Poslednji Krug u Imoli … Kišni Čovek sa Druge Planete: Ajrton Sena (Ayrton Senna da Silva)


Poslednji krug u Imoli …

“Biće ovo sezona sa puno udesa i treba da budemo srećni ako se nešto ozbiljno ne desi.“ Ovom izjavom jedan od najčuvenijih vozača Formule 1 ikada, Ajrton Sena, započeo je sezonu te 1994. godine. Niko ni u ludilu nije pomišljao da će ovo za trostrukog šampiona sveta, biti ujedno i poslednja sezona.

Trka za Veliku nagradu San Marina vožena je 1. maja 1994. godine na čuvenoj „Imoli“ na kojoj je Sena, kao što je činio 68 puta pre toga, osvojio pol poziciju. Dva dana pre trke Senin bliski prijatelj, Rubens Barikelo je na stazi “Enco i Dino Ferari“ u Imoli imao težak udes iz kog je izašao sa slomljenim nosem, dok je sledećeg dana, tokom kvalifikacija, poginuo Roland Racenberger. Ništa nije slutilo na dobro. Senu su ta dešavanja na stazi primorala da razmisli čak i o povlačenju sa trke. Ironično, čak je jutro uoči trke proveo u razgovoru sa ostalim vozačima oko oformljenja grupe koja će se postarati da Formula 1 bude bezbednija. Uznemirenje i neki čudan osećaj je imao Sena na dan trke što je posvedočila i njegova verenica Adrijana Galistea kojoj je rekao da mu se uopšte ne vozi i da bi najradije odustao od trke. Međutim, pravila profesionalizma su surova.

Sa 309 na 219 km/h za dve sekunde

Sena je krenuo sa starta. Posle udesa na startu između Pedra Lemija i Džej Džej Lehta, i prekida trke, Sena je i dalje bio vodeći, a samo posle dva kruga od nastavka trke, udario je u zid u krivini Tamburelo.

Telemetrija je pokazala da je uspeo da sa 309 km/h smanji na 219 km/h za dve sekunde! Ali ni to nije pomoglo da se izbegne stravičan kraj. Tog trenutka nije zaplakala samo cela Imola. Zaplakao je ceo svet. Nedostatak informacija oko uzroka smrti vodile su ka mnogim spekulacijama. Zna se samo da se prednji desni pneumatik sa vešanjem otkačio pri udesu i udario Senu u glavu. Slike njegove kacige ukazuju da je ona od udara pukla u predelu iznad desnog oka. Da li je trka trebala biti otkazana dan ranije kada je poginuo Roland Racenberger? I da li bi zahvaljujući tome nastavili da uživamo u nesvakidašnjim, temperamentnim vožnjama i preticanjama ovog legendarnog vozača? Nikada nećemo saznati…

Kratka karijera – Večne brojke

Sena je tri puta bio svetski prvak u automobilizmu i pobednik Formule 1 – 1988, 1990 i 1991 godine, i verovatno bi još godinama vladao svetskim pistama da ga trenutak nepažnje i zla sudbina nisu zauvek odvojile od automobila i pista  koje je najviše na svetu voleo.  U toku svoje ne tako duge karijere u F1 vozio je 161 trku, od toga završio 108, a pobedio u ukupno 41 trke. Osvojio 69 pol pozicija  po čemu je drugi u istoriji, odmah iza Mihaela Šumahera, čak u 8.219 krugova u toku svoje karijere se nalazio u vođstvu, a ukupno je  odvezao 19 najboljih ili najbržih krugova. Posebno je bio poznat po dobrim i riskantnim vožnjama po kiši zbog kojih je i dobio nadimak ”Kišni čovek”.

Sena i Prost, rivali i kao kolege

U najačem auto takmičenju, Sena je debitovao 1984. godine kao član ”Toleman Har” tima i već u toku prve sezone beleži velike uspehe i pravi prvu od velikih senzacija u toku svoje karijere. Naime, u toku ”Velike nagrade Monaka”, po velikoj kiši, gde je startovao sa 13-te pozicije, uspeva da na stazi koja je poznata maltene po nemogućem prestizanju, dođe u 31. krugu do vodeće pozicije i prestigne tada najveću zvezdu auto sporta i vodećeg u trci Alana Prosta. Nažalost, u tom krugu trka je zbog nevremena morala biti prekinuta, pa se po pravilima računao plasman iz prethodnog kruga, tako da je Sena ipak osvojio ”samo” drugo mesto što je bio do tada nezabeleženi uspeh i podvig. Ipak, ulice Monaka su mu ostale u najdražoj uspomeni jer je tu trijumfovao rekordnih šest puta, tako da je dobio i drugi nadimak ”Princ Monaka”.

Žestok momak iz Brazila

Već tada je legendarni Francuz, Alan Prost, shvatio da će sa momkom iz Brazila voditi mnogo žestokih bitaka u karijeri. Prost je kasnije pričao da je Sena želeo uvek ne samo da pobedi njega, već i da ga “uništi”. Interesantno je da je upravo Prost krajem 1987. godine predložio Ronu Denisu, šefu Meklarena, da dovede Senu u ekipu. Već prve godine Sena je velikom Prostu dao do znanja da je došao u tim da pobeđuje. Sukoba je bilo i na stazi i van nje a na trci u Eštorilu se “zakuvalo” nakon što je Sena sabio uz ogradu Prosta. Francuz je želo da ga obiđe, ali ga je Sena zatvorio i pribio u ćošak. Iako mu je Prost posle toga objasnio da je to bio opasan potez, Brazilac nije mnogo mario za njegovu priču i bas taj drčni stav omogućio mu je da te sezone osvoji prvu od tri šampionske titule. On je gledao sa vrha, dok mu je tada dvostruki svetski prvak disao za vratom.

Rat na stazi

Trke su se nizale a rivalstvo je bilo sve veće. Na trci u Imoli 1989. godine Sena je pretekao Prosta i pobedio. Sve bi bilo više nego regularno, da nije postojao drugačiji dogovor pre trke. Džentlmenski dogovor pre trke bio je da ne pretiču jedan drugog na startu. Sena je posle ponovljenog starta to učinio. Od tada je prestala njihova međusobna komunikacija. Jedini trenuci kada su se smešili jedan drugom, bili su onda kada su to od njih zahtevali sponzori. Izuzetno žestoka sezona završena je potpunim ludilom na stazi Suzuka u Japanu. U prvoj krivini sudarili su se Prost i Sena. Prost je odmah izašao iz bolida, Sena je uspeo da se vrati na stazu i pobedi. Odlukom predsednika FIA Francuza, Žan Mari Balestra, Sena je diskvalifikovan a titula šampiona sveta je dodeljena Prostu. Usledio je potez koji će ostati upamćen u analima sporta. Iako su Prost i Sena vozili za isti tim, Meklaren je uložio žalbu na odluku Međunarodne automobilske federacije, praktično zahtevajući da titula bude vraćena Seni. Ipak, pehar je ostao u rukama Prosta, koji je odmah posle toga prešao u Ferari a njihov “rat” je nastavljen.

Ajrton Sena i Alan Prost
Ajrton Sena i Alan Prost

Hladna osveta

Sena je 1990. osvojio titulu, ali tek pošto je velikom rivalu servirao hladnu osvetu. Odluka je opet pala pogađate a gde drugde nego na poslednjoj trci sezone na stazi Suzuka u Japanu. Njih dvojica su se opet sudarila u prvom krugu. Telemetrija je kasnije pokazala da Sena uopšte nije kočio pre sudara, već da se pri brzini od 260 km/h zakucao u Prostov bolid a kasnije je objasnio da je koristio baš istu, prljavu metodu rivala, kojom su ga godinama onemogućavali da časno i pošteno obavlja svoj posao.

Sena i Prost progovorili su tek 1993. godine u oproštajnoj sezoni Francuza od Formule 1 (sezona, koju je Prost upotpunio titulom), kada je na VN Australije, Brazilac povukao Prosta na svoj pobednički podijum. Po odlasku Prosta, Sena je izjavljivao da mu nedostaju njihovi žestoki okršaji, dok je Francuz više puta istakao da je Sena bio najbolji vozač protiv kog se takmičio i da je sigurno samo to da su, bez obzira na veliki rivalitet, uvek veoma poštovali jedan drugoga.

Veliki na stazi, veliki i van nje

Sena je bio veliki na stazi, ali isto tako i van nje. Mnogi znaju kakav je As i vozač bio na pistama širom sveta, ali malo ljudi zna da je bio izuzetno human, nekoliko puta je rizikovao život kako bi pomogao drugima. Dve godine pre svoje pogibije, tokom slobodnog treninga u Belgiji, kada je Erik Koma imao udes, Sena, čim je to video, zaustavio se pored staze i prišao da mu pomogne kako se bolid ne bi zapalio. Godinu dana kasnije isto se desilo i Alesandru Zanardiju, a legendarni Sena je opet prvi pritekao u pomoć. Nakon njegove smrti otkriveno je da je davao milione humanitarnim organizacijama koje pomažu deci, tako da je njegova porodica kasnije osnovala Fondaciju Ajrtona Sene koja pomaže deci u Brazilu, naročito u sferi obrazovanja.

Kako je izgledao poslednji krug jednog od najboljih vozača Formule 1 možete videti ovde:

Korišćeni materijali: Sportska sećanja

Podelite ovu priču sa drugima

Preporučeno:

DAVID ICKE U BEOGRADU – OBRAĆANJE DAVID ICKE-a GRAĐANIMA BALKANA

HRABRI IRCI: 8.000 IRACA KRENULO NA 100.000 BUGARA DA BI POMOGLI SRBIMA!

Butan jedina zemlja na svetu u kojoj je najvažniji standard: SREĆA

Empire of Angels (Sun) – Two Steps From Hell

ZORAN ANTIČEVIĆ: PRIČA O NOVOM SVJETSKOM PORETKU I VAMPIRIMA

Besplatni dokumentarci sa prevodom koje bi svako morao pogledati!

Samo tri stvari se ne mogu dugo skrivati … Sunce, Mesec i ISTINA!

Global Media Planet INFO

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE 

Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 

Vaš Global Media Planet INFO tim

Hvala! 

Uslovi korišćenja

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*