, ko je gurao ljudima glavu između nogu kad prolazi patrolni automobil bez crnih registarskih tablica…i ko je sve to naredio! To je posao policije i pravosuđa ove zemlje.

RSE: U nekoliko navrata iz telefonskih razgovora sa građanima koji su prijavljivali rušenje, citira se pitanje policije “da li je to Beograd na vodi” i zvuči da je to praktično bio ključ da policija ne reaguje. Kakav je značaj, po vama, te činjenice, s obzirom na to da taj projekat ima specijalni, nedodirljivi status?

Janković: Mislim da je upravo taj specijalni, nedodirljivi status ili privid tog specijalnog, nedodirljivog statusa, naneo najveću štetu tom projektu. Ja sam pružio dovoljno osnova za sve državne organe i za javnost da donesu svoj sud i da postupaju po onom što sam utvrdio. A utvrdio sam da policija nije radila svoj posao, da je svesno prebacivala odgovornost na nekoga ko nije odgovoran. Šef kabineta gradonačelnika Beograda je tvrdio da nijedan građanin nije zvao policiiju, što je netačno. Nije teško utvrditi iz dokumenata koje sam objavio da je tvrdnja da je greška do operaterke koja nije rekla svom šefu da je reč o ljudima u fantomkama, a rekla je i to se jasno čuje na snimku, dakle, to su samo neke od okolnosti koje ukazuju da je ovo ozbiljno pitanje koje prevazilazi samo moje nadležnosti. Ja verujem da će drugi državni organi naći snage da urade svoj posao, kako bi građanima Srbije još jednom stvorili ili učvrstili uverenje da je ovo pravna država i da njene institucije najjača vlast.

RSE: Naveli ste da je prekšeno nekoliko članova Krivičnog zakona i Zakona o policiji.

Janković: Sud određuje koji je zakon prekšen. Ja sam naveo članove Krivičnog zakona zbog kojih je policija morala da izađe na lice mesta. A ono što sam utvrdio i što je u mojoj nadležnosti je da je policija prekršila Zakon koji reguliše njen rad, Zakon o policiji.

RSE: Kako se, u svetlu tog izveštaja može protumačiti “pranje ruku” političara od celog slučaja – od premijera Vučića, pa sve do gradonačelnika Siniše Malog?

Janković: Situacija je toliko ružna, da ja razumem svačiju potrebu da se ogradi i da kaže da nema veze sa tim. Bez obzira što ja ne želim da sumnjam u te izjave da neko nema veze sa tim, ne znači da niko nema veze sa tim da li će se to institucionalno razrešiti do kraja.

RSE: Da li zaista verujete da će to do kraja biti razrešeno?

Janković: Ja sam nezavisni državni organ, verujem institucijama Srbije, bez obzira na sve teškoće, a moj posao je da sve te teškoće iznesem na čistac. Ja sam siguran da će se razjasniti na kraju, posebno zahvaljujući pritisku građana, hrabrosti građana koji se nisu uplašili. Svima njima je bilo prećeno da slučajno ne kažu šta im se desilo. Ali, građani su prijavili šta im se desilo. I drugo, evo, prošlo je gotovo nedelju dana a javnost u Srbiji je i dalje duboko zainteresovana, potresena i traži odgovor, tako da sam siguran da će državni organi i funkcioneri naći snagu, ne samo da poreknu svoje učešće u tim radnjama, već i da nađu i sankcionišu vinovnike.

(RSE)

Protesti zbog rušenja objekata u naselju Savamala u Beogradu 

Protest-Beograd-na-vodi-05-
Juče Savamala sutra tvoja kuća – IZAĐI!

 

 

“Zaštitnik građana Republike Srbije (Ombudsman) štiti Vaša prava kontrolišući rad organa vlasti. Ukoliko smatrate da su organi vlasti prema Vama postupili nesavesno, samovoljno ili na drugi način povredili Vaše dostojanstvo – na pravom ste mestu.”

sj potpis

Policija u naselju Savamala nije blagovremeno postupila po prijavama građana

Saša Janković

Saopštenje Zaštitnika građana povodom izjave predsednika Vlade o događajima u Savamali

Povodom današnje konferencije za novinare predsednika Vlade Aleksandra Vučića, zaštitnik građana Saša Janković saopštava da jedini ko ima razloga da se izvini jeste Ministarstvo unutrašnjih poslova – građanima, zbog toga što ih je 25. aprila od 2 do 4 časa ujutro, u beogradskoj Savamali, mimo zakona i svoje dužnosti ostavilo na cedilu, na milost i nemilost ljudima pod fantomkama i bagerima.

Zaštitnik građana podseća na zvanični izveštaj o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Policije te noći, koji je dostavljen kontrolisanom organu i javnosti, u kome je svaka utvrđena činjenica dokumentovana. Taj izveštaj prvo treba pročitati, a onda sprovesti preporuke koje sadrži, kako se događaj iz izborne noći nikada ne bi ponovio. Sve drugo je skretanje pažnje sa tog događaja od ogromnog javnog interesa i Zaštitnik građana u tom skretanju pažnje neće učestovati.

Više na: OMBUDSMAN – ZAŠTITNIK GRAĐANA

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media

Ukoliko ste u mogućnosti da podržite dalji rad našeg portala to možete učiniti preko PayPal-a na GlobalMediaPlanet@gmail.com 

Tako bi nam pomogli da nastavimo dalji rad, da vam ponudimo kvalitetan sadržaj, proizvode i usluge koje nikada nećete videti u mainstream medijima. Bilo koja donacija koju bi dobili koristila bi se isključivo za dalji razvoj portala Global Media Planet INFO, održavanje portala, plaćanje hostinga, domene i ostalih troškova kako bi i dalje vi mogli biti sa nama a mi tu za vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!

Preporučujemo:

OTUĐENA, TAJNA MOĆ SLUŽBE UPRAVLJA SRBIJOM

U DRŽAVAMA KOJE IMAJU TAJNE SLUŽBE, OVAKVE STVARI JE MOGUĆE REŠITI. 

U TAJNIM SLUŽBAMA KOJE IMAJU DRŽAVU – TEŠKO, ALI NE I NEMOGUĆE


Kategorija: AKTUELNO – više članaka

Kategorija: RAZOTKRIVANJE – više članaka

 


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*