CERN ponovo pokreće Veliki hadronski sudarač čestica

LHC - Large Hadron Collider

Veliki hadronski sudarač čestica ponovo u akciji!

ŽENEVA, 6. april 2015. – Nakon pauze od dve godine, najveći akcelerator čestica na svetu, Veliki hadronski sudarač (LHC) spreman je da ponovo počne da radi, saopstila je u četvrtak Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

Timovi naučnika završavaju poslednje testove, pošto su 31. marta rešili problem koji je odlagao početak rada akceleratora. Ubrzavanje prvih snopova čestica moglo bi da počne izmedju subote i ponedeljka, navodi se u saopštenju.

“Uvereni smo da smo sposobni da ponovo pokrenemo mašinu tokom vikenda, s obzirom da su svi dosadašnji testovi bili uspešni”, izjavio je direktor za akceleratore i tehnologiju u CERN-u Frederik Bordri.

Kada Veliki hadronski sudarač i ceo lanac ubrzavanja čestica budu u pogonu, operateri će raditi u kontrolnoj sobi u smenama od 24 sata dnevno. Oni će, čim bude dato zeleno svetlo, pokušati u LHC-u da usmere u oba pravca snopove čestica sa injekcionom energijom od 450 gigaelektronvolta (GEV).

Proces sudaranja čestica pri energiji od 13 teraelektronvolta (TEV) mogao bi da počne već u junu, navodi se u saopštenju CERN-a.

Veliki hadronski sudarač čestica nalazi se u 27 kilometara dugom podzemnom tunelu nedaleko od Ženeve, na švajcarsko-francuskoj granici.

Tokom prvog trogodišnjeg perioda funkcionisanja, akcelerator je korišćen za otkriće subatomske čestice o čijem postojanju se dugo teoretisalo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije.

Rad akceleratora je obustavljen u februaru 2013. godine zbog čišćenja i remonta.

LHC - Large Hadron Collider
LHC – Large Hadron Collider

(CERN, the European Organization for Nuclear Research)


Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*