ZVANIČNI ŠAMAR EVROPSKOJ UNIJI – Švajcarska povukla zahtev za ulazak u EU!


ZVANIČNI ŠAMAR EVROPSKOJ UNIJI – Švajcarska povukla zahtev za ulazak u EU!

 

Švajcarska je zvanično obavestila Brisel da opoziva zahtev za ulazak u Evropsku uniju koji je bila podnela 1992. godine.

Ovo je objavio načelnik Federalnog departmana za spoljne poslove Didije Burkhalter. Prethodno je švajcarski parlament glasao za povlačenje zahteva.

Burkhalter je povodom povlačenja – na svečanosti povodom 725-godišnjice osnivanja Švajcarske Konfederacije – rekao:

„Mi imamo bilateralne sporazume sa svojim najbližim partnerom, Evropskom unijom, ali mi ne želimo da u EU ulazimo“.

Digli ruke

Za povlačenje zahteva za ulazak u EU prvo je – u martu – glasao Nacionalni savet, takozvani „veliki dom“ švajcarskog parlamenta. Ovih dana je to učinio i „mali dom“ – Savet kantona.

Većina članova Saveta kantona Švajcarske (27 poslanika) izjasnila se za povlačenje zahteva za članstvo od 1992. godine. Ranije je i donji dom (Nacionalni savet) takođe doneo sličnu odluku. Za ovo glasanje se zalagala Švajcarska narodna partija, koja traži poštovanje neutralnosti zemlje.

Osim toga, na referendumu u decembru 2015. godine 50,5% građana glasalo je protiv ulaska u EU. Prema tome, poslednja procedura u Parlamentu bila je samo simbolična.

Šta će biti sa Evropskom Unijom?

Ove novosti mogu uticati na javno mnenje u ostalim članicama Evropske Unije,  gde sve više zemalja ozbiljno razmatra samu svrhu postojanja EU.

Sve je više država koje su iskazale spremnost za napuštanje EU iz sasvim pragamatičnih razloga.

Status država članica u okviru EU nije isti!

Status država članica nije svuda isti. Možemo videti jasnu podelu na zemlje članice koje “profitiraju” od članstva ali one koje gube. Gube sve na uštrb svojih ekonomskih i nacionalnih interesa. Gube na polju svoje unutrašnje politike. Gube na terenu elementarnog poštovanja prava. Gube na polju socijalne i zdravstvene zaštite. Sve nabrojano se u pojedinim zemljama unije vidno razlikuje i taj proces svakoga dana dobija sve veće vrlo zabrinjavajuće razmere.

Podela unutar Unije je takva da postoje zemlje drugog ali i trećeg reda. To su one čija je ekonomska situacija na pragu prave katastrofe, ekonomskog sloma i bankrota. One sa vrlo izraženim deficitom u spoljnotrgovinskom poslovanju. One sa enormno velikom zaduženošću i nemogučnošću da iste (dugove) vrate bar u nekoliko narednih decenija a možda i vekova.

Postoje li u okviru zemalja članica i zemlje trećeg reda?

Zemlje trećeg reda kao članice Evropske Unije imaju sve manje prava ali zato sve više obaveza i dugova. Obaveza koje jednostavno sve i da hoće ne mogu ispuniti, dugova kojih sve i da hoće ne mogu vratiti. Sve je to nametnuto iz jedog centra, jedne jedine zgrade koja se nalazi u Briselu. Preglomazna i nefunkcionalna administracija Brisela preti da potopi samu sebe. Do sada donešeni akti briselske admministracije teško da se mogu iščitati za jedan ljudski vek pod uslovom da se čitaju fotografskim upamčivanje podataka. Kako onda bilo ko da se snađe u nepreglednoj papirologiji, zakonskim propisima koji su prečesto u direktnoj koliziji sa samim sobom? A kako tek doneti ispravu odluku? 

Ne postoji usaglašenost propisa koji su različiti za zemlje članice unutar iste Unije

Mnoge odredbe, zakoni i propisi su u koliziji sa samim sobom na šta su više puta ukazivali pojedini poslanici Evropskog parlamenta iz Velike Britanije. Na sve njihove apele i upozorenja godinama očito niko nije imao sluha što je i dovleo do izlaska ove zemlje iz EU nakon decenija provedenih u njoj. Britanci su poznati po svojoj pragmatičnosti i vrhunskoj analitičnosti i njihov potez je sigurno odmeren vrlo dobro i precizno godinama unazad tako da samo laicima može izgledati kao neko iznenađenje.

Briselska administracija se vrlo surovo postavlja prema novopridošlim članicama ali i prema recimo Grčkoj, Italji, Španiji i nizom drugih zemalja.

Politika nije ujednačena a Brisel više nije u stanju da odgovori na izazove kao što je recimo migrantska kriza koja ozbiljno preti da ugrozi ceo Evropski kontinent bile to zemlje formalno pod nadzorom EU tj Brisela ili van njega.

Zemlje koje treba da se pridruže u najgorem stanju ali šta ih tek čeka?

Više manje gotovo sve su pod nadzorom Brisela jer se nameću zakoni i u zemljama koje nisu članice. Sa tim što ti isti zakoni ne važe u Briselu i zapadnim zemljama iste Unije.

Mnoge zemlje koje nisu članice trpe razne ucene i uslovljavanja ali zauzvrat ne dobijaju ništa osim nagomilanih problema koji se sada prelamaju na njihova i onako krha leđa.

Dolazimo logičkim razmišljanjem na osnovu nebrojenih parametara i analiza do zaključka da je ovakva situacija neodrživa na iole duže staze.

Ko ime suverenost to jest Vrhovnu vlast?

Zemlje članice EU svesno su se odrekle svoje suverenosti potpisivanjem akata o pristupanju i prestale da budu samostalne državne tvorevine koje se više ni za šta i ne pitaju. Počev od toga šta će, kako i koliko da proizvode pa do toga kada će, kome i za koliko novca da izvezu.

Takođe izgubile su svoju suverenost i pravo odlučivanja o sopstvenoj sudbini jer svi nalozi dolaze iz jednog centra, Brisela koji se poklapaju sa interesima Sjedinjenih Američkih Država ali nikako i sa zemljama članica ove Unije koja je sada i definitivno pred raspadanjem.

Nedavne ankete pokazuju da je većina zemalja članica za napuštanje Evropske unije, što bi moglo znatno oslabiti poziciju Brisela u svetskoj politici i dovesti do sličnih referenduma i u drugim zemljama.

Možda ovaj video prilog najbolje odslikava pravo stanje pa predlažemo da ga poslušate

 

Izvor: Intermagazin 

Analiza, Ilustracije i Video: Global Media Planet INFO

 

Elektronski i štampani mediji, blogovi, portali mogu preuzeti članak u kompletu sve sa svim sadržajima: slike, linkove, videa OVDE:

ZVANIČNI ŠAMAR EVROPSKOJ UNIJI – Švajcarska povukla zahtev za ulazak u EU! (437 downloads)

i koristiti po svojoj želji, uz napomenu da se navede izvor (i link da li ka članku, sajtu, YouTube kanalu, FB ili Google+ stranici svejedno po svojoj volji).

Hvala 

 

Medijski mrak i medijska svetlost dana

Istina oslobađa kako kažu naše kolege iz Intermagazina a medijski mrak mora biti skinut bez obzira na oštru cenzuru koja se da videti (i osetiti) od strane programiranih mainstream masmedija koji očito služe samo monetarno korporativnoj eliti kako sveta tako i lokalnoj.

Naravno da Istina nema alternativu bez obzira kako se teško probija.

Više: AKTUELNO 

 

Global Media Planet INFO

SAMO TRI STVARI SE NE MOGU DUGO SKRIVATI: SUNCE, MESEC I ISTINA!

Global Media

Ukoliko ste u mogućnosti da podržite dalji rad našeg portala to možete učiniti OVDE 

Tako bi nam pomogli da nastavimo dalji rad, da vam možemo i nadalje ponuditi kvalitetan sadržaj, proizvode i usluge koje nikada nećete videti u mainstream medijima. Bilo koja donacija koju bi dobili koristila bi se isključivo za dalji razvoj portala Global Media Planet INFO, održavanje portala, plaćanje hostinga, domene i ostale troškove kako bi i dalje vi mogli biti sa nama a mi tu za vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala!       

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*