Putin je isplatio sve dugove svim centralnim bankama Novog svetskog poretka i oprostio dužnicima preko 100 milijardi dolara!


Putin je isplatio sve dugove svim centralnim bankama Novog svetskog poretka i oprostio dužnicima preko 100 milijardi dolara!

Ruski predsednik Vladimir Putin je konačno podmirio dugove svih bivših sovjetskih republika prema svetskim centralnim bankama – što Rusiju čini jedinom zemljom koja se oslobodila od tiranije i smrtonosnog pritiska međunarodnih bankarskih kartela.

Dug prema Bosni i Hercegovini u iznosu od 125.200.000 dolara rešen je u skladu s dogovorom između Vlade Ruske Federacije i Veća ministara Bosne i Hercegovine”, potvrdio je ruski ministar financija Aleksej Kudrin.

Dokument je objavljen na zvaničnom web sajt za informacije o zakonskim aktima.

U dokumentu se navodi da se ovim potvrđuje nacrt sporazuma između Ruske Vlade i Saveta ministara BiH o rešavanju ovog pitanja.

Prema nacrtu sporazuma, Rusija je isplatila 125 miliona dolara BiH.

Rusija je posredstvom “Vnešekonombanke” prebacila ovu sumu Centralnoj banci BiH i to u roku od samo 45 dana od dana stupanja na snagu sporazma.

BiH se obavezala da će, nakon dobijanja 125,158 miliona dolara, u roku od pet dana, rasporediti ta sredstva. Oko 58 odsto ukupne sume – 72,592 miliona dolara dobila je Federacija BiH, 29 odsto ili 36,296 miliona dolara Republika Srpska, 10 odsto ili 12,516 miliona dolara otišlo je za potrebe organa vlasti BiH, a tri odsto ili 3,755 miliona dolara dobio je Brčko distrikt.

Kako je izvestio RT, preostali dug je bio novac kojeg je Sovjetski Savez dugovao Jugoslaviji. Spoljašnji dug SSSR-a se nakupljao na različite načine. Obaveze prema zapadnim zemljama pretvorile su se u dug nakon 1983. godine. Dug koji je Rusija dugovala bivšoj Jugoslaviji nastao je kao rezultat trgovine između ove dve zemlje.

Zašto je Rusija isplatila sovjetski dug sama

U početku, pretpostavljalo se da će spoljni dug SSSR-a biti plaćen od strane svih njenih bivših republika. Dokument o tome trebao je biti potpisan u decembru 1991. Najveći deo duga je bio od strabe Rusije (61,34 posto). Ukrajina je dugovala 16.37 posto, a Belorusija 4,13 posto.

Međutim, Estonija, Latvija, Litva, Azerbajdžan, Moldavija, Turkmenistan i Uzbekistan nisu potpisali ugovor. Kao rezultat toga, 1994. godine Rusija je svima oprostila dug u zamenu za imovinu širom bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kad su se odnosi s Rusijom pogoršali 2014., Kijev je zapretio da će nacionalizovati rusku imovinu u Ukrajini. U to vreme, Rusko Ministarstvo spoljnih poslova podsetilo je Ukrajinu da duguje 20 milijardi dolara još iz vremena sovjetskog doba, a ako Kijev bude povlačio pitanje imovine, Moskva može zatražiti isplatu duga.

Od 1994. godine, dug starog SSSR-a bio je gotovo 105 milijardi dolara. Najveći deo ovog iznosa (preko 47 milijardi dolara) bio je od strane poverilaca Pariskog kluba. To je bila grupa od 19 poverilaca, uglavnom sa Zapada, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Rusija je aktivno počela vraćati dugove za vreme predsedavanja Vladimira Putina, a to je vreme koje se podudara sa porastom cene nafte, dajući zemlji dodatnu zaradu na devizama.

Jedan od poslednjih velikih dugova sovjetske ere otplaćen je pretprošle godine Kuvajtu. Rusija je platila 1,1 milijardu dolara i isporučila 620 miliona dolara vredne high-tech proizvode toj zemlji.

Rusija oprostila dugove prema SSSR-u

U isto vreme, Rusija je otpisala veliki deo duga zemljama u razvoju koje su joj dugovale. U 2014. godini Rusija je oprostila više od 30 milijardi dolara duga Kubi, što je iznosilo 90 posto ukupne pasive. Preostali dug u iznosu od 3,5 milijarde dolara, biće isplaćen u roku od deset godina u 20 jednakih rata.

Rusija je takođe otpisala dug Iraku od 21,5 milijardi dolara, Mongoliji (11,1 milijardi dolara), Afganistanu (11 milijardi dolara) i Severnoj Koreji (10 milijardi dolara), kao i 20 milijardi dolara koje su dugovale SSSR-u nekoliko afričkih zemalja.

Ukupno, Rusija je oprostila više od 100 milijardi dolara duga zemljama u razvoju u proteklih 10 godina.

 

BONUS VIDEO – PUTIN – KONFERENCIJA ZA NOVINARE

 

Došao, pobedio i otišao – Putin u Siriji proglasio pobedu i naredio povlačenje ruske vojske na zaprepašćenje međunarodne zajednice. Došao je tiho i ušao u legendu.

Preporučeno:

 

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

 

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas

Vaš Global Media Planet INFO

Hvala! 

Podeli ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*