Prodaju oči i bubrege da bi platili dug za električnu energiju

Stojadin Mitić oglasio prodaju bubrega da bi izmirio dug za električnu energiju. Najveća ponuda koju je dobio za bubreg 6.000 evra.

Stojadin Mitić (72) iz niškog naselja Železničke barake oglasio je minule nedelje posredstvom društvenih mreža prodaju bubrega zbog duga za električnu energiju.

Mitić je za agenciju Beta rekao da je do danas već dobio četiri, pet ponuda i da će sigurno pristati na neku od njih jer, kako je istakao, to je jedini način da svojoj porodici ponovo obezbedi električnu energiju bez koje je više od mesec dana.

Kako je kazao Mitić, najbolja ponuda za bubreg koju je dobio trenutno iznosi 6.000 evra. 

“Znam da prodaja organa kod nas nije dozvoljena, ali zvanično ću se prijaviti kao donator. Supruga i ćerka su uplašene zbog moje odluke, svestan sam i ja rizika ali ne odustajem. Nužda me je na to naterala”, istakao je Mitić. 

Prema Mitićevim rečima, njegova penzija iznosi 17.000 dinara, a penzija njegove supruge teško obolele od astme je 12.000 dinara. 

“Za neku navodno neovlašćenju potrošnju Elektrodistribucija mi traži 177.000 dinara, a više od 200.000 dinara je potrebno da bi mi ponovo priključili električnu energiju. Nemam taj novac, a neću da dozvolim da mi supruga ostane bez života. Nikad se ne zna kada će joj zatrebati inhalator, a kako da ga koristi kad nemamo struju”, rekao je Mitić. 

Izvor: Beta
Na slici Stojadin Mitić (72) | Izvor: Beta

On je istakao da su muke njegove porodice počele 2013. godine kada je sa Elektrodistribucijom potpisao sporazum o otplati starog duga na rate. 

“Iako sam tada platio sve što treba i poslao zahtev Elektrodistribuciji, nisu došli da mi priključe struju, pa sam morao to sam da uradim. Uredno sam plaćao potrošenu struju sve dok nisu došli 21. maja i skinuli mi strujomer zbog neovlašćene potrošnje i ispostavili račun od od 177.000 dinara”, izjavio je Mitić. 

On je kazao da se proteklih nedelja žalio Elektrodistribuciji i sudu, ali da su njegove žalbe odbijene. 

I KOMŠIJE SPREMNE DA PRODAJU SVOJE ORGANE ZBOG DUGOVA ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU

Mitićeve komšije izjavile su za agenciju Beta da on nije jedini stanovnik naselja Železničkih baraka koji ima problem sa strujom i da su spremni takođe da krenu njegovim stopama da bi obezbedili svojim porodicama normalne uslove za život. 

Anica Zekić Ametović kazala je da su zbog navodne neovlašćene potrošnje i njoj isključili struju prošle godine. 

“Po nalogu suda su mi privremeno, na dve godine, priključili struju jer je moja ćerka dijabetičar na insulinu. Kada to vreme istekne ne znam šta ću. Mislim da ponudim na prodaju oko, ono košta više od bubrega, samo da zadovoljim to što Elektrodistribucija traži”, izjavila je Zekić Ametović. 

Prema njenim rečima, stanari naselja Železničke barake imaju problem sa Elektrodistribucijom jer se strujomeri nalaze na zidu jedne kuće, odnosno “na ulici”. 

“Svako može da priđe strujomeru i radi šta hoće. Mi ne možemo da ih čuvamo 24 sata dnevno. Ekipa distribucije dođe i kaže ‘oštetili ste plombu namerno’ i odnesu strujomer. Kome je od nas 48 stanara ovog naselja u interesu da tako nešto sam sebi uradi”, zapitala je Zekić Ametović. 

SOCIJALNA ODGOVORNOST DRŽAVE?

Stanovnici naselja Železničke barake potpisali su peticiju i zatražili zajednički prijem kod nadležnih u EPS-u kako bi izložili svoj problem sa radnicima niške Elektrodistribucije koji im, kako kažu, “nasilno skidaju strujomere, seku plombe sa strujomera i prave lažne zapisnike o neovlašćenoj potrošnji”. 

Sektor za odnose sa javnošću JP EPS saopštio je za Betu da je u slučaju korisnika Stojadina Mitića, koji je u više navrata isključivan zbog duga i otkriven u krađi električne energije, u potpunosti poštovan zakon i čak je omogućeno da obaveze plati na rate. 

“Poslednja obustava isporuke električne energije bila je u decembru 2013. godine zbog duga od 376.818 dinara. I tom prilikom korisnik je otkriven u neovlašćenoj potrošnji električne energije. Korisnik se ponovo priključio bez odobrenja, što je otkriveno u kontroli 5. septembra 2017. godine”, kazali su u EPS-u. 

TRAGIČNO: ZBOG NEBRIGE DRŽAVE I DRUŠTVA DEČAK PREMINUO! 

SRAM VAS BILO! DETE UMRLO JER NIJE IMALO PARA ZA NOVO SRCE!

Za poslednji slučaj, dodali su u EPS-u, obračunata je neovlašćena potrošnja električne energije u vrednosti 177.667 i kupac je sklopio sporazum o odloženom izmirenju duga, koji za sada poštuje. 

“Na zahtev kupca, nadležni u niškoj distribuciji su ga primili na razgovor, objasnili proceduru utvrđivanja neovlašćene potrošnje električne energije i izdavanja rešenja za ponovno priključenje na distributivni sistem. 

Razgovor je bio jako neprijatan uz brojne pretnje i uvrede od strane kupca”, naveli su u EPS-u. 

Korisniku je, dodali su u EPS-u, rečeno da zakaže sastanak kod direktora niškog ogranka EDB i da će biti pozvan na razgovor prilikom prvog prijema stranaka.

Izvor: BETA

Global Media Planet INFO 

 

https://www.facebook.com/GlobalMediaInfo/posts/1015036361991892

Preporučeno:

 


 

Podržite rad našeg portala. To možete učiniti OVDE: PayPal-Me 
Budite sa nama jer smo mi tu zbog vas. 
Ako ste u mogućnosti i ako vam se dopadaju naši sadržaji podržite naš rad: PayPal

Pratite našu Facebook stranicu sa mnogo više sadržaja OVDE: Global Media

Dešavanja u relanom vremenu širom sveta možete ispratiti na našem Twitter kanalu OVDE: Global Media Plus

Vaš Global Media Planet INFO 

Global Media Planet INFO ENGLISH

*NAPOMENA: Sve sadržaje sa sajta možete pratiti na bilo kom jeziku koji odaberete klikom na zastavicu ili iz padajuće liste (na vrhu desno) – SVI JEZICI PODRŽANI

Hvala što nas pratite!

Podelite ovaj članak sa drugima

DMCA.com Protection Status


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*