Srbija sprečila teroristički napad na SAD! | Air Serbia – najpovoljniji prevoz putnika i raketa


BEOGRAD – Srbija je zaustavila vazdušni put opasnog oružja čije su krajnje odredište bile SAD i tako sprečila mogući teroristički napad.

Ova vest kruži srpskom prestonicom posle vikend drame i informacija da je policija na Aerodromu Beograd, uz pomoć pasa tragača, u avionu na redovnoj liniji „Air Serbia“ od Bejruta do Beograda pronašla dve rakete sa eksplozivnim punjenjem.

Eksploziv sa Bliskog istoka trebalo je da preko Beograda i Londona bude prebačen do Njujorka ili Portlanda.

Rakete su bile upakovane kao školske makete, a iz avionskog prtljaga su istovarene u skladu sa redovnom procedurom. Tokom provere, policijski psi nanjušili su eksploziv. Po otvaranju pošiljki utvrđeno je da je reč o bojevim raketama, zbog čega su sanduci sa oružjem obezbeđeni, obavljen je uviđaj i pokrenuta istraga. Na krajnjoj destinaciji, prema našim saznanjima, trebalo je da ih preuzme neka kompanija moguće i fiktivna.

Da je neko stisnuo dugme na daljinskom…

– Sve pohvale obezbeđenju beogradskog aerodroma i srpskoj policiji, ali bi u cilju bezbednog letenja Air Serbia morala da uvede tzv. er maršale da kontrolišu prtljag pre ulaska u avion. Mi takvu zakonsku regulativu nemamo, ni osposobljene ljude, ali zamislite da je neko daljinskim upravljačem aktivirao eksploziv u ovom avionu – kaže Darko Trifunović.


Darko Trifunović je doktor nauka bezbednosti, magistar pravnih nauka, sekretar Instituta za bezbednosne studije pri Fakultetetu bezbednosti u Beogradu, osnivač prve „Ekološko-pravne škole“ u Srbiji kao i osnivač panafričke organizacije studenata prava i mladih pravnika AFLSA. Takođe, prof. dr Darko trifunović, jedan je od prvih predsednika ELSA (Evropskog udruženja studenata prava i mladih pravnika) Beograda i tadašnje Jugoslavije.

Ove rakete nisu smele da se nađu na civilnom letu

Sagovornici „Vesti“, direktor Instituta za bezbednost Orhan Dragaš i stručnjak za terorizam Darko Trifunović ističu da ove rakete nisu smele da se nađu na civilnom letu.

Oni smatraju da je moguće da je to oružje terorista koje je moglo da dovede do strahovitih posledica. Podsećaju na katastrofu ruske letelice u koji su egipatski aerodromski radnici ubacili eksploziv i ističu da je sreća što avion Air Serbia nije završio prema istom terorističkom scenariju.

AGM-114 Hellfire air-to-ground missiles
AGM-114 Hellfire air-to-ground missiles

Na Bliskom istoku praktično nema aerodromske kontrole

Orhan Dragaš ukazuje na to da na aerodromima bliskoistočnih zemalja gotovo da nema kontrole i bezbednosne procedure, pa kako je naveo, može svašta da se nađe u avionima koji odatle poleću. Beograd je, ukazuje, prva destinacija sa ozbiljnom kontrolom.

– Treba znati da svaki putnički avion ima kargo, ali se ne sme nikako na civilnom letu naći oružje, već postoje specijalni letovi pod UN kojima se prevozi kao kargo pošiljka.

S obzirom na to da je let putnički, nije reč o trgovini raketama, već o mogućoj oružanoj akciji – naveo je Dragaš i naglasio da je sreća što se nije desilo da avion Air Serbia, poput ruskog, bude dignut u vazduh daljinskim upravljačem.

Stručnjaka za terorizam Darka Trifunovića ne iznenađuje što je oružje krenulo iz Libana, niti da su SAD krajnja destinacija i verovatno meta.

Neverovatno je da eksploziv ulazi u avion na redovnoj liniji, ali ne i za čuđenje jer se zna da u Libanu deluje nekoliko terorističkih grupa i da to faktički i nije država.

– U toj zemlji kao najveća organizacija deluje Hezbolah, imaju i Hamas i tzv. Islamsku državu. Zato se mora videti ko je uneo oružje u avion i o kakvim je tačno raketama reč, ali teško da su one za civilnu upotrebu – pojašnjava Trifunović za „Vesti“.

On naglašava da je u više navrata upozoravao da teroristi koriste sve kanale i tokove.

Air Serbia – Etihad i ubuduće

Air Srebia radi u okviru Etihada, pa je pitanje kome dve aviokompanije mogu da posluže. Ovog puta, na sreću, Srbija nije bila meta, što ne znači da neće biti ubuduće – upozorio je Trifunović.

Rakete nađene u subotu uveče na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu su po nalogu Trećeg tužilaštva privremeno oduzete i odnete na ispitivanje. Reč je o dve navođene rakete tipa AGM 114 koje se mogu instalirati na avione, helikoptere, kao i na oklopna vozila, a otkrivene su tako što su policijski psi detektovali prisustvo heksogena.

Statue of Liberty
Statue of Liberty

Najnovija vest:

Rakete su stigle letom “Air Serbia” iz libanske prestonice Bejruta, a trebalo je da budu pretovarene na drugi avion, pri čemu je njihova konačna destinacija bio Portland u američkoj saveznoj državi Oregon.

Projektile su na Aerodromu “Nikola Tesla” u subotu otkrili psi trenirani za otkrivanje eksploziva, naveo je izvor.

“Stručnjaci rade na tome da utvrde da li su rakete bile sa visokoeksplozivnom bojevom glavom ili ne. One su bile zapakovane u odgovarajuće sanduke i imale su dokumentaciju, koja je takođe predmet istrage”, naveo je izvor iz tužilaštva.

U pitanju su dve rakete tipa “AGM-114 Hellfire“.

AGM-114 Hellfire – proizvodi se u Americi vozi se po celom svetu

“AGM-114 Hellfire”, koju proizvodi kompanija “Lokhid Martin”, jeste raketa vazduh–zemlja, a koristi se za gađanje oklopnih vozila i tenkova, kao i precizno gađanje drugih meta.

Kompanija “Air Serbia” je saopštila da sarađuje u istrazi i da je bezbednost njen prioritet.

Ista raketa greškom je 2014. završila na Kubi, a prošlog meseca su je preuzeli američki zvaničnici i predstavnici “Lokhid Martina”, saopštilo je kubansko ministarstvo spoljnih poslova.

Lockheed Martin Longbow Hellfire.jpg
Lockheed Martin Longbow Hellfire

Lockheed Martin Hellfire II.jpgLockheed Martin Hellfire II

 

Hellfire-motor-drawing1.gif
AGM-114 Hellfire – Hellfire motor

 

An AC-208 fires a Hellfire at practice target.jpg
An AC-208 fires a Hellfire at practice target

Balad AH1 Cobra 1.jpgBalad AH1 Cobra 1

Predator and Hellfire.jpg
By Brigadier Lance Mans, Deputy Director, NATO Special Operations Coordination Centre 

 

 

Hellfire operators.png
Hellfire operators

 

USAF logo.png
USAF logo

Lockheed Martin headquarters.jpgLockheed Martin headquarters

PS

Ove rakete ne možete poručiti preko našeg portala. Pokušajte preko e-Bay ili se raspitajte na aerodromu u Bejrutu ili direktno od proizvođača Lockheed Martin.

Global Media Planet INFO – prava istina je skrivena daleko od očiju običnih ljudi

SAMO TRI STVARI SE NE MOGU DUGO SKRIVATI: SUNCE, MESEC I ISTINA!

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/videos/481040738724793/

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!  

DMCA.com Protection Status

Podelite ovaj članak sa drugima


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*