AVALA FILM IDE NA PRIVATIZACIJU ZAJEDNO SA SVIM FILMOVIMA KOJI SU IKADA PROIZVEDENI U TOJ KUĆI!

Avala Film

AVALA FILM se prodaje za 9 milona evra, duguje 3 miliona evra i to uglavnom javnim preduzećima, ima 36 hektara zemlje, koji će posle konverzije u gradjevinsko zemljište za šta ne postoje nikakve smetnje vredeti 70-100 miliona evra!

Grad izgubljenih filmova – City of Lost Films

Prenosimo:

Pretnja koja godinama visi u vazduhu – aukcijska prodaja Avala filma, najvećeg filmskog studija u Jugoslaviji, zakazana je za 22. april 2015.

Uprkos mnogobrojnim pokušajima, srpska filmska javnost nije uspela u naporima da kod Vlade Srbije izlobira da kupac Avala filma mora ispuniti uslov nastavka filmske delatnosti.

Filmski katalog Avala filma (1947-1992) koji je takođe uključen u prodaju, broji preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobednike festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji. Imajući u vidu da je Avala film producirala skoro polovinu jugoslovenskih filmova, ovakav potez znači da će značajan deo naše filmske baštine dopasti u privatne ruke.

Pokrenuli smo ovu peticiju u znak protesta zbog ovog beskrajno neodgovornog i nesavesnog primera nemara prema jugoslovenskom kulturnom nasleđu i njome izražavamo svoj zahtev da katalog Avala filma ne bude prodat, već nacionalizovan i dat na raspolaganje Jugoslovenskoj Kinoteci.

Kampanja “Grad izgubljenih filmova”, predstavljaće odbrojavanje poslednjih 10 dana uoči aukcije. Svakodnevno ćemo objavljivati inserte iz kultnih filmova Avala filma i voditi vas u poslednji obilazak Filmskog grada u Košutnjaku.

Ukoliko želite da se uključite u kampanju, molimo vas potpišite peticiju, pratite objave na našoj Facebook stranici, website-u i portalu Agitpop, komentarišete i delite dalje.

FACEBOOK
WEBSITE

English:

It’s been looming as a threat for years: Avala Film, Yugoslavia’s biggest film studio, will be sold at auction on April 22nd.

The Serbian filmmaking community, despite valiant efforts, has not managed to achieve its goals in lobbying the Serbian government to attach conditions to the sale.

The Avala Film catalogue, consisting of over 200 fiction feature films, and 400 documentaries, including winners of the Cannes, Berlin and Venice film festivals, produced between 1947-1992, is included in the sale. Seeing as Avala Film almost half of all Yugoslav films, this means that the rights to half of our film heritage will fall into private hands.

We have put up a petition to protest this act of inexplicable negligence towards Yugoslav film heritage, demanding that the rights to the Avala Film catalogue be nationalized and transferred to the Yugoslav Cinemateque, which was the legally-nominated depot for films in Yugoslavia.

The “City of Lost Films” campaign will mark the final 10 days before the auction, in a countdown of clips from cult films produced by Avala film that we will post daily, as well as videos taking you on a last tour through the Yugoslav Cinecittà.

If you would like to get involved in this campaign, please sign the petition, watch the content, like and share our posts on Facebook page and website.

FACEBOOK
WEBSITE

Cinema Komunisto – City of Lost Films


“Slučaj Avala film je pljačka veka”

Reditelj Goran Marković izjavio je Tanjugu da najavljena prodaja “Avala filma” predstavlja pljačku baze naše filmske industrije i pobedu tajkuna, zainteresovanih za veliki prostor tog studija u Košutnjaku.

Avala Film privatizacija 2015
Košutnjak. “Avala film”. Ili ono što je ostalo od njega.

Agencija za privatizaciju, kao stečajni upravnik, 22. aprila 2015 planira da počne prodaju dela imovine “Avala filma”. Sada se za prodaju pripremaju producentska prava na videograme i prodaja jednog objekta koji nije na parceli koja pripada “Avali”, rečeno je za Tanjug u toj agenciji.

“Današnja vest predstavlja završni čin nečega što bismo s pravom mogli nazvati pljačkom stoleća”, rekao je Marković.

On je ukazao da je “pljačka otpočela u prošlom veku, početkom 90-ih godina” i da se radi o “ogromnoj vrednosti koju ‘Avala’ poseduje, što u hektarima zemlje, zgradama, studijima, tehnici i filmskom fondu koji broji stotine naših najboljih filmova iz prošlosti”.

“Pre više od 20 godina, 51 odsto ‘Avale’ je na prevaru oteo ‘Jugoeksport’ preko svog tadašnjeg direktora, Miloševićevog kuma Anđića. To možda i ne bi bila tragedija da ‘Jugoeksport’ u međuvremenu nije bankrotirao, pa sada filmski radnici Srbije preko baze svoje industrije otplaćuju ko zna kakve dugove te propale DeBe-ovske firme”, izjavio je Marković.

On je podsetio da je poslednji pokušaj da se “Avala film” spase bio u februaru 2003. kada je vlada Zorana Đinđića donela odluku da država otkupi “Avalu” od “Jugoeksporta”.

“Ta odluka nikada nije sprovedena u delo, premijer je ubrzo ubijen, pa je otimačina mogla da se nastavi”, ukazao je Marković.

PROČITAJTE: Avala film – šta to beše?

Napominjući da je i lično “stucao” dve godine u pokušajima da “rasplete ovaj čvor”, reditelj je ocenio da je “beskrupulozna jagma” za velikim prostorom u Košutnjaku izgleda svakoga ko je imao nameru da ostavi u životu “Avalu”, sprečavala da bilo šta učini.

“Današnji dan je pobeda tajkunskog lobija nad onim što je stvaralo istoriju srpskog i jugoslovenskog filma. Već koliko sutra, taj spomenik naše kinematiografije će nestati po istoj onoj logici po kojoj je ukinut i poslednji dinar koji je ova država davala za svoj film. Neka im je na čast”, rekao je Marković.

Na pitanje o sudbini filmova čiji je producent ili koproducent bio “Avala film”, odgovorio je da su videogrami privatno vlasništvo autora.

“Po zakonu koji je donet pre nekoliko godina o autorskom pravu, to je vlasništvo isto kao vlasništvo nad zemljom ili, na primer, automobilom. Prema tome, onaj ko bude prodavao moje vlasništvo, imaće posla sa mnom preko suda”, naglasio je on.

Marković smatra da su i ostali autori isto tako raspoloženi, “tako da će posle ove, po svemu nelegalne i sumnjive prodaje, nastati lavina sudskih procesa”.

Peticiju Grad izgubljenih filmova / City of Lost Films možete potpisati OVDE.

Global Media

you have the power to create change


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*